2 Bakgrunn for lovforslaget
Norge opplever for tiden lav arbeidsledighet og sysselsettingen er høy sammenlignet med andre land, også sett i historisk perspektiv. Det er for tiden ikke tegn til alvorlige forstyrrelser verken i arbeidsmarkedet generelt eller i delarbeidsmarkeder. Tall fra Statistisk sentralbyrå og Arbeids- og velferdsdirektoratet viser at innvandringen fra Bulgaria og Romania er moderat, og at personer fra disse landene ikke skiller seg fra personer fra andre EU-land i Øst-Europa når det gjelder sysselsettingsrater, ledighet og bruk av familierelaterte ytelser. Forholdsvis få bulgarere og rumenere er ansatt i bygg og anlegg, mens mange jobber innen helse- og sosialtjenester, undervisning og serveringsvirksomhet. Rumenerne er relativt sterkt representert innen industrien.
I brev av 12. september 2011, ba departementet om synspunkter på overgangsordningene for arbeidstakere fra Bulgaria og Romania fra arbeidslivets parter (medlemmene av arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd). Fristen for innspill var 20. oktober 2011.
Brevet ble sendt til:
Akademikerne
Arbeidsgiverforeningen Spekter
Arbeids- og velferdsdirektoratet
Direktoratet for arbeidstilsynet
Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet
Hovedorganisasjonen Virke
Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon
Landsorganisasjonen i Norge
Næringslivets hovedorganisasjon
Unio
Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund
Arbeidstilsynet viser til at tilsynet ikke har påvist særlige problemer med statsborgere fra disse to landene og har ingen merknader til at overgangsordningene oppheves. Arbeids- og velferdsdirektoratet har heller ingen erfaring som tilsier videreføring. Hovedorganisasjonen Virke og Arbeidsgiverforeningen Spekter støtter oppheving av overgangsordningene.
Akademikerne og Landsorganisasjonen i Norge (LO) kan ikke se at det er mulig å forlenge overgangsbestemmelsene etter 2011. LO mener at overgangsbestemmelsene har bidratt til ordnede lønns- og arbeidsforhold uten å bremse innvandringen. LO peker på at høy arbeidsinnvandring de senere årene har fått tydelige utslag for enkelte bransjer, herunder skipsverftsindustrien. Her er det relativt mange arbeidstakere fra Bulgaria og Romania, og det er registrert at arbeidstakere fra disse landene har vært utsatt for sosial dumping. LO peker på at det er viktig å holde oppmerksomheten rettet mot disse arbeidstakerne og de bransjene de jobber i. I tillegg er det en særlig utfordring knyttet til gjennomgående lav organisasjonsgrad blant utenlandske arbeidstakere, og at disse i stor grad jobber i bransjer med tradisjonelt lav organisasjonsgrad. De øvrige har enten ikke hatt merknader eller ikke svart.
På bakgrunn av denne prosessen med arbeidslivets parter er ordinær høring av saken vurdert som unødvendig.