1 Innledning
Under den internasjonale sjøfartsorganisasjon (International Maritime Organization - IMO) ble det i 2005 vedtatt protokoll av 14. oktober 2005 til Konvensjon av 10. mars 1988 om bekjempelse av ulovlige handlinger mot sikkerheten ved skipsfart (Convention for the Suppression of Unlawful Acts against the Safety of Maritime Navigation- SUA-konvensjonen 1988) (Skipsfartsprotokollen 2005).
SUA-konvensjonen er ikke bare en konvensjon om sikkerheten ved skipsfart, men også en av FNs anti-terrorkonvensjoner. Skipsfartsprotokollen 2005 har som formål å styrke SUA-konvensjonen som et anti-terrorinstrument ved å utvide listen over handlinger statspartene er pålagt å kriminalisere. Dette dreier seg om terrorhandlinger med tilknytning til skipsfart samt nye straffebestemmelser mot spredning av masseødeleggelsesvåpen og materiale som kan brukes til utvikling av slike våpen. Det ble også etablert et regime for bording av skip ved mistanke om overtredelse av noen av straffebestemmelsene i protokollen.
Det ble også vedtatt en revisjonsprotokoll (Plattformprotokollen 2005), protokoll av 14. oktober 2005 til protokoll av 10. mars 1988 om bekjempelse av ulovlige handlinger mot sikkerheten ved faste plattformer plassert på kontinentalsokkelen (Plattformprotokollen 1988). Revisjonen av denne protokollen styrker den som et anti-terrorinstrument ved å ta inn ytterligere straffebestemmelser mot terrorhandlinger med tilknytning til faste plattformer plassert på kontinentalsokkelen.
Protokollene trådte i kraft 28. juli 2010.
Norge undertegnet protokollene 14. februar 2006 med forbehold om ratifikasjon. Det foreslås at Norge nå ratifiserer protokollene. Gjennomføring av Skipsfartsprotokollen 2005 krever lovendring. I tillegg antas protokollene å være av særlig viktighet. Stortingets samtykke til ratifikasjon av protokollene er derfor nødvendig i medhold av Grunnlovens § 26 annet ledd.
Protokollene i engelsk originaltekst med oversettelse til norsk følger som trykte vedlegg til proposisjonen.