1 Bakgrunnen for lovforslaget
Lov 13. juni 1997 nr. 55 om serveringssteder (serveringsloven) trådte i kraft 1. januar 1998. Lovens § 5 inneholder et krav om at serveringsstedets styrer må ha gjennomført en etablererprøve. De nærmere regler om etablererprøven skal utformes i forskrift.
Med hjemmel i serveringsloven § 5 andre ledd utformet departementet forslag til forskrift om etablererprøve som ble sendt ut på alminnelig høring 22. juli 1998, med høringsfrist 15. september samme år.
Etablererprøven skal bidra til å sikre at serveringsstedets styrer har de nødvendige grunnkunnskaper om økonomistyring og den lovgivning man får befatning med ved drift av serveringssteder, herunder serveringsloven, skatte- og avgiftslovgivningen, regnskapslovgivningen, konkurslovgivningen, næringsmiddellovgivningen, arbeidsmiljølovgivningen og alkoholloven. Etablererprøven er ikke ment å forutsette grundige kunnskaper, men skal først og fremst være en kontroll på at serveringsstedets styrer kjenner til de forpliktelser man som næringsdrivende har overfor det offentlige. Det vises forøvrig til Ot. prp. nr. 55 (1996-97) om lov om serveringsvirksomhet (serveringsloven) kapittel 8.
Nærings- og handelsdepartementet har i samarbeid med Veiledningsinstituttet i Nord-Norge (VINN) utarbeidet nødvendig læremateriell til etablererprøven.
I serveringsloven § 29 annet ledd ble det gitt overgangsregler for gjennomføringen av kravet om etablererprøve. Prøven skulle gjennomføres innen 1. juli 1998 med mindre departementet bestemte noe annet. Da det tok lengre tid enn forutsatt å utarbeide det nødvendige prøve- og læremateriell, besluttet departementet våren 1998, i henhold til serveringsloven § 29 annet ledd, at serveringsbevillinger inntil videre skulle utstedes uten avleggelse av etablererprøve, men på betingelse av at denne avlegges så snart det er mulig.
I forslaget til forskrift som var på høring sommeren 1998 lå det en videreføring av lovens krav om at prøven skulle være obligatorisk for alle styrere. Forslaget åpnet heller ikke for en anledning for kommunene til å kreve gebyr for avleggelse av prøven. Departementets forslag til forskrift møtte til dels betydelig motstand fra kommunesektoren i den alminnelige høringsrunden. Dette særlig fordi etablererprøven var foreslått gjort obligatorisk for styrere ved serveringssteder i alle kommuner uansett størrelse og behov. Videre er både Kommunenes Sentralforbund og mange av de store kommunene sterkt i mot innføring av en obligatorisk etablererprøve uten at kommunene samtidig kan få dekket sine kostnader til prøveavholdelsen gjennom et gebyr, dvs. at den enkelte kandidat må betale for selve prøveavleggelsen.
Departementet har etter en nærmere vurdering kommet til at det er en bedre løsning å overlate til den enkelte kommune å vurdere om styrerne ved serveringsstedene i kommunen skal avlegge etablererprøven for at bedriften skal få serveringsbevilling, samt å åpne for at kommunene kan kreve gebyr for prøveavleggelsen. Vedtakelse av forskriften er derfor utsatt.