3 Forslag om overgangsbestemmelser for ansatte i BaneTele
Utskillelsen av BaneTele innebærer at virksomheten får status som eget rettssubjekt. For de ansatte som går over i det nye selskapet, vil arbeidsmiljølovens regler om ansettelse, oppsigelse, avskjed og fortrinnsrett avløse reglene i tjenestemannsloven. Videre vil arbeidstvistloven avløse tjenestetvistloven. På avtalesiden vil Hovedtariffavtalen i staten bli avløst av avtaler inngått gjennom Arbeidsgiverforeningen NAVO. Det legges til grunn at den enkelte arbeidstakers tilsettingsforhold løper uavbrutt videre inn i BaneTele AS. De arbeidstakere som ikke vil ta i mot tilbud om arbeid i statsaksjeselskapet, kommer i en spesiell situasjon. Hvorvidt de kan sies opp må vurderes etter tjml. §§ 9 og 10. En slik oppsigelse vil i tilfelle utløse fortrinnsrett til ny statsstilling i inntil ett år, jf. tjml. § 13. Retten til ventelønn vil falle bort i og med at arbeidstaker i denne situasjonen ikke har akseptert tilbud om annet arbeid.
For ansatte som går over fra Jernbaneverkets forretningsenhet BaneTele til aksjeselskapet BaneTele AS er det i St.prp. nr. 80 (2000-2001) Omdanning av BaneTele til aksjeselskap, lagt til grunn at de ansatte for en periode på tre år etter ansettelse i BaneTele AS, som en overgangsordning, får beholde de rettigheter som følger av tjenestemannsloven § 13 nr. 2 til nr. 6 om fortrinnsrett til statlige stillinger og ventelønnsrettigheter. Overgangsordningen må lovreguleres og det går fram av stortingsproposisjonen at det vil bli lagt fram lovforslag om dette. Bestemmelsene etter dette lovforslaget vil ikke innskrenke de rettigheter som de ansatte har etter arbeidsmiljøloven §§ 60 nr. 2 og 67.
Tilsvarende overgangsordning er tidligere gitt ved liknende omdannelser fra statlig forvaltningsvirksomhet til aksjeselskap.
Det forutsettes at eventuelle ventelønnsutgifter skal bæres av selskapet. De administrative og økonomiske konsekvensene av lovforslaget vil avhenge av om og i hvilket omfang rettighetene blir utløst.