7 Konklusjon og tilrådning
Det er ønskelig med størst mulig åpenhet og konkurranse om offentlige anskaffelser. Et felles internasjonalt regelverk bidrar til større grad av åpenhet og forutsigbarhet i anskaffelsesprosedyrene, noe som er viktig for å sikre likebehandling av lokale, nasjonale og utenlandske leverandører. Åpenhet er også et viktig bidrag i kampen mot korrupsjon. Samtidig gis leverandører klageadgang i de medlemsland som er omfattet av avtalen og sikrer partene rett til å bringe eventuelle saker inn for WTOs tvisteløsningsmekanisme.
Den reviderte avtalen innebærer nettopp at offentlige anskaffelsesmarkeder i større grad åpnes for internasjonal konkurranse. Dette vil bidra til mer effektive offentlige anskaffelser, og avtalen innebærer en forbedring og styrking av selve regelverket sammenlignet med GPA94.
Samtidig vil avtalen medføre økte markedsmuligheter for norske leverandører og eksportbedrifter på andre lands offentlige anskaffelsesmarkeder.
Norge har allerede i dag et åpent regime, og det norske anskaffelsesmarkedet er utsatt for konkurranse gjennom EØS-regelverket om offentlige anskaffelser. Det har vært et viktig anliggende å sikre størst mulig grad av harmonisering mellom den reviderte GPA og EØS-regelverket om offentlige anskaffelser. Norske forpliktelser etter avtalen går således ikke lenger enn i EØS-sammenheng mht. hvilke oppdragsgivere og anskaffelser som dekkes, og med hvilke terskelverdier. Dette betyr at den reviderte avtalen ikke medfører vesentlige nye forpliktelser for norske oppdragsgivere.
Den reviderte avtalen forventes å få positive konsekvenser for norsk næringsliv. Norske leverandører vil i betydelig grad få økt adgang til markeder utenfor EØS-området. Avtalen vil også i større grad bidra til harmonisering av nasjonale regelverk og praksis, noe som vil gjøre det enklere for norske leverandører å delta i anskaffelser i andre GPA-land.
Det antas også at inngåelsen av den reviderte GPA vil forenkle tiltredelsesforhandlingene med nye land. Det forhandles nå med blant annet Kina og åtte andre WTO-land om tiltredelse til GPA, og det er sannsynlig at også andre land ønsker å innlede forhandlinger om tiltredelse. Dersom flere nye land faktisk tiltrer avtalen, vil det bety en ytterligere betydelig utvidelse av markedsadgangen for norske leverandører.
Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet tilrår godkjennelse av protokoll av 30. mars 2012 om endring av WTO-avtalen om offentlige innkjøp av 15. april 1994. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.