5 Andre endringer
5.1 Særlig om bortvisning
5.1.1 Høringsnotatet
Lovens § 121 første ledd gir hjemmel for å bortvise EØS-borgere og deres familiemedlemmer som ikke kan vise gyldig pass eller reisedokumenter (bokstav a), når de ikke har rett til innreise eller opphold (bokstav b) og når det foreligger forhold som gir grunnlag for utvisning (bokstav c). Det er UDI som treffer vedtak om bortvisning, men politiet kan i forskrift gis myndighet til å treffe vedtak om bortvisning etter første ledd. Bortvisning er spesielt praktisk ved grenseovergangene der politiet først kommer i kontakt med utlendingene. Bortvisningsvedtak forutsettes å treffes innen kort tid, og det er, som etter gjeldende regelverk, praktisk at politiet har denne kompetansen.
Etter 1988-loven anses det tilstrekkelig at bortvisningssak er reist innen sju dager, mens det etter 2008-lovens § 121 andre ledd kreves at bortvisning skjer innen sju dager. Det følger av direktivet art. 5 nr. 4 at en utlending som ved innreise ikke kan framlegge gyldig pass eller annet godkjent reisedokument eller visum, skal gis «rimelig tid» til å skaffe nødvendig dokumentasjon. På bakgrunn av dette har departementet foreslått å endre lovens § 121 slik at det, som etter gjeldende regelverk, er tilstrekkelig at sak om bortvisning er reist innen sju dager.
5.1.2 Høringsinstansenes merknader
Av høringsinstansene er det bare Utlendingsdirektoratet som har hatt merknader til bestemmelsen. Direktoratet støtter forslaget om at fristen for å reise bortvisningssak anses overholdt når sak om bortvisning er reist innen sju dager etter innreise. Utover dette har direktoratet hatt flere innspill til § 121, og blant annet påpekt at den opprinnelige utformingen ikke samsvarte med gjeldende lov og forskrift, jf. 5.1.3.
5.1.3 Departementets vurderinger og forslag
For å klargjøre skjæringstidspunktene for når bortvisningssak kan reises, har departementet foreslått en ny setning i § 121 andre ledd som slår fast at fristen for å reise sak anses overholdt når sak om bortvisning er reist innen sju dager etter innreise. I høringsbrev 24. oktober 2007 - Høring - Forslag til kapittel 13 i ny utlendingslov med bestemmelser for utlendinger som omfattes av EØS-avtalen og EFTA-konvensjonen uttalte departementet at bortvisning kunne finne sted også etter sju dager når det forelå forhold som gir grunnlag for utvisning. Etter gjeldende rett gir 1988-lovens § 57 tredje ledd hjemmel for å bortvise etter bestemmelsens bokstaver b, c og d (utvisningsgrunn) også etter at det har gått sju dager. Adgangen til å bortvise også etter at det er gått sju dager er av stor praktisk betydning både der utvisningsgrunnlaget oppdages eller inntrer senere enn sju dager etter innreise, og der Utlendingsdirektoratet i dag bortviser, dersom utvisning anses som en for streng reaksjon. Det foreslås derfor å ta inn en setning i § 121 andre ledd som gir Utlendingsdirektoratet hjemmel for å bortvise EØS-borgere som ikke har oppholdsrett, når det foreligger forhold som gir grunnlag for utvisning, selv om sak ikke er reist innen sju dager.
Det er Utlendingsdirektoratet som etter § 121 tredje ledd første punktum, har kompetanse til å treffe vedtak om bortvisning. Dette er en videreføring av gjeldende rett. Av praktiske årsaker kan politiet i § 121 fjerde ledd i forskrift gis adgang til å bortvise. Dette er også en videreføring av gjeldende rett. Arbeidet med den nye loven og forskriften har vist at det er ønskelig at politiet skal ha adgang til å bortvise også etter § 121 første ledd bokstav b, når utlendingen ikke har rett til innreise eller opphold. Det synes lite praktisk at alle saker om bortvisning skal avgjøres av direktoratet. Dette er også en videreføring av gjeldende rett som departementet anser svært praktisk å videreføre.
Etter gjeldende rett er politiet i forskrift (§ 196 annet ledd) delegert kompetanse til å bortvise der det foreligger forhold som gir grunnlag for utvisning. Denne adgangen er betinget av at det ikke er tvil om at det foreligger utvisningsgrunn. Departementet vurderer det som hensiktsmessig å videreføre denne adgangen. Departementet ønsker å påpeke at bortvisning skal skje der det er snakk om overtredelse av mindre alvorlige straffebud. Utvisning er fortsatt forbeholdt de grove tilfellene.
Se lovforslaget § 121 andre ledd første og annet punktum og § 121 fjerde ledd.
Etter innspill fra UDI har departementet valgt å innta en ny setning om forberedelse av saker i § 121 tredje ledd og § 124 tredje ledd. Tilsvarende bestemmelse finnes i loven § 72 første ledd annet punktum.
Se lovforslaget §§ 121 tredje ledd annet punktum og 124 tredje ledd annet punktum.
5.2 Endring av overskriften i § 122
Utlendingsdirektoratet foreslår å endre overskriften i § 122, til «offentlig orden eller sikkerhet».
Departementet er enig i at ordlyden i overskriften til § 122 bør samsvare med ordlyden i den danske utgaven av direktivet. En tilsvarende endring er også foretatt i forskrift til § 122. Se forslag til ny overskrift i § 122.