6 Merknader til de enkelte bestemmelser
6.1 Endringer i lov 18. juni 1965 nr. 4 om vegtrafikk (vegtrafikkloven)
Til lovens tittel
Tittelen på lover skal i henhold til ”Veiledning om lov- og forskriftsarbeid”, utarbeidet av Justisdepartementets lovavdeling, alltid innledes med ”lov om …”, eventuelt kombinert med lovens offisielle korttittel. Vegtrafikklovens formelle tittel (”Vegtrafikklov”) bryter med denne systematikken. Departementet mener lovtekniske hensyn tilsier at vegtrafikklovens tittel underlegges samme titteloppbygning som gjelder i lovverket forøvrig, og foreslår derfor å endre tittelen til å lyde ”Lov 18. juni 1965 nr. 4 om vegtrafikk (vegtrafikkloven)”. Departementet har ikke sett behov for å sende forslaget på høring, da tittelendringen utelukkende vil ha formell betydning.
Til § 22 a tredje ledd
Vegtrafikkloven § 22 a tredje ledd regulerer at blodprøve og spyttprøve innhentet etter andre ledd bare kan innhentes av lege, offentlig godkjent sykepleier eller bioingeniør. Betegnelsen ”offentlig godkjent” ble foreslått fjernet og tittelen ”sykepleier” ble foreslått brukt på tilsvarende måte som tittelen ”bioingeniør”, jf. Prop. 9 L (2010-2011) s. 65. Ved en inkurie er dette ikke blitt endret i lovteksten. Rett tittel skal være ”sykepleier”.
Til § 40 a
Det foreslås å utvide anvendelsesområdet for § 40 a annet ledd og å oppstille to nærmere konkrete eksempler på områder hvor departementet i forskrifts form kan gi fylkeskommunene og Oslo kommune pålegg om trafikksikkerhetstiltak.
Den foreslåtte utvidelse av vtrl § 40 a annet ledd innebærer at departementet får en generell adgang til å pålegge fylkeskommunen og Oslo kommune tiltak knyttet til trafikksikkerhet. Det er en klar og naturlig forutsetning for bruk av bestemmelsen at tiltakene har tilknytning til områder som fylkeskommunen allerede har et lov- eller forskriftspålagt ansvar for. Bestemmelsen nevner selv uttrykkelig eksempler på to slike områder: ”tiltak på vegnettet” og ”tiltak i tilknytning til skoleskyss”. Den alminnelige kollektivtransporten er ett av flere eksempler på områder som ikke uttrykkelig blir nevnt i vtrl. § 40 a annet ledd, men hvor det likevel kan være aktuelt med pålegg under bestemmelsen. Det vises i denne sammenheng til fylkeskommunens overordnede ansvar i dag for den fylkesinterne kollektivtransporten.
Forslagets eksempel om ”tiltak på vegnettet” innebærer intet nytt i forhold til gjeldende rettstilstand. Det vises til redegjørelsen over i punkt 3.1.2. Tilføyelsen foretas slik at hjemmelen i større grad enn i dag får gjenspeilet det som opprinnelig var hovedformålet med – og som fortsatt vil være et kjerneområde for bruk av – bestemmelsen, nemlig tiltak på vegnettet.
Eksemplet om ”tiltak i tilknytning til skoleskyss” er nytt i forhold til gjeldende rettstilstand. Formuleringen er bevisst gjort vid, og er ment å inkludere et bredt spekter av trafikksikkerhetstiltak som på en eller annen måte har tilknytning til skoleskyssen. Uttrykket er ikke ment bare å dekke den transport som finner sted mellom hjem og skole og som nærmere reguleres av opplæringslova kapittel 7. Også den transport som skjer i skoletiden – for eksempel tur-retur svømmehallen – er ment omfattet. At tiltaket har trafikksikkerhetsbetydning også for andre enn skoleelevene, eksempelvis for sjåføren eller andre trafikanter, avskjærer ikke anvendelse av bestemmelsen. På denne måten er formuleringen ikke ment å være begrenset til tiltak som direkte er ment å beskytte skoleelevene alene, eksempelvis krav til sitteplass og setebelte. Også beskyttelsestiltak av mer indirekte karakter, eksempelvis krav til ulike intelligente transportsystemer (ITS-applikasjoner) med mer, er ment omfattet.
I nytt tredje ledd foreslås å gi departementet hjemmel til ved forskrift å pålegge kommunene å utarbeide og gjennomføre ulike trafikksikkerhetstiltak i tilknytning til skoleskyss. At området for departementets påleggskompetanse er begrenset til tiltak i tilknytning til skoleskyssen innebærer at den foreslåtte hjemmel rettet mot kommunene er vesentlig snevrere enn den som i annet ledd foreslås rettet mot fylkeskommunene. Forslaget vil blant annet gi departementet hjemmel til å vedta en forskrift med pålegg overfor kommunen om at skyssberettigede skoleelever, som kommunen har ansvaret for under opplæringslova, skal ha sitteplass med setebelte tilgjengelig på bussen.
6.2 Endringer i lov 17. desember 2010 nr. 91 om endringar i lov 18. juni 1965 nr. 4 om vegtrafikk (endringar relatert til ruspåverka køyring m.m.)
Til § 22
Ved en teknisk feil har det falt ut et avsnittsskille mellom første og annet punktum i endringsloven § 22, slik at nytt første og annet ledd er blitt slått sammen til ett ledd. For å fjerne all tvil settes det inn et nytt avsnittsskille mellom første og annet punktum i § 22, slik at bestemmelsen med dette er delt opp i seks ledd, jf. Prop. 9 L (2010-2011).
Til § 31 nytt tredje ledd
Forslag til § 31 nytt tredje ledd, jf. omtalen i Prop. 9 L (2010-2011), ble ved en inkurie uriktig vedtatt som § 33 nr. 1 nytt tredje ledd. Rett paragraf er § 31 nytt tredje ledd. På bakgrunn av endringen blir gjeldende § 31 tredje til syvende ledd nå nye fjerde til åttende ledd.
Til § 31 nytt fjerde ledd
Vegtrafikkloven § 31 nytt fjerde ledd tredje punktum henviser til § 31 annet ledd bokstav b til d. Rett henvisning skal være § 31 annet ledd bokstav b og c. I tillegg henviser vegtrafikkloven § 31 nytt fjerde ledd uriktig til tredje ledd både i bestemmelsens annet og tredje punktum. Rett henvisning skal begge steder være fjerde ledd.
Til § 31 nytt sjette ledd
Vegtrafikkloven § 31 nytt sjette ledd gjør overtredelser av § 22 annet ledd straffbar. Rett henvisning skal være § 22 femteledd.