2 Om Statskog SF
Statskog SF er organisert som et statsforetak som har sin forretningsmessige virksomhet innenfor skogbruk, utmarksforvaltning og annen areal- og eiendomsforvaltning. Arealene foretaket eier omfatter skog og store lavproduktive fjell- og utmarksarealer som har et begrenset inntektspotensial.
Foretakets rammer er gitt gjennom St.prp. nr. 52 (1991-1992) Omorganisering av direktoratet for statens skoger og Stortingets behandling av denne, gjeldende lovverk, vedtekter for foretaket og de årlige budsjetter, slik de er vedtatt av Stortinget.
Foretakets mål er, jf. vedtektene § 2:
«Foretakets mål er å forvalte, drive og utvikle statlige skog- og fjelleiendommer med tilhørende ressurser, det som står i forbindelse med dette og annen naturlig tilgrensende virksomhet. Innenfor rammen av dette kan foretaket gjennom deltakelse eller i samarbeid med andre, forvalte og drive eiendommer og andre former for tjenester innen foretakets virksomhetsområde. Eiendommene skal drives effektivt med sikte på å oppnå et tilfredsstillende økonomisk resultat. Det skal drives et aktivt naturvern og tas hensyn til friluftsinteresser. Ressursene skal utnyttes balansert, og fornybare ressurser skal tas vare på og utvikles videre.»
Statskog SFs eiendommer omfatter 1/5 av Norges landareal, fordelt på opprinnelig statsgrunn i Nordland og Troms, innkjøpt statsgrunn og statsallmenninger. Mer enn 80 prosent av arealene ligger over skoggrensen. 15 prosent av arealet er skogkledd, og om lag en tredjedel av dette er produktiv skog. 45 prosent av arealet er statsallmenninger i Sør-Norge. Om lag 37 prosent av eiendommene er vernet etter naturvernloven.
Om virksomhetsområdene
Statskog SFs virksomhet er delt i fire virksomhetsområder.
Virksomhetsområdet «Energi» skal sikre at foretakets ressurser blir kartlagt og utviklet, herunder at det produseres fornybar og miljøvennlig energi og sikres markedsmessig andel av verdiskapingen til grunneier. Foretaket legger til grunn en langsiktig forvaltning av energiverdier, og bygger kompetanse gjennom involvering i ulike faser av energiprosjekter.
Virksomhetsområde «Skog» har som hovedoppgave å sørge for at muligheter for skogproduksjon på egen eiendom utnyttes som grunnlag for økonomisk verdiskaping, bedriftsøkonomisk resultat og høye skogverdier. Aktivitetene foregår gjennom lønnsomme enkelttiltak, i hovedsak med sikte på leveranse av industriråstoff med høy kvalitet.
Virksomhetsområde «Friluftsliv» skal ivareta foretakets mål om å stimulere og legge til rette for allmennhetens tilgang til jakt, fiske og annet friluftsliv. Aktiviteter på området omfatter drift og utvikling av utmarksnæringsproduktene storviltjakt, småviltjakt, fiske og husværeutleie og tilrettelegging for friluftslivet generelt.
Virksomhetsområde «Eiendom» representerer foretakets grunneierfunksjon og ivaretar forvaltning og utvikling av foretakets eiendommer. Aktiviteter på området tar utgangspunkt i foretakets hovedmål om å bidra til å oppfylle nasjonale mål for bruk og vern av skog- og utmarksområdene, samt øke egen og andres verdiskaping i tilknytning til eiendommene.
Statens målsetning med eierskapet
I St.meld. nr. 13 (2006-2007) Et aktivt og langsiktig eierskap er formålet med statens eierskap formulert slik:
«Formålet med statens eierskap i Statskog SF er å sikre effektiv ressursforvaltning til beste for samfunnet, tilrettelegge for allmennhetens behov for jakt-, fiske- og friluftstilbud mv. Videre er en stor del av Statskogs areal statsallmenninger der de bruksberettigede i vedkommende allmenning har omfattende rettigheter regulert gjennom fjelloven, statsallmenningsloven og bygdeallmenningsloven. Gjennom statlig eierskap har staten mulighet til å nå ulike politiske mål knyttet til forvaltningen av skog- og utmarksarealer. Virksomheten skal drives på bedriftsøkonomisk grunnlag.»
Selskapets strategi
I Statskog SFs strategi for 2007-2010 framgår det at visjonen er at foretaket skal ivareta og utvikle alle verdier på fellesskapets grunn. Hovedmålene er å:
Bidra til å oppfylle nasjonale mål for bruk og vern av skog- og utmarksområdene
Stimulere og legge til rette for allmennhetens tilgang til jakt, fiske og annet friluftsliv
Øke egen og andres verdiskaping i tilknytning til eiendommene, samt skape og sikre lønnsomme arbeidsplasser gjennom rasjonell og forretningsmessig utnyttelse av kompetanse, kapital og areal.
Strategien omtaler videre foretakets virksomhet som aktiv samfunnsaktør, ressursforvalter og verdiskaper samt strategiske virkemidler som organisasjonsutvikling og kompetanseutvikling.