3 Forslag til fullmakter for deltakelse i egenkapitalutvidelse
Etter Grunnloven § 19 er det Kongen (regjeringen) som forvalter statens eiendom (herunder aksjer). Det faller imidlertid etter sedvane ikke inn under statsrådens myndighet etter § 19 å kunne kjøpe eller selge aksjer i selskaper med statlig eierandel. Dette må ha sitt grunnlag i særskilt fullmakt fra Stortinget. Stortinget har selv ved behandlingen av Dokument nr. 7 (1972–1973) i Innst. S. nr. 277 (1976–1977) lagt til grunn at Stortinget har den reelle avgjørelsen når det gjelder beslutninger som i vesentlig grad vil endre statens engasjement i selskaper hvor staten er eneaksjonær. Det er lagt til grunn at praksisen beskrevet i Innst. S. nr. 277 (1976–1977) også gjelder for deleide selskaper.
Som redegjort for i Meld. St. 13 (2010–2011) Aktivt eierskap - norsk statlig eierskap i en global økonomi, mener regjeringen at det vil være hensiktsmessig at regjeringen får fullmakter fra Stortinget til å kunne delta i egenkapitalutvidelser i to utvalgte selskaper. Fullmakten foreslås begrenset til ti prosent av markedsverdien av aksjekapitalen og at statens andel av emisjonen i hvert tilfelle er begrenset til tre mrd. kroner.
I denne proposisjonen anmoder regjeringen om slike fullmakter for Yara International ASA og Kongsberg Gruppen ASA. Dette har bl.a. bakgrunn i vurderinger av innspill fra selskapene. Tiltaket vil kunne bidra til at selskapene innenfor de gitte rammene raskere og mer effektivt kan ta stilling til konkrete investeringsmuligheter og lykkes i strategiske grep. Med slike fullmakter vil regjeringen effektivt kunne opprettholde statens eierandel dersom det oppstår et behov for raskt å gjennomføre en begrenset egenkapitalutvidelse.
Hvorvidt slike fullmakter blir benyttet, vil avhenge av om slike situasjoner oppstår og om regjeringen i slike tilfeller finner å kunne delta ut fra forretningsmessige vurderinger.