4 Endring i statens eierandeler
SAS AB
I Meld. St. 13 (2010–2011) er SAS AB kategorisert som et selskap der staten har forretningsmessige mål. Selskapet har en viktig rolle i norsk samferdsel og leverer gjennom samspillet mellom SAS Norge og Widerøe et sømløst rutetilbud innenriks i Norge og mellom Norge og utlandet. De samferdselspolitiske konsekvensene var med i regjeringens vurdering i forbindelse med kapitalutvidelsene i SAS AB i 2009 og 2010.
SAS står fortsatt overfor en rekke utfordringer som de trolig best kan møte med en industriell partner på eiersiden. Den økende konkurransen kan tvinge frem en konsolidering i bransjen. Det vil i denne sammenheng kunne være riktig å søke en god industriell løsning for SAS, der man hensyntar arbeidsplasser og flytilbud i Norge. Regjeringen mener at staten i denne situasjonen bør være åpen for å selge aksjene i SAS AB til en industriell aktør som har et langsiktig perspektiv på sin investering, og som kan videreutvikle selskapet på en bedre måte. På denne bakgrunn foreslår regjeringen at Stortinget gir nødvendige fullmakter til salg av aksjene. Regjeringen forutsetter at et eventuelt salg av aksjene i SAS skjer i dialog med våre nordiske partnere i tråd med tradisjonen for nordisk samarbeid når det gjelder eierskapet i SAS. Regjeringen vil i den sammenheng også vurdere hvordan nødvendige samferdselspolitiske interesser skal sikres.
Secora AS
Secora AS er et maritimt entreprenørselskap, etablert i 2005 ved utskillelse av produksjonsenheten til Kystverket. Secora har ca. 115 ansatte og en årlig omsetning på i overkant av 200 mill. kroner. I Meld. St. 13 (2010–2011) er Secora AS kategorisert som et selskap der staten har forretningsmessige mål. Selskapet opererer i et marked som fullt ut er konkurranseutsatt, og selskapet har ikke en størrelse eller karakter som tilsier at det er av nasjonal strategisk betydning.
Secora har i dag en betydelig markedsandel i Norge. Spisskompetansen er knyttet til maritim entreprenørvirksomhet på hard bunn. Secora står imidlertid overfor utfordringer med å få til tilstrekkelig lønnsom drift over tid. Selskapets industrielle og kompetansemessige utgangspunkt er etter regjeringens vurdering for begrenset til å ekspandere vesentlig på egen hånd. Det kan være behov for sterkere industrielle eiere for å utnytte selskapets vekstmuligheter og realisere det potensialet som er i Secora i dag. Det er regjeringens oppfatning at staten som eier har begrensede muligheter til å tilføre selskapet den industrielle kompetansen det har behov for i en slik fase. Det synes hensiktsmessig at selskapet bringes inn i et større miljø som kan bidra til en bedre utvikling. Regjeringen ber derfor om fullmakt til å finne en god og bærekraftig løsning for Secora AS gjennom fusjon eller salg av statens aksjer. Ved vurderinger av muligheter vil regjeringen legge vekt på selskapets tilknytning til Nord-Norge.
Entra Eiendom AS
Entra Eiendom ble etablert i 2000 ved Stortingets vedtak om utskillelse av de mest konkurranseutsatte byggene i eiendomsporteføljen til Statsbygg. Dette var bygg som alle lå i områder hvor det var vurdert å være et fungerende marked for relevante lokaler. Såkalte formålsbygg – bygg hvor det er vanskelig å skaffe alternative lokaler annet enn ved nybygg, bygg med spesiell kulturpolitisk betydning, bygg uten alternative lokaliseringer i et gitt område og bygg hvor sikkerhetsmesige hensyn tilsier statlig eie – ble værende igjen i Statsbygg.
Selskapet har i dag ca. 170 ansatte, og den regnskapsmessige egenkapitalen er 7,0 mrd. kroner. I Meld. St. 13 (2010–2011) er Entra Eiendom AS kategorisert som et selskap der staten har forretningsmessige mål.
Entra Eiendom opererer i en bransje med full konkurranse. Selskapets virksomhet har samtidig en naturlig ressursbasert forankring i Norge, også uten statlig eierskap. Det er selskapets vurdering at statlige virksomheter er viktige kundegrupper som fortsatt vil bli godt betjent selv om Entra Eiendom får et annet eierskap. Fullt statlig eierskap synes således ikke nødvendig for å sikre tilbud på lokaler.
Entra Eiendom kan ha behov for mer kapital for å utnytte sitt utviklingspotensial. Siden selskapet arbeider i full konkurranse med andre eiendomsselskaper, vurderer regjeringen det som gunstig at selskapet finansierer egenkapitalbehovet knyttet til en videre vekst i det private markedet på samme vilkår som andre aktører. Selskapet vil kunne ha nytte av å få inn private eiere som er krevende og utviklende når det gjelder selskapets strategi og forretningsmessige løsninger. En god løsning kan være statlig nedsalg som ledd i en strukturell transaksjon og/eller en børsnotering av Entra Eiendom. Det foreslås at regjeringen gis fullmakt fra Stortinget til å børsnotere og/eller selge inntil 2/3 av aksjene i Entra Eiendom AS. Før et eventuelt nedsalg vil regjeringen vurdere om enkeltbygg i Entras portefølje bør overtas av Statsbygg på kommersielle vilkår.