5 Pensjonsordningen for sykepleiere
Kommunal Landspensjonskasse som har ansvaret for den daglige administrasjonen av Pensjonsordningen for sykepleiere, uttaler i brev av 14. mars 1997 at Styret i Pensjonsordningen for sykepleiere på møte den 10. mars 1997 gjorde følgende vedtak:
«Pensjonsordningens styre foreslår at § 6 i lov om Pensjonsordning for sykepleiere endres ved at aldersgrensen for overordnede sykepleiere endres fra 68 år til 70 år.»
Representanten for arbeidstakerne stemte mot forslaget.
I saksutredningen uttales følgende:
«I Felles kommunal pensjonsordning ble aldersgrensen 68 år opphevet fra 1.1.90. Endringen ble gjort på grunnlag av en anbefaling fra det partssammensatte pensjonsutvalget, som også fungerer som KLPs aldersgrenseråd. Bakgrunnen for endringen var at de aller fleste arbeidstakere fikk rett til å fratre med aldersgrense ved fylte 65 år som følge av pensjonsreformen, senere AFP. Særaldersgrensen hadde dermed ikke lenger noen praktisk betydning for retten til å fratre med alderspensjon. Den eneste praktiske virkningen for pensjonsberegningen var at uføre- og etterlattepensjonister som ikke ville oppnådd full medlemstid ved fylte 68 år, fikk medregnet også tiden fra fylte 68 til 70 år.
En annen konsekvens ved å endre aldersgrensen fra 68 til 70 år var at de berørte arbeidstakerne dermed fikk en ubetinget rett til å fortsette i tjenesten til fylte 70 år.
Med virkning fra 1.1.96 ble aldersgrense 68 år også opphevet i Statens Pensjonskasse. Dette ble i praksis gjort i forbindelse med at Stortinget den 14. desember 1995 fastsatte nye aldersgrenser for medlemmer i Statens Pensjonskasse. De som hadde aldersgrense 68 år fikk da denne endret til 70 år.
Virkningene for de overordnede sykepleierne ved endring av aldersgrense 68 til 70 år vil bli de samme som for øvrige kommunale og statlige arbeidstakere.»
Departementet viser til ovennevnte begrunnelse, og foreslår at lov 22. juni 1962 nr 12 om pensjonsordning for sykepleiere endres, slik at aldersgrensen for overordnede sykepleiere heves fra 68 til 70 år. Endringen har liten praktisk betydning etter at det er innført en frivillig pensjonsalder fra 65 år. Det vises til sykepleierpensjonsloven § 6 i lovforslaget.
Det foreslås at lovendringen trer i kraft 1. juli 1997. Lovendringen vil ikke ha økonomiske eller administrative konsekvenser av nevneverdig betydning.