3 Nærmere om biocidforordningen
Biociddirektivet (direktiv 98/8/EF) innførte regler for godkjenning av aktive stoffer (biocider) og biocidprodukter på EU/EØS-markedet. Produkter med biocider brukes til å bekjempe uønskede organismer. Imidlertid har mange biocider (aktive stoffer) og biocidprodukter svært betenkelig egenskaper i forhold til helse og miljø. Hensikten med biocidregelverket er å bidra til bedre beskyttelse av menneskers helse og det ytre miljøet. Godkjenning av denne typen stoffer og produkter, som baseres på svært grundige vurderinger, bidrar til økt beskyttelse av miljøet og menneskers helse.
Biocidforordningen opphever og erstatter det eksisterende biociddirektivet. Hensikten med endringene er både å få en enda tryggere bruk av biocidprodukter med sikte på å beskytte helse og miljø, forenkle regelverket og fremme insentiver for industrien til å utvikle tryggere produkter til skadebekjempelse. Forordningen bygger på de samme prinsippene som er nedfelt i biociddirektivet; en godkjenningsprosess hvor det aktive stoffet inkluderes i et vedlegg og deretter godkjenning av biocidproduktet.
Forordningen inneholder noen nyheter sammenlignet med det eksisterende regelverket. Blant annet omfatter forordningen behandlede produkter. Produkter kan kun være behandlet med biocider som er godkjent eller tillatt å benytte i EU/EØS-landene. Behandlede produkter importert inn i EU/EØS-området må kun være behandlet med biocider tillatt å bruke i EU/EØS-området.
Bestemmelser i forordningen presiserer hva som regnes som uakseptable egenskaper for biocider (aktive stoffer) og produkter. Denne presiseringen er strengere enn det eksisterende regelverket. Nanomaterialer som benyttes som biocider skal vurderes særskilt.
Det innføres krav om at alle leverandører av aktive stoffer og biocidprodukter i EU/EØS selv skal utarbeide, eller ha tilgang til, data som er nødvendige for å få stoffene godkjent. Dette vil også bidra til å fjerne gratispassasjerer fra markedet, det vil si de som ikke har tilgang til slike data fra produsent av stoffer.
Det gis også mulighet til å få en sentral EU-godkjenning av biocidprodukter som da vil gjelde i alle EU/EØS-land.