5 Forholdet til norsk rett
Gjennomføring av biocidforordningen krever ikke lovendring, men vil bli gjennomført ved en ny biocidforskrift, som skal erstatte forskrift 18. desember 2003 nr. 1848 om godkjenning av biocider og biocidprodukter (biocidforskriften). Siden dette er en forordning som må gjennomføres ord-for-ord, vil forskriften bli en henvisningsforskrift. Klima- og miljødepartementet vil fremme forslag om ny forskrift.
Det europeiske kjemikaliebyrået ECHA tillegges tekniske oppgaver knyttet til gjennomføring av forordning (EU) nr. 528/2012 om markedsføring og bruk av biocidprodukter. Biocidforordningen fastsetter at ECHA skal bistå EFTAs overvåkningsorgan (ESA) og EFTAs faste komité etter behov i utførelsen av deres respektive oppgaver. Norges deltakelse i ECHA ble grundig vurdert ved innlemmelse av forordning (EF) nr. 1907/2006 (REACH) i EØS-avtalen jf. St.prp. nr. 49 (2007-2008), ved at det ble foretatt en konstitusjonell vurdering av den myndighetsoverføring som innlemmelse av REACH innebar. Det materielle innholdet i, og omfanget av de avgjørelsene som kjemikaliebyrået ECHA kunne fatte ble da vurdert til å være så saklig avgrenset at innlemmelse av REACH ikke krevde vedtak i medhold av Grunnloven § 93.
Noen av ECHA sine nye oppgaver knyttet til EU-godkjennelser av biocidprodukter som følge av biocidforordningen kan vurderes til å være en utvidet myndighetsoverføring i forhold til tidligere. I henhold til biocidforordningen kan ECHA avvise søknader dersom søkeren ikke har betalt gebyrer inne 30 dager. Det materielle innholdet i og omfanget av disse avgjørelsene som ECHA kan fatte, vurderes imidlertid til å være så saklig avgrenset at innlemmelse av biocidforordningen ikke krever vedtak i medhold av Grunnloven § 93.