5 Konklusjon og tilrådning
Direktivet innebærer en forenkling av EUs eksisterende bestemmelser for lokal luftkvalitet, først og fremst gjennom en sammenslåing og revisjon av de nevnte direktivene.
Innføring av krav og mål for PM2,5 i perioden 2010-2020 vil for Norges del ikke medføre ytterligere reduksjon av partikkelkonsentrasjonene, og vil derfor ikke ha direkte helsemessige virkninger. Kunnskapsnivået knyttet til svevestøv og dets innhold vil bli bedret gjennom etablering av et mer omfattende overvåkningssystem. Dette vil gi bedre informasjon om forurensningssituasjonen og større mulighet til å vurdere målrettede tiltak enn tidligere.
Dersom kommunene velger å søke om å utsette grenseverdien for NO2, kan dette føre til at nivåene vil gå noe langsommere ned. Dette kan i så fall gi noe negativ helseeffekt.
Innlemmelsen av luftkvalitetsdirektivet i EØS-avtalen gjør det ikke nødvendig å endre lover eller forskrifter.
Miljøverndepartementet tilrår at Norge godkjenner beslutningen i EØS-komiteen om endring i EØS-avtalen vedlegg XX ved innlemmelse av Europaparlaments- og rådsdirektiv 2008/50/EF av 21. mai 2008 om luftkvaliteten og renere luft for Europa (luftkvalitetsdirektivet). Utenriksdepartementet slutter seg til dette.