3 Rettstilstanden i andre nordiske land
3.1 Innledning
Prop. 56 S redegjør for nasjonale forebyggende mekanismer i andre nordiske land i kapittel 6.3. Nedenfor følger en redegjørelse for lovendringer som er blitt gjort i de nordiske land i forbindelse med utpeking av nasjonal forebyggende mekanisme.
3.2 Danmark
Som en følge av utpeking av Folketingets Ombudsmann i Danmark, ble det i 2009 foretatt flere endringer i lov om Folketingets Ombudsmand. Blant annet ble det tilføyd en bestemmelse om at ombudsmannens virksomhet også omfatter frihetsberøvede personers forhold på private institusjoner mv. Det ble presisert at også slike institusjoner mv. har plikt til å gi ombudsmannen de opplysninger og utlevere de dokumenter mv som ombudsmannen ber om. Videre ble det tilføyet en bestemmelse om at ombudsmannen, hvis det anses nødvendig, til enhver tid og uten rettslig kjennelse kan inspisere private institusjoner mv. hvor personer er eller kan være frihetsberøvet, ved fremvisning av legitimasjon og om nødvendig med bistand fra politiet.
3.3 Sverige
I Sverige ble det tilføyet en ny bestemmelse i loven for Riksdagens Ombudsmenn om at de også skal utføre de oppgaver som påligger nasjonale forebyggende mekanismer i henhold til OPCAT. Denne nye bestemmelsen trådte i kraft 1. juli 2011, og ombudsmennene påbegynte sin virksomhet som nasjonal forebyggende mekanisme høsten 2011.
3.4 Finland
Finland har ikke ratifisert OPCAT. Det har vært nedsatt en arbeidsgruppe som har kommet med forslag til endringer, og den finske regjeringen fremmet en proposisjon til Riksdagen 20.12.2012.
Der foreslås det enkelte endringer i loven om Riksdagens justitieombudsman, herunder at det tas inn en ny paragraf om nasjonal forebyggende mekanisme der det uttrykkelig fremgår at justitieombudsmannen er den nasjonale forebyggende mekanismen i henhold til protokollen artikkel 3. I tillegg foreslås det en bestemmelse om at justitieombudsmannen også kan foreta inspeksjoner på steder for frihetsberøvelse som opprettholdes av private.