Prop. 34 S (2011–2012)

Eksportfinansiering

Til innholdsfortegnelse

2 Dagens tilbud

Ordningen med subsidierte fastrentelån (CIRR-lån), den såkalte 108-ordningen, ble opprettet i 1978. Utgangspunktet for ordningen er den OECD-tilknyttede avtalen «Arrangement on Officially Supported Export Credits». Avtalen regulerer konkurransen mellom OECD-landene bl.a. når det gjelder rente- og avdragsvilkår for offentlig støttede lån ved kapitalvareeksport. Ordningen skal bidra til at norske eksportører av kapitalvarer kan konkurrere på like vilkår med andre eksportører med nasjonale eksportkredittordninger. 108-ordningen har vært administrert av Eksportfinans så lenge den har eksistert.

Eksportfinans har som formål å utvikle og tilby konkurransedyktige finanstjenester til norsk eksportindustri. I tillegg til CIRR-lån gjennom 108-ordningen tilbyr Eksportfinans også lån med markedsrente til prosjekter som kvalifiserer til CIRR-rente. Selskapet yter også andre lån til markedsrente mot bankgaranti.

CIRR-lån er et fastrentelån med rente lik statsobligasjonsrenten i den aktuelle valutaen pluss ett prosentpoeng. Rentesatsen fastsettes ved tidspunktet for kontrakt mellom norsk leverandør og kjøper, mens lånet gjerne utbetales noe senere. Låntaker kan, før den begynner å trekke på lånet, velge å benytte seg av den tidligere fastsatte CIRR-renten eller de gjeldende markedsrentene. Dette tilbudet fra Eksportfinans innebærer at innehaveren av tilsagnet får en gratis renteopsjon. CIRR-renten blir mer attraktiv hvis markedsrenten stiger før lånet kommer til utbetaling.

CIRR-lån kan utgjøre inntil 85 prosent av verdien av eksportkontrakten for kapitalvarer og -tjenester. For skipskontrakter kan CIRR-lån dekke inntil 80 prosent av kontraktsverdien. Utenlandsk andel av varer og tjenester i eksportkontrakten kan utgjøre inntil 50 prosent av verdien av kontrakten, men i særlige tilfeller aksepteres høyere andel. Maksimalt 30 prosent av kontraktsverdien kan være fra kjøperlandet (lokal andel). Korteste tillatte løpetid på CIRR-lån er to år. Lengste tillatte løpetid er fem år for høyinntektsland og normalt inntil ti år for lavinntektsland. OECD kan notifiseres om løpetid på inntil 8,5 år for leveranser til høyinntektsland. For skipslån og lån til fornybar energi/vannkraft er lengste tillatte løpetid hhv. 12 år og 18 år.

Eksportfinans får kompensasjon for å forvalte 108-ordningen gjennom en margin på hvert enkelt utestående CIRR-lån. Bevilgningsbehovet over statsbudsjettet fremkommer når rentesatsene på utlånene ikke fullt ut dekker innlåns- og administrasjonskostnadene ved ordningen. Bevilgningen vil dermed avhenge av rentebetingelser på nye og eksisterende utlån under ordningen, det samlede volumet av utestående kreditter i ulike valutaer, rentesatsene på innlånene og valutabevegelser. Staten bærer følgelig en risiko knyttet til ordningens økonomiske resultat.

På grunnlag av Stortingets årlige fullmaktsvedtak gis Eksportfinans tilsagn om statlig dekning av fremtidige underskudd knyttet til nye lånetilsagn i vedkommende år. Underskuddet i ett år dekkes av en bevilgning på statsbudsjettet to år senere, under kap. 934 Internasjonaliseringstiltak, post 73 Støtte ved kapitalvareeksport. I tillegg dekkes rentegodtgjørelse til Eksportfinans for den mellomværende perioden frem til utbetalingstidspunktet. Det vises til nærmere omtale av ordningen i Prop. 1 S (2011-2012) Nærings- og handelsdepartementet, under kap. 934, post 73.