8 Konklusjon og tilråding
Samarbeid og kontakt på tvers av landegrenser er viktig for kvaliteten i norsk utdanning, og for utviklingen av ungdoms- og idrettspolitikken. EUs programmer er et viktig virkemiddel i så måte. Deltakelse gir mulighet til mobilitet, samarbeidsprosjekter og tilgang til verdifulle nettverk av europeiske samarbeidspartner. Programmet skal også bidra til økt kultur- og språkforståelse, toleranse og respekt for andre mennesker og kulturer. Kunnskap om språk og kultur er nødvendig for at det norske samfunnet, og spesielt næringslivet, skal kunne fungere i en åpen verdensøkonomi. Samarbeid med andre land gir også tilgang til den globale kunnskapsproduksjonen og medvirker til økt kvalitet og relevans i norsk utdanning og forskning. Deltakelse i EUs program for utdanning, ungdom og idrett er et svært viktig virkemiddel for å oppnå disse målene for utdannings, ungdoms og utenrikspolitikken. Aktivitetene i programmet skal foregå i samspill med nasjonal politikk og aktiviteter innen utdanning, ungdom og idrett. Programmet vil dermed bygge opp om målene i den nasjonale politikken på disse områdene.
Norsk deltakelse i «Erasmus+» åpner dører for mange grupper. Norske elever, lærlinger, studenter, lærere og andre ansatte i utdanningssystemet, samt utdanningsinstitusjoner, kan nyte godt av programmet. Det samme kan ungdom, ansatte og tillitsvalgte i frivillige organisasjoner og fritidsklubber. Programmet er også aktuelt for aktører i norsk idrett, da særlig breddeidretten.
For utdanningssamarbeidet gjelder det at deltakelse i EUs utdanningsprogrammer har vært, og er, et viktig ledd i kvalitetssikring og kvalitetsutvikling av vårt eget utdanningssystem. Programmet støtter opp om blant annet etter- og videreutdanning av lærere, fremmedspråkundervisning og bruk av IKT i utdanningen, som er viktige politiske målsettinger. I tillegg bidrar det til økt kunnskap om og forståelse for kulturforskjeller, demokratiutvikling og menneskerettigheter.
Norge har deltatt i de europeiske utdannings- og ungdomsprogrammene siden 1990-tallet. De er en bærebjelke i EØS-samarbeidet – og er sammen med forskningsprogrammene en viktig arena for Norges samarbeid med EU. Det geografiske nedslagsfeltet for programsamarbeidet er stadig økende, ettersom både naboskapsland og partnerland utenfor Europa inviteres inn i «Erasmus+».
I arbeidet med det nye programmet for utdanning, ungdom og idrett har Kunnskapsdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet og Kulturdepartementet hatt jevnlig kontakt med relevante norske aktører, som for eksempel utdanningsorganisasjonene og partene i arbeidslivet, for å høre deres synspunkter. Tilbakemeldingene når det gjelder norsk deltakelse i «Erasmus+» er entydig positive.
Kunnskapsdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet og Kulturdepartementet tilrår derfor at Norge deltar i programmet «Erasmus +» 2014–2020. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.