4 Forbud mot reklame på NRKs tekst-tv-sider
4.1 Kort om lovforslaget
Departementet foreslår å oppheve unntaket fra reklameforbudet for NRKs tekst-tv-sider i kringkastingsloven § 6-4. Det foreslås i stedet å presisere uttrykkelig at tekst-tv omfattes av forbudet.
Den foreslåtte endringen i kringkastingsloven § 6-4 bør følges opp av endringer i kringkastingsforskriften § 3-13 første ledd første punktum.
Forslaget er en oppfølging av St.meld. nr. 30 (2006-2007) der departementet lovet å komme tilbake med forslag om å endre kringkastingsloven slik at reklame på NRKs tekst-tv-sider ble forbudt, jf. pkt. 6.7 i meldingen.
4.2 Gjeldende rett
Tekst-tv er i dag ikke omfattet av forbudet mot reklame i NRKs allmennkanaler. Dette fremgår av kringkastingsloven § 6-4 om finansiering av NRKs virksomhet. Bestemmelsen fastslår at NRKs allmennkanaler ikke kan finansieres ved reklame, men gjør det samtidig klart at NRKs tekstfjernsyn ikke regnes som en del av allmennkanalene og dermed ikke omfattes av reklameforbudet.
Det finnes likevel enkelte særlige begrensninger for reklame på tekst-tv. Det gjelder uttrykkelige forbud mot reklame på tekst-tv-sider med et visst innhold eller reklame med nærmere bestemt innhold. Noen av forbudene gjelder for alle kringkasteres tekst-tv-tilbud, jf. forskriften § 3-6 sjette ledd (sider med barn som målgruppe) og kringkastingsloven § 3-1 tredje ledd (forbud mot reklame for livssyn eller politiske budskap). Andre gjelder bare for NRK, jf. forskriftens § 3-13 første ledd (sider som inneholder programoversikter).
4.3 Høringsnotatet
I høringsnotatet la departementet til grunn at det ikke er naturlig å skille mellom tradisjonell programvirksomhet og tekst-tv. Teknisk sett er begge kringkastingstjenester. Introduksjonen av supertekst-tv vil gjøre denne koblingen tydeligere. For ikke å undergrave NRKs stilling som reklamefri kringkaster foreslo departementet å oppheve unntaket fra reklameforbudet, og i stedet uttrykkelig presisere at tekst-tv omfattes av forbudet i kringkastingsloven § 6-4.
4.4 Høringsinstansenes syn
Bare én av høringsinstansene var negativ til å forby reklame på NRKs tekst-tv-sider. Media Total ASuttaler:
«Begrunnelsen som brukes for å innføre forbud mot reklame på NRK Tekst-TV er at det refereres til at "... det er relativt mye reklame ... og at reklamen har en relativt fremtredende plass [...] i tillegg at det er ofte er en noe glidende overgang mellom redaksjonelt innhold og reklame."
Ovennevnte er kun påstander som vi enda ikke har sett noen dokumentasjon på. De er også direkte motstridende med de grundige brukerundersøkelsers som jevnlig har vært gjennomført på NRK Tekst-TV.
NRK Tekst-TV har vært og er fremdeles en viktig informasjonskanal for det norske folk. Bruken har vært stabil i mange år og tekst-tv er et viktig alternativ til de mange som enda ikke ukentlig benytter eller har tilgang til internett/bredbånd. Tekst-TV er i dag spesielt viktig i distriktene og ikke alle plasser er det alternativer til riksdekkende informasjonskanaler. For disse er mye av den allmenne informasjonen fortsatt viktig å finne på tekst-TV. Mye av denne informasjonen vil bli berørt av reklameforbudet.
[...]
Vi ber om at reklameforbudet iverksettes samtidig med analog nedslukking av bakkenettet. Analog tekst-tv vil bli erstattet av digital tekst-tv og i dette generasjonsskiftet er det passende at man kutter reklamen på NRK.»
NRK er ikke uttrykkelig imot forslaget, men uttaler:
«NRK tar forslaget til etterretning. Vi ber samtidig om at det ved fastsettelse av tidspunktet for lovendringens ikrafttredelse, tas hensyn til NRKs behov for rimelig tid til å avvikle gjeldende kontrakter med tredjeparter.»
TV 2 er enig i forslaget om forbud, men uttaler i tillegg:
«Vi henstiller til departementet om å foreta en tilsvarende vurdering når det gjelder NRKs øvrige publiseringsaktiviteter som bærere av materiale/innhold finansiert av lisensmidler og hvor materiale danner grunnlag for inntekter - typisk fra reklamemarkedet - hvor de selvfinansierende konkurrentene til NRK kan svekkes eller endog utraderes om ikke avgrensinger og kontroll foretas. Her må det foretas en helt nødvendig grenseoppgang mellom det som er omfattet av allmennkringkasteroppdraget og det som faller utenfor.»
Familie og medier og Kreativt Forum mener det bør være forbud mot reklame på alle NRKs plattformer, også nettsidene deres.
4.5 Departementets vurdering
Departementet holder fast ved at det ikke er grunnlag for å skille mellom alminnelige fjernsynssendinger og tekst-tv. Begge deler er teknisk sett kringkastingstjenester og leveres dessuten samlet til forbrukeren. For at det ikke skal være tvil om at NRK er en reklamefri kringkaster, er det derfor naturlig at reklame heller ikke er tillatt på deres tekst-tv-sider.
Media Total påpeker at NRKs tekst-tv er en viktig opplysningskanal. Til dette vil departementet understreke at det ikke er departementets hensikt at tekst-tv som sådan skal forringes. Målet med forbudet er utelukkende å fjerne reklame fra sidene for å rendyrke NRK som en reklamefri allmennkringkaster.
NRK kan, med visse begrensninger, ha reklame på sine nettsider, jf. NRK-plakaten punkt 5 c. Enkelte av høringsinstansene har anført at også reklame på NRKs nettsider bør omfattes av forbudet i kringkastingsloven § 6-4. Spørsmålet har vært drøftet tidligere. I St.meld. nr. 6 (2007-2008) NRK-plakaten - Noe for alle. Alltid, imøtegikk departementet flere høringsinstansers innvendinger mot at NRKs nettsider får inneholde reklame. Departementet konkluderte med at det var riktig å la NRK få finansiere deler av sin internettvirksomhet gjennom reklameinntekter. Stortinget sluttet seg til dette, jf. Innst. S. nr. 169 (2007-2008).
Til NRKs og Media Totals ønske om når forbudet skal tre i kraft vil departementet bemerke at en lovendring ikke bør tre i kraft før tidligst 1. januar 2010. Da vil slukkingen av det analoge bakkenettet for fjernsyn være ferdig og både NRK og Media Total ha hatt rimelig tid til å tilpasse seg det nye regelverket. Departementet vil i denne forbindelse vise til at endringen ble varslet allerede i St.meld. nr 30 (2006-2007).