2 Dagens situasjon og beskrivelse av utbyggingen
2.1 E6 Ringebu – Frya – Sjoa – Otta
E6 på strekningen mellom Ringebu og Otta er om lag 56 km lang. Strekningen starter ved Ringebu i Ringebu kommune, går nordover Gudbrandsdalen gjennom tettstedene Hundorp og Harpefoss i Sør-Fron kommune, videre i Nord-Fron kommune gjennom tettstedene Vinstra og Kvam, og ender i Otta i Sel kommune.
Strekningen Ringebu – Otta har ikke tilfredsstillende standard ut fra trafikkmengde og funksjon som riksveg mellom Øst- og Midt-/Vestlandet. Årsdøgntrafikken (ÅDT) på ulike tellepunkter på strekningen i 2010 varierte fra om lag 4 900 til om lag 6 300 kjøretøy. Tungtrafikkandelen er om lag 18 pst. Det er betydelig trafikkøkning i sommermånedene.
Dagens veg har ikke tilfredsstillende kurvatur og har en gjennomsnittlig vegbredde på om lag 8 m. Det er i tillegg ikke tilfredsstillende lokalveg, og det mangler tilbud til gående og syklende på store deler av strekningen. Mellom Ringebu og Otta går E6 i hovedsak parallelt med elva Gudbrandsdalslågen. Vegen går gjennom tettstedene Ringebu, Hundorp, Harpefoss, Vinstra og Kvam, og dette gir store utfordringer knyttet til myke trafikanter samt miljøforhold i tettstedene. I tillegg er det spredt boligbebyggelse med avkjørsler direkte til E6 på store deler av strekningen. Mange av disse avkjørslene er uoversiktlige. E6 betjener både fjerntrafikk og lokaltrafikk, inklusive betydelig trafikk med landbruksmaskiner. Som følge av vegens standard og funksjon som lokalveg, er det nedsatt fartsgrense på lange strekninger. Deler av boligbebyggelsen på strekningen er støyutsatt.
2.2 E6 Frya – Sjoa
Utbyggingsstrekningen Frya – Sjoa er om lag 34 km lang. Her har det skjedd 122 ulykker med personskade i perioden 2000–2011, 18 personer ble drept, 33 personer ble hardt skadet og 185 personer ble lettere skadet i disse ulykkene.
Prosjektet omfatter bygging av E6 i ny trasé på nesten hele strekningen mellom Frya og Sjoa. Mellom Harpefoss og Kvam blir vegen lagt på vestsiden av Gudbrandsdalslågen. E6 vil med dette bli lagt utenom tettstedene Hundorp, Harpefoss, Vinstra og Kvam. Vegen vil bli bygd som tofelts veg med vegbredde 13,5 m og midtrekkverk. Det blir bygd forbikjøringsfelt på 32 pst. og 39 pst. av strekningen i henholdsvis sør- og nordgående retning. På strekninger med forbikjøringsfelt blir vegbredden 15,5 m. I tillegg vil det bli bygd fem planskilte kryss. Prosjektet vil videre omfatte to tunneler, Hundorptunnelen på 4,4 km under Hundorp, og Teigkampen tunnel på 3,7 km mellom Vinstra og Kvam. Tunnelene er planlagt med to løp. Det vil først bli bygd ett løp med forsterket midtoppmerking. Det andre løpet er forutsatt å stå ferdig på det tidspunktet årsdøgntrafikken gjennom tunnelen når 8 000 kjøretøy. Dette er i tråd med det opplegget for valg av tunnelstandard som ble lagt fram for Stortinget i forbindelse med Prop. 1 S (2010-2011), jf. side 79 i proposisjonen. Det legges opp til fartsgrense på 90 km/t, med unntak av i tunnelene hvor fartsgrensa vil bli 80 km/t. Dagens E6 vil bli gjort om til lokalveg.
Reguleringsplanene for strekningen Frya – Sjoa ble vedtatt av kommunene Sør-Fron, Nord-Fron og Sel i 2011.
Det er gjennomført ekstern kvalitetssikring av prosjektet (KS2). Kvalitetssikringen har omfattet gjennomgang av styringsunderlag/forutsetninger, kostnadsoverslag og bompengefinansiering inkl. trafikkgrunnlag. Den eksterne konsulentens kostnadsberegning viser en liten økning i forhold til kostnadsoverslaget til Statens vegvesen. Samferdselsdepartementet legger til grunn en styringsramme på 3 970 mill. 2011-kr og kostnadsramme på 4 200 mill. 2011-kr. Dette er i tråd med tilrådingen fra den eksterne konsulenten. Omregnet til 2012-kr blir styringsrammen 4 060 mill. kr og kostnadsrammen 4 300 mill. kr.
Netto nytte for prosjektet (NN) er beregnet til -2 100 mill. kr. Netto nytte over totale kostnader (NN/ K) er beregnet til -0,5.