5 Økonomiske og administrative konsekvenser
5.1 Skriftlige arbeidsavtaler
Departementet antar det vil være mest naturlig å knytte kontrollen med overholdelse av kravet om skriftlig arbeidsavtale etter arbeidsmiljøloven §§ 55 B og C til Arbeidstilsynets tilsyn med virksomhetenes systematiske HMS-arbeid (internkontroll). Det førende i dette arbeidet vil være hvilken helse-, miljø og sikkerhetsrisiko som finnes i bedriftene. Det vil være lite aktuelt for Arbeidstilsynet i deres tilsynspraksis å bare kontrollere at det finnes skriftlige arbeidsavtaler på ulike arbeidsplasser.
Tilsynet med arbeidsmiljøloven §§ 55 B og C vil dermed i utgangspunktet ikke medføre vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Arbeidstilsynet.
For virksomhetene vil ikke en eventuell opprettelse av en påleggshjemmel føre til konsekvenser, da plikten til å innføre skriftlige arbeidsavtaler allerede ligger i lovteksten.
5.2 Arbeidstid for barn og ungdom
Innføringen av en dispensasjonsbestemmelse i arbeidsmiljøloven § 36 som åpner for at Arbeidstilsynet kan gi dispensasjon til å nytte barn til kulturelt eller lignende arbeid utover 2 timer per dag, antas ikke å innebære økonomiske eller administrative konsekvenser for virksomhetene. For Arbeidstilsynet vil bestemmelsen ikke medføre nevneverdig merarbeid. Det vises til at Arbeidstilsynet generelt skal gi forhåndssamtykke før barn settes til kulturelt eller lignende arbeid.
5.3 Rett til fri ved barns sykdom
Endringen av arbeidsmiljøloven § 33 A er som nevnt en konsekvens av at aldersgrensen i folketrygdloven er hevet fra 16 til 18 år. Endringen vil i følge Ot.prp. nr. 4 (1998-99) omfatte et begrenset antall foreldre. Endringene antas ikke å innebære økonomiske konsekvenser for det offentlige utover merutgiftene til stønad som følge av den allerede vedtatte endringen av folketrygdloven. For arbeidsgiver antas den utvidete permisjonsretten ikke å ville medføre vesentlige økonomiske konsekvenser.