5 Statsforetakets virksomhet
Statsforetaket vil bygge videre på den kompetanse og teknologi som LHK har utviklet over flere tiår. Virksomheten vil fortsatt primært satse på forsvarsmarkedet, og det vil være en sentral oppgave tidlig å posisjonere virksomheten for å vinne vedlikeholdskontrakter tilknyttet NH-90-helikopter og F-35-kampfly. Dette er viktig, ikke minst for å legge til rette for fortsatt betydelig luftmilitær vedlikeholdsaktivitet ved LHK etter at F-16 og Sea King forventes å bli faset ut rundt 2020. Prosessene for utlysning av vedlikeholdskontrakter, og derav også behovet for posisjonering mot aktuelle hovedleverandører, starter høsten 2011. Ledetid for nye kontrakter i forsvarsmarkedet er normalt 5–10 år.
Det nye statsforetaket vil få overført de eksisterende vedlikeholdsoppdrag som er avtalt mellom LHK og øvrige avdelinger i Forsvaret. Oppdragsporteføljen til statsforetaket vil på omdanningstidspunktet, bestå av de vedlikeholdsoppdrag LHK i dag utfører for Forsvaret og som det nye statsforetaket vil ha rett og plikt til å utføre etter omdanningen. Videreføringen vil skje ved at bl.a. de interne leveranseavtalene knyttet til F-16 og Sea King gjøres om til eksklusive rammeavtaler mellom LHK og Forsvaret, som ledd i etableringen av foretaket. Rammeavtalene vil angi betingelsene for vedlikeholdsarbeidet, og vil være basert på kommersielle, markedsmessige vilkår. De enkelte vedlikeholdsoppdragene vil bli tildelt gjennom avrop fra Forsvaret innenfor rammeavtalene. Forholdet til statsstøtte- og konkurranselovgivningen har vært hensyntatt i arbeidet med å utarbeide betingelsene i rammeavtalene som overføres til statsforetaket.
Videreføring av eksisterende vedlikeholdsoppdrag er viktig for å sikre Forsvaret nødvendig vedlikehold på sentralt militært materiell. Samtidig sikrer det en videreføring av virksomheten ved LHK i en periode frem til nye vedlikeholdskontrakter kan være vunnet i konkurranse med andre aktører.
Omfang av oppdrag/avrop under rammeavtalene vil reduseres over tid og i praksis forsvinne når F-16 kampflyene og Sea King helikoptrene forventes å bli faset ut rundt 2020. Det er lagt til grunn en slik varighet på rammeavtalene for at Forsvaret kan gjøre avrop i den gjenstående levetiden til F-16 og Sea King. Det legges til grunn at en slik varighet er nødvendig ut fra beredskapshensyn, og samtidig lenge nok til å sikre Forsvaret vedlikeholdstjenester av tilstrekkelig omfang og kvalitet gjennom hele utfasingsperioden. Varigheten vil også sikre en kontinuitet i tjenesteproduksjonen og en forsvarlig forrentning av de investeringer som er gjort i LHK for å kunne utføre vedlikehold på F-16 og Sea King, og som blir overført til det nye statsforetaket.
Statsforetaket skal kunne konkurrere om alle nye oppdrag fra dag én etter omdanning, og Forsvaret vil i utgangspunktet ikke tildele nye oppdrag direkte til statsforetaket. Når det gjelder forholdet til regelverket for offentlige anskaffelser, henvises det til omtalen av rettslige rammebetingelser i proposisjonens kapittel 8. Statsforetaket vil kunne konkurrere om kontrakter på kommersiell basis på lik linje med andre aktører i markedet, både nasjonalt og i utlandet. Statsforetaket vil underlegges sikkerhetsloven.
Statsforetaket vil overta et mindre areal med tilhørende bygningsmasse på Forsvarets eiendom på Kjeller i Skedsmo kommune. Flystripen og hoveddelen av arealet på Kjeller vil forbli eiet av Forsvarsdepartementet. Der statsforetaket eventuelt vil ha behov for tilgang til andre fasiliteter på Kjeller eller Rygge ifm. vedlikeholdsoppdrag, vil det inngås leiekontrakt på alminnelige markedsmessige vilkår med Forsvarsbygg som forvalter eiendom på vegne av Forsvarsdepartementet. Omdanning til statsforetak vil ikke ha konsekvenser for sivil allmennflyvirksomhet på Kjeller.
Vedlikeholdskonsept for F-35 er basert på vedlikeholdsprogram i regi av leverandør (Performance Based Logistics – PBL). For å holde vedlikeholdskostnadene lavest mulig er det etablert et Best Value-prinsipp for valg av underleverandører. Dette innebærer at aktuelle underleverandører må konkurrere seg til vedlikeholdsoppdrag hos systemenes hovedleverandører. Den samme utviklingen, med større grad av PBL, gjør seg også gjeldende for NH-90 helikoptrene. Virksomheter som får vedlikeholdsoppdrag i regi av vedlikeholdsleverandør på både F-35 og NH-90, vil pga. antatte stordriftsfordeler forventes å skulle kunne vedlikeholde et større antall enheter enn det antallet som benyttes av hver enkelt nasjon.
Forretningsmessige analyser av statsforetakets fremtidige virksomhet konkluderer med at virksomheten vil være konkurransedyktig på både kompetanse og pris, og således kunne vinne sentrale kontrakter i understøttelseoppgavene for F-35. De samme hovedkonklusjonene gjelder for vedlikeholdsoppdrag for NH-90. Hvilke markeder som er relevante for foretaket, og hvilke markedsandeler foretaket vil kunne oppnå, vil avhenge av de strategier styret i virksomheten legger opp til samt foretakets fremtidige konkurranseevne. Foretaket forventes å være aktivt i å finne flere kunder i det internasjonale markedet.
Markedet for levering av luftmilitært materiell domineres av noen få, men meget store aktører internasjonalt. Disse er i stor grad premissgivere for logistikk- og vedlikeholdsløsninger for sitt materiell. På tilbydersiden for vedlikehold av flymateriell er det, i tillegg til de store aktørene, flere mellomstore aktører hos våre allierte. Disse vil være konkurrenter i flere av markedssegmentene det omdannede LHK forventes å operere innenfor, men noen kan også utgjøre potensielle samarbeidspartnere innenfor større vedlikeholdsoppgaver. Det understrekes at det fortsatt vil være vedlikeholdsoppdrag på de stedene fly og helikoptre er stasjonert.
Norges inngåelse av avtale om kjøp av fire F-35 treningsfly gir mulighetsrom for statsforetaket til tidlig posisjonering for sentrale vedlikeholdsoppdrag innenfor F-35-programmet. LHK har allerede et etablert og meget avansert teknologisk miljø som er internasjonalt anerkjent på flere av sine fagområder. Flere store internasjonale forsvarsindustriaktører har uttrykt interesse for å kunne benytte LHK som underleverandør.