2 Forhandlingene om en revidert WTO-avtale om offentlige innkjøp
2.1 Bakgrunn
Den reviderte GPA bygger videre på bestemmelsene i WTOs avtale om offentlige innkjøp av 15. april 1994 (GPA94).
GPA94 er en av WTOs avtaler som dekker et mindre antall WTO-medlemmer, men som er åpen for tiltredelse av alle WTOs medlemmer (en såkalt plurilateral avtale). Avtalen trådte i kraft i 1996 og følgende medlemmer er tilsluttet avtalen: Armenia, Canada, EU (27 medlemsland), Hong Kong Kina, Island, Israel, Japan, Korea, Liechtenstein, Aruba, Norge, Singapore, Sveits, Taiwan Provins av Kina og USA.
GPA94 innebærer at partene gir hverandre tilgang til sine offentlige anskaffelser. Avtalen inneholder detaljerte prosedyreregler for gjennomføringen av offentlige anskaffelser, blant annet i form av bestemmelser om anskaffelsesprosedyrer, tekniske spesifikasjoner, tidsfrister, utvelgelse av leverandører, tildeling av kontrakter, klageprosedyrer mv.
Markedsadgangen, dvs. hvilke offentlige etater og organer mv. som omfattes av avtalen, hvilke typer bygge- og anleggsarbeider, varer og tjenester som dekkes, og til hvilke terskelverdier, er angitt av den enkelte part i nasjonale vedlegg til avtalen (nasjonale bindingslister).
GPA94 har en innebygget bestemmelse om reforhandling av avtalen (artikkel XXIV:7). Det følger av denne bestemmelsen at partene senest tre år fra avtalens ikrafttredelse skal åpne forhandlinger med sikte på å forbedre avtalen og, på gjensidig basis, oppnå størst mulig utvidelse av avtalens dekningsområde mellom partene (dvs. en utvidelse av hvilke oppdragsgivere, varer, tjenester mv. som omfattes av partenes forpliktelser og med hvilke terskelverdier).
2.2 Forhandlingsprosessen
Forhandlingene om å revidere GPA-avtalen har pågått i mer enn ti år og ble avsluttet med en politisk enighet 15. desember 2011. Avtalen ble formelt vedtatt 30. mars 2012.
Forhandlingene om avtalen har fra norsk side vært ledet av Utenriksdepartementet, i samarbeid med Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet.
I forhandlingene har det fra norsk side vært et hovedanliggende å forbedre norske bedrifters markedsgang til markeder utenfor EØS-området og å sikre en størst mulig harmonisering mellom GPA og EØS-regelverket. Fra norsk side har en derfor koordinert sine posisjoner tett med EU.
Norge har deltatt aktivt i forhandlingene om revisjonen av avtaleteksten, som ble avsluttet i desember 2006, og i de påfølgende forhandlingene om utvidelse av avtalens dekningsområde basert på gjensidige krav og tilbud. Norge har også bidratt til å få på plass et framtidsrettet og robust arbeidsprogram i GPA-komiteen, der man blant annet skal se nærmere på partenes unntaksbestemmelser for små- og mellomstore bedrifter og sosiale og grønne innkjøp.
For å sikre en bredest mulig deltakelse i utarbeidelsen av norske forhandlingsposisjoner ble det etablert et særskilt rådgivende utvalg for GPA-forhandlingene bestående av næringsorganisasjoner og frivillige organisasjoner, samt et interdepartementalt utvalg med berørte departementer. Det ble i regi av Utenriksdepartementet avholdt høringsmøter der utformingen av det norske tilbudet om markedsadgang og status i forhandlingene ble drøftet. Det norske åpningstilbudet, som ble fremmet i 2006, ble utarbeidet i nært samarbeid med Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet og etter tett dialog med rådgivende utvalg og det interdepartementale utvalg.
I de påfølgende forhandlingene ble det, i nært samarbeid med Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet, kun foretatt enkelte mindre justeringer av forhandlingstaktisk og avtaleteknisk art i de framlagte reviderte tilbudsutkastene og i det endelige sluttilbudet. Disse justeringene har ikke ført til noen materielle endringer i innholdet i Norges forpliktelser i forhold til åpningstilbudet.