Ot.prp. nr. 81 (2004-2005)

Om lov om endringer i straffeloven (prøveordning med narkotikaprogram med domstolskontroll)

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunnen for lovforslaget

2.1 Innledning

Regjeringens mål er å redusere rusmiddelproblemene. Dette krever tiltak på flere områder. Regjeringen legger derfor opp til en politikk som bedre forebygger at rusmiddelproblemer oppstår, som sikrer effektiv behandling, god rehabilitering og tilstrekkelig skadereduksjon for personer med rusmiddelproblemer.

Forskningsstiftelsen Fafo utførte den første landsomfattende levekårsundersøkelsen av innsatte i norske fengsler, «Levevilkår blant innsatte» (2004). Undersøkelsen bekrefter en sterk sammenheng mellom stoffmisbruk, psykiske lidelser og kriminalitet hos de innsatte og en generell opphoping av levekårsproblemer. Ett av hovedfunnene i undersøkelsen er at 60% av innsatte har rusproblemer. De senere års statistikk viser dessuten at ca. en tredjedel av alle innsatte soner dom for narkotikarelatert kriminalitet. Det er derfor viktig med tiltak som kan hjelpe den domfelte til å få kontroll med sitt rusmiddelmisbruk. Dette vil være til nytte for samfunnet og for den domfelte selv. Domfelte med rusmiddelproblemer kan overføres til behandlingsinstitusjon etter straffegjennomføringsloven § 12. Stortinget har dessuten åpnet for at retten kan fastsette at domfelte gjennomfører promilleprogram ved promillekjøring som vilkår for å utsette straffegjennomføring i fengsel. Det er videre lagt opp til et bredt samarbeid med andre etater for å sikre et bedre rehabiliteringstilbud for innsatte med rusmiddelproblemer. Både §12-soning, betinget dom med promilleprogram og et bredt samarbeid med andre etater om rusmiddelproblematikken kan bidra til å redusere domfeltes rusmiddelproblemer.

I handlingsplan mot rusmiddelproblemer for 2003-2005 side 18 viser regjeringen til at USA har utviklet en lovende modell for å dømme misbrukere til behandling i stedet for fengsel. Ideen med Drug Court startet i USA og har blitt utviklet og utprøvd i flere land, blant annet Irland og Skottland. Regjeringen mener det kan være aktuelt å se på muligheten for å innføre en liknende modell i Norge. En bredt sammensatt arbeidsgruppe har utredet muligheten for å ta i bruk en slik ordning. Arbeidsgruppen foreslår å prøve ut en alternativ straffereaksjon for rusmiddelmisbrukere som er dømt for gjentagende narkotikarelatert kriminalitet, og som vil ut av sitt misbruk. Forslaget innebærer en utprøving av et forpliktende forvaltningssamarbeid der domstolen tar aktivt del i prosessen.

Justis- og politidepartementet uttaler på side 76 i St. prp. nr. 1 (2004-2005) at de berørte departementene vil følge opp rapporten etter at den har vært på høring med sikte på å sette i gang prøveprosjekter. Etter departementets syn er det viktig å få rusmiddelmisbrukere, som begår kriminalitet, inn i strukturerte opplegg og forpliktende behandlingsformer. Dette kan bidra til å forebygge ny kriminalitet.

2.2 Arbeidsgruppens sammensetning, mandat og forslag

Justisdepartementet opprettet i august 2003 en arbeidsgruppe som skulle utrede mulighetene for Drug Court i Norge. Arbeidsgruppen fikk følgende sammensetning:

  • Rådgiver Rune Fjeld, Justisdepartementet, leder

  • Seniorrådgiver Lars Meling, Justisdepartementet, Politiavdelingen

  • Rådgiver Hege Glasø Wiggen, Domstoladministrasjonen

  • Tingrettsdommer og avdelingsleder Wenche Fliflet Gjelsten, Oslo tingrett

  • Kst. førstestatsadvokat Morten Holmboe, Riksadvokatembetet

  • Assisterende direktør Jan-Erik Sandlie, Kriminalomsorgen region øst

  • Seniorrådgiver Torbjørn K. Brekke, Sosialdepartementet

  • Rådgiver Christiane Sørby Hansen, Sosialdepartementet

  • Underdirektør Kari Grette, Helsedepartementet

  • Rådgiver Eirunn Lysø, Barne- og familiedepartementet

  • Rådgiver Grete Haug, Læringssenteret/Utdanningsdirektoratet

  • Rådgiver Arild Rygge, Aetat Arbeidsdirektoratet

  • Sekretær for gruppen har vært rådgiver Vigdis Endal, Justisdepartementet.

Arbeidsgruppen fikk følgende mandat i forbindelse med oppnevningen:

«Hovedfokus for utredningen er å vurdere muligheten for å styrke den samlede innsatsen for tunge rusmiddelmisbrukere som har stort behov for hjelp og behandling og som vil ut av sitt misbruk. Med utgangspunkt i foreliggende kunnskap, forskning og erfaring, skal arbeidsgruppen beskrive formålet med, organiseringen av og grunnlaget for en slik ordning. Arbeidsgruppen skal:

  • etter behov søke råd og informasjon hos relevante instanser og fagmiljøer, herunder internasjonale erfaringer

  • gjøre seg kjent med ordningen i Irland, Skottland, Canada og USA og vurdere den forskning som foreligger om DC

  • kartlegge hvilken målgruppe som vil egne seg for DC i Norge og utarbeide kriterier for deltagelse i DC programmet

  • vurdere forslag til nødvendige endringer og tilpasninger og konsekvenser av disse for at DC skal kunne gjennomføres

  • vurdere om det vil være et tilstrekkelig antall deltakere innen en aktuell region til at et prøveprosjekt kan gjennomføres

  • vurdere de juridiske konsekvenser og gjennomgå dagens lovverk som eventuelt kan omfatte/tilpasses DC

  • vurdere hvordan forvaltningssamarbeidet bør organiseres innen prøveprosjektet og utrede på hvilken måte de ulike etaters ansvarsområder blir berørt og på hvilken måte de kan forplikte seg til gjennomføringen av et pilottiltak

  • fremme forslag om hvordan hjelpe- og behandlingsapparatet best kan bli i stand til å ta imot de som dømmes til behandling og vurdere kapasitetsmessige spørsmål og konsekvenser relatert til eventuell sonings- og/eller behandlingskø

  • vurdere kriterier for dommere som skal delta i et eventuelt prøveprosjekt, herunder egnethet, personlig motivasjon m.m., og hvilken rolle dommerne bør ha i prøveprosjektet

  • utrede de økonomiske og administrative kostnadene for etablering og gjennomføring av et prøveprosjekt og antyde de økonomiske konsekvensene i et makro perspektiv

  • foreslå kravspesifikasjoner for hvordan et egnet evalueringsopplegg for prøveprosjektet kan gjennomføres, inkludert om det bør være en kontrollgruppe

Som et særskilt punkt skal arbeidsgruppen vurdere etiske aspekter ved DC som:

  • eventuell forskjellsbehandling mellom lovbrytere med likeartet lovbrudd

  • rettslige spørsmål knyttet til lengden på dom til behandling sammenholdt med strafferamme og alminnelig straffenivå

  • forskjellsbehandling mellom kriminelle og ikke-kriminelle rusmiddelmisbrukere

  • dilemmaer et slikt prøveprosjekt kan medføre i forbindelse med prioritering av ressurser som tilgang til bolig, skoleplass, behandlingsplass, arbeid mv.»

Oppdragsgiver presiserte videre mandatet med hensyn til målgruppen, juridiske konsekvenser og stedsvalget for utprøving av DC.

Arbeidsgruppen la frem sin rapport for Justisdepartementet i september 2004 med forslag om å prøve ut en ordning med alternativ straffereaksjon for rusmiddelmisbrukere som er dømt for gjentagende narkotikarelatert kriminalitet. Forslaget går ut på å sette i verk et treårig pilotprosjekt med utprøving av dommerledet narkotikaprogram for lovbrytere som får sin sak behandlet ved domstolene i to store kommuner.

Arbeidsgruppen uttaler på side 3 i rapporten følgende om bakgrunnen for å prøve ut en ordning med Drug Court, eller dommerledet narkotikaprogram (DN), som gruppen betegner ordningen:

«Det er en gruppe tungt belastede kriminelle rusmiddelmisbrukere som begår et stort antall kriminelle handlinger, og som dagens straffe- og behandlingssystem ikke klarer å håndtere på en god nok måte. Straffen er ikke i tilstrekkelig grad tilpasset målgruppen tunge rusmiddelmisbrukere. Det er derfor behov for å styrke og etablere nye tiltak for denne gruppen. Dette utgjør grunnlaget for å iverksette forsøk med DN, for de mest utsatte rusmiddelmisbrukerne. Det er spesielt erfaringene fra Irland og Skottland som har gitt arbeidsgruppen inspirasjon til å se nærmere på hvordan en norsk modell kan utformes.»

I dommerledet narkotikaprogram må brukerperspektivet etter arbeidsgruppens syn ivaretas gjennom hele prosessen. Det spesielle med dette programmet er de regelmessige møtene med DN-dommeren, teamets tette oppfølging av deltakerne fra vurdering om deltakelse til gjennomført straff, og det tette tverretatlige samarbeidet.

2.3 Høringen

Justisdepartementet sendte 7. oktober 2004 arbeidsgruppens forslag på høring til følgende instanser:

Statsministerens kontor

Departementene

Høyesterett

Borgarting lagmannsrett

Gulating lagmannsrett

Frostating lagmannsrett

Oslo tingrett

Bergen tingrett

Trondheim tingrett

Domstolsadministrasjonen

Regjeringsadvokaten

Riksadvokaten

Statsadvokatembetene

Kommuneadvokaten i Oslo

Politidirektoratet

Barneombudet

Datatilsynet

Sosial- og helsedirektoratet

De regionale helseforetakene

Helsetilsynet i fylkene

Forbrukerombudet

Folkehelseinstituttet

Sivilombudsmannen

Fylkesmennene

Fylkesnemndene for sosiale saker

Asker kommune

Bergen kommune

Haugesund kommune

Oslo kommune

Stavanger kommune

Tromsø kommune

Trondheim kommune

Høgskolen i Agder

Høgskolen i Bergen

Høgskolen i Bodø

Høgskolen i Finnmark

Høgskolen i Lillehammer

Høgskolen i Oslo

Høgskolen i Sogn og Fjordane

Høgskolen i Stavanger

Høgskolen i Sør-Trøndelag

Høgskolen i Telemark

Høgskolen i Volda

Høgskolen i Østfold

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU)

Universitetet i Bergen

Universitetet i Oslo

Universitetet i Tromsø

Institutt for menneskerettigheter

Den norske Advokatforening

Den norske Dommerforening

Forsvarergruppen av 1977

JURK

Juss-Buss

Jussformidlingen

Jusshjelpa

Norges juristforbund

Norsk forening for kriminalreform (KROM)

Politiembetsmennenes Landsforbund

Politiets Fellesforbund

Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF)

Hordaland politidistrikt

Oslo politidistrikt

Sør-Trønderlag politidistrikt

Akademikerne

Aleneforeldreforeningen

Amnesty International Norge

Anonyme alkoholikere

Anonyme narkomane

Arbeidernes Edruskapforbund

Actis - Rusfeltets samarbeidsorgan

Blå Kors i Norge

Brukerforeningen

Den norske lægeforening

Fagforbundet

Fagrådet innen Rusfeltet i Norge

Fagrådet for psykiatri

Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere

Foreningen 2 foreldre

Foreningen mot stoffmisbruk

Forbundet Mot Rusgift

Forskningsstiftelsen FAFO

Frelsesarmeens sosialtjeneste

Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH)

Helseansattes Yrkesforbund

Helse- og sosialombudet i Oslo

Helsetjenestens lederforbund

Institutt for sosialvitenskap ISV Consult

Instituttgruppa for samfunnsforskning

Justisdepartementet: lovavdelingen, sivilavdelingen, politiavdelingen

Kirkens Bymisjon

Kirkens sosialtjeneste

Klientaksjonen

Koordineringsutvalget for de psykiatriske ungdomsteam (KUP)

Kommunenes Sentralforbund

Kontoret for fri rettshjelp i Oslo

Kommunalansattes fellesorganisasjon

Kriminalomsorgen, regionkontorene

Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS)

Kriminalomsorgens IT-tjeneste (KITT)

Kriminalitetsforebyggende råd (Kråd)

Landsorganisasjonen (LO)

Landsforbundet Mot Stoffmisbruk

Landsforeningen for pårørende innen psykiatrien

Landsforeningen for rettferd for taperne

Landsforeningen for utekontakter

Landets kontrollkommisjoner

Mental Helse Norge

Nasjonalt folkehelseinstitutt

Nasjonalforeningen for folkehelsen

Nasjonalt kompetansesenter for medikamentassistert rehabilitering (Mar Øst)

Nordlandsklinikken

Norges helse- og sosialforbund

Norsk Fengsels- og friomsorgsforbund

Norsk forening for voldsoffererstatning

Norsk forum for terapeutiske samfunn

Norsk Helse- og Sosiallederlag

Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA)

Norsk Kommuneforbund

Norsk pasientskadeerstatning

Norsk Psykologforening

Norsk Sykepleierforbund

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO)

Pasientombudene

PRO-senteret

Pinsevennenes evangeliesentre

Rusmisbrukernes interesseorganisasjon (RIO)

Rådet for høgskoleutdanning i helse- og sosialfag

Rådet for psykisk helse

Samarbeidsforumet for norske kollektiver

Senter for samfunnsforskning (SEFOS)

SINTEF-Unimed

Statens helsetilsyn

Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS)

Stiftelsen Bergensklinikkene

Stiftelsen Kraft

Stiftelsen Menneskerettighetshuset

Stiftelsen Rus-Nett

Stiftelsen Sollia-kollektivet

Straffedes organisasjon i Norge (SON)

Tyrilistiftelsen

Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS)

Østnorsk kompetansesenter for rusmiddelrelaterte spørsmål

Departementet har mottatt uttalelser med kommentarer til arbeidsgruppens forslag fra følgende instanser:

Arbeids- og sosialdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet og Utdannings- og forskningsdepartementet.

Høyesterett

Agder lagmannsrett

Oslo tingrett, Bergen tingrett og Trondheim tingrett

Domstolsadministrasjonen

Riksadvokaten

Oslo statsadvokatembeter

Politidirektoratet

Kriminalpolitisentralen

Barneombudet

Datatilsynet

Sosial- og helsedirektoratet

Aker universitetssykehus HF, Sykehuset Innlandet HF og Sykehuset Østfold HF

Folkehelseinstituttet

Fylkesmannen i Hedmark

Fylkesnemnda i Rogaland

Kommunene Asker, Bergen, Oslo, Stavanger, Trondheim og Drammen

Universitetet i Bergen

Den norske Advokatforening

Den norske Dommerforening

Det kriminalitetsforebyggende råd

Juss-Buss

Politiets Fellesforbund

Politidistriktene Gudbrandsdal, Hordaland, Oslo, Søndre Buskerud, Sør-Trøndelag, Troms og Vestfold

Arbeidernes Edruskapsforbund

Actis - Rusfeltets samarbeidsorgan

Blå Kors i Norge

Borgestadklinikken

Den norske lægeforening

Det kriminalitetsforebyggende råd (KRÅD)

Evangeliesenteret

Fagrådet innen Rusfeltet i Norge

Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere (FO)

Frelsesarmeens sosialtjeneste

Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS)

Kriminalomsorgen region vest, sørvest, sør, nordøst, øst, og nord

Kriminalomsorgens friomsorgskontorer i Oslo, Hordaland og Nordland

Kriminalomsorgen Kongsvinger fengsel

Kriminalomsorgens utdanningssenter

Kriminalomsorgens Yrkesforbund

Landsforbundet Mot Stoffmisbruk

MAR ØST (nasjonalt kompetansesenter og regionsenter for medikamentassistert rehabilitering i helseregion øst)

Midt-Norsk kompetansesenter for rusfaget

Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund

Norsk forening for kriminalreform (KROM)

Norsk forum for terapeutiske samfunn

Norsk Psykologforening

Rusmisbrukernes interesseorganisasjon (RIO)

Stiftelsen Rus-Nett

Stiftelsen Sollia-kollektivet

Stiftelsen Livet Etter Soning (WayBack)

Straffedes organisasjon i Norge (SON)

Tyrilistiftelsen

Østnorsk kompetansesenter (ØKS)

Følgende høringsinstanser har gitt svar om at de ikke har kommentarer eller ikke finner grunn til å uttale seg om arbeidsgruppens forslag:

Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Høgskolen i Sør Trøndelag, LO, Fagforbundet, Moderniseringsdepartementet, Samferdselsdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Forsvarsdepartementet, Utenriksdepartementet, Miljøverndepartementet, Kultur- og kirkedepartementet, Landbruks- og matdepartementet og Borgarting lagmannsrett.

I dette avsnittet gir departementet bare en kortfattet oversikt over hovedsynspunktene i høringsuttalelsene. Høringsinstansenes syn på de ulike punktene i forslaget er nærmere behandlet i de aktuelle avsnittene i proposisjonen.

Hovedinntrykket er at høringsinstansene er positive til og støtter arbeidsgruppens forslag om å sette i verk en prøveordning med DN, men reiser spørsmål ved sider av DN-modellen. Dette gjelder særlig spørsmål knyttet til dommerens rolle under straffegjennomføringen. Høringsinstansene er imidlertid nokså samstemte i sitt syn på rapportens tverrfaglige tilnærmingsmåte for personer med alvorlige narkotikaproblemer som begår gjentatte narkotikarelaterte lovbrudd. Bare fire høringsinstanser avviser eller er kritiske til å prøve ut DN.

Til forsiden