5 Departementets vurderinger og forslag
Det legges til grunn at trygdeoppgjøret fortsatt skal gjennomføres i mai måned hvert år. Likeledes at økningen av pensjonene kommer til utbetaling i juli, og med etterbetaling for mai og juni.
I trygdeoppgjøret anvender man forventet lønnsvekst for inneværende år, justert for eventuelt avvik mellom forventet lønnsutvikling og anslag for faktisk lønnsutvikling året før. Som det framgår ovenfor, kan anslagene for lønnsvekst for året før bli revidert etter at trygdeoppgjøret er gjennomført. Det betyr at reguleringen av grunnbeløpet kan være basert på tall for lønnsvekst i foregående år som senere er blitt revidert opp eller ned. Ved neste trygdeoppgjør får man med dagens regler ikke tatt hensyn til slike revideringer.
For å bedre følge opp intensjonen om at grunnbeløp og pensjoner skal reguleres på bakgrunn av faktisk lønnsvekst, bør reguleringen baseres på anslag for faktisk lønnsvekst flere år bakover i tid enn siste år.
Departementet foreslår at man i reguleringen tar hensyn til eventuelle endringer i anslagene for lønnsveksten to år bakover i tid.
For trygdeoppgjøret i 2012 betyr dette at man ved reguleringen på vanlig måte legger til grunn forventet lønnsvekst slik den anslås i Revidert nasjonalbudsjett 2012. Videre skal det justeres for avvik mellom anslått lønnsvekst i 2011 i Revidert nasjonalbudsjett 2011 (3,9 pst.), og TBUs anslag for faktisk lønnsvekst i 2011 (4,3 pst.). I tillegg skal det i henhold til forslaget i denne proposisjonen korrigeres for avviket mellom TBUs anslag for faktisk lønnsvekst i 2010 som ble lagt til grunn i trygdereguleringen 2011 på 3¾ pst., og TBUs oppdaterte anslag for lønnsveksten i 2010 på 3,7 pst.
Se lovforslaget, §§ 1-4, 19-14 og 20-18.
Forslaget innebærer at det også må gjøres tilsvarende endringer i forskrift 6. mai 2011 nr. 465 om beregning av lønnsveksten som skal benyttes ved reguleringen av grunnbeløpet og alderspensjon i folketrygden.