3 Nærmere om forslaget til endringer i rettsgebyrloven, kraftledningsregisterloven og tinglysingsloven
3.1 Gjeldende rett
Rettsgebyrloven kapittel 6 omhandler tinglysing og registrering mv. i grunnboken og kraftledningsregisteret. Det er også gitt enkelte bestemmelser knyttet til tinglysing i grunnboken og registrering i kraftledningsregisteret i rettsgebyrloven kapittel 1.
Burettslagslova § 6-16 inneholder en hjemmel for departementet til å gi forskriftsbestemmelser om gebyr for registreringer etter loven.
3.2 Forslaget i høringsnotatet
For å kunne frigjøre gebyret for tinglysing av fast eiendom og registrering av borettslagsandeler og registrering i kraftledningsregistret fra rettsgebyret, ble det foreslått å gjøre endringer i flere lover og forskrifter. De lovendinger som ble foreslått var i hovedsak av rettsteknisk karakter og hadde ikke til hensikt å føre til realitetsendringer. Når det gjelder størrelsen på gebyret, må dette behandles i forbindelse med den ordinære budsjettprosessen og var ikke gjenstand for høring.
I høringsnotatet ble det foreslått å endre rettsgebyrloven slik at bestemmelsene knyttet til tinglysing, registrering og anmerkning i grunnboken og kraftledningsregisteret ble tatt ut. Til erstatning for reglene i rettsgebyrloven, foreslo Miljøverndepartementet en ny gebyrbestemmelse i tinglysingsloven § 12 b og i kraftledningsregisterloven § 16 som i all hovedsak tilsvarer gjeldende hjemmel for gebyr i burettslagslova § 6-16. De nærmere bestemmelsene om gebyr for tinglysing i fast eiendom og registrering av borettslagsandeler og i kraftledningsregisteret ble foreslått at skulle gis i en felles forskrift.
Forholdet til kraftledningsregisteret ble ikke omtalt i Prop. 1 S (2012–2013). Miljøverndepartementet vurderte det likevel som hensiktmessig at også reglene om gebyr for registrering i dette registeret ble tatt ut av rettsgebyrloven og ble samlet i den samme forskriften som gjelder for annen tinglysing som i dag utføres av Statens kartverk. Dette ble derfor tatt inn som en del av høringen.
Slik Miljøverndepartementet vurderte det, medfører ikke forslaget til lovendringer behov for endringer av burettslagslova. Bestemmelser om gebyr for registrering av andel i borettslag er allerede gitt i forskrifts form.
3.3 Høringsinstansenes syn
Det har kommet inn syv høringsuttalelser. Disse er fra Olje- og energidepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Finans Norge, Kartverket, Toll- og avgiftsdirektoratet og Statens vegvesen.
Olje- og energidepartementet og Nærings- og handelsdepartementet har ingen merknader til forslagene til lovendring.
Vegvesenet har merknader knyttet til utkastet til ny forskrift om gebyr for tinglysing, registrering eller anmerkning i grunnboken og kraftledningsregisteret, men ikke til forslaget til lovendring. Tilsvarende gjelder for høringsuttalelsen fra Toll- og avgiftsdirektoratet.
Finans Norge skriver bl.a. i sin høringsuttalelse at de
«forutsetter at gebyrenes størrelse vil bli tilpasset tinglysingsmyndighetenes faktiske kostnader ved tinglysing, registrering eller anmerkning i grunnboken, og at avgiften ikke vil få et fiskalt preg.»
Justis- og beredskapsdepartementet mener at forskriftshjemmelen i ny § 12 b første ledd fjerde punktum i tinglysingsloven bør formuleres mer presist og at det bør fremgå uttrykkelig at departementet i forskrift kan bestemme at det skal betales for tjenestene, at departementet skal fastsette prisene for tjenestene og fastsette reglene for gjennomføring av innbetalingen. Justis- og beredskapsdepartementet foreslår følgende formulering:
«Departementet kan i forskrift bestemme at det skal betales for tilgang til tjenester for (…). Departementet kan i forskrift bestemme prisene for tjenestene og gi regler for gjennomføringen av innbetalingen.»
Når det gjelder oppregningen av enkelte typer tjenester, mener Justis- og beredskapsdepartementet at det bør sies uttrykkelig at det dreier seg om utskrifter av, elektroniske søk i, uttrekk av og endringer i grunnboken. Når det gjelder formuleringen «uttrekk», stilles det spørsmål ved om det er mer presist å bruke formuleringen «massive uttrekk». Det påpekes også at det er uklart hva som menes med begrepet «endringer» samt at formuleringen «mv.» bør fjernes fra bestemmelsen. Videre stiller Justis- og beredskapsdepartementet spørsmål ved om reglene i ny § 12 b annet til femte ledd skal gjelde for tjenestene i § 12 b første ledd fjerde punktum.
Statens kartverk skriver i sin høringsuttalelse at det i ny § 12 b i tinglysingsloven bør gå klart frem om betaling for «tilgang til tjenester, elektroniske søk, uttrekk, endringer mv.» skal være underlagt de øvrige bestemmelsene i § 12 b om innkreving og anke. Videre skriver Statens kartverk at når det gjelder forslaget til nytt siste ledd om anke og klage, vil det være en fordel om man velger formuleringen anke (og ikke klage) da reglene om anke i tinglysingsloven fullt ut skal gjelde for gebyravgjørelser og da er ikke begrepet «klage» lenger dekkende.
3.4 Departementets vurdering
Miljøverndepartementet er enig med Justis- og beredskapsdepartementet og Statens kartverk i at slik forslaget til ny § 12 b er formulert i høringsnotatet fremstår det som uklart om reglene i annet til femte ledd skal gjelde for tjenestene i § 12 b første ledd fjerde punktum. Miljøverndepartementet foreslår derfor å flytte denne bestemmelsen slik at den blir siste ledd i § 12 b samtidig som at det sies uttrykkelig i de spesielle merknadene at bestemmelsene om betaling av gebyr i annet til femte ledd ikke gjelder for siste ledd. Miljøverndepartementet foreslår samtidig at den aktuelle bestemmelsen får en noe annen utforming, i tråd med Justis- og beredskapsdepartementets forslag. Dette vil bidra til å klargjøre innholdet i bestemmelsen ytterligere. Følgende ordlyd foreslås derfor:
«Departementet kan i forskrift bestemme at det skal betales for tilgang til tjenester for utskrifter av, elektroniske søk i og massive uttrekk av grunnboken. Departementet kan i forskrift bestemme prisene for tjenestene og gi regler for gjennomføringen av innbetalingen.»
Miljøverndepartementet endrer også ankebestemmelsen i tinglysingsloven § 12 b og kraftledningsregisterloven § 16 i tråd med det Statens kartverk foreslår slik at bestemmelsene kun omtaler anke og ikke klage.
På bakgrunn av disse vurderingene har Miljøverndepartementet kommet til at forslaget til endringer i rettsgebyrloven, kraftledningsregisterloven og tinglysingsloven som fremkom i høringsnotatet følges opp, med de mindre endringene som fremkommer ovenfor.
I tillegg er Miljøverndepartementet blitt gjort oppmerksom på at lov 21. juni 2013 nr. 100 om fastsetjing og endring av eigedoms- og rettshøve på fast eigedom m.m. § 9-7 nr. 11 gjør en mindre endring i gebyrbestemmelsen i rettsgebyrloven § 22 som skal tre i kraft 1. januar 2016. Som følge av at rettsgebyrloven § 22 oppheves, foreslår Miljøverndepartementet også å oppheve lov om fastsetjing og endring av eigedoms- og rettshøve på fast eigedom m.m. § 9-7 nr. 11. Miljøverndepartementet vil i stedet sørge for at den aktuelle bestemmelsen ivaretas i forskrifts form.