5 Økonomiske og administrative konsekvenser
Oppgaven med å utstede politiattest ligger til politiet. Forslaget til lovendring vil innebære en begrenset økning av henvendelser for politiet. Denne økningen antas å være liten i forhold til den totale mengden henvendelser om utstedelse av politiattest.
Den foreslåtte lovhjemmelen er generelt utformet. Den gir hjemmel for å sette krav i forskrift om innhenting og fremleggelse av politiattest for personer som skal få tilgang til alle anlegg, system mv. som har betydning for kraftforsyningen, også i lavere beredskapsklasser. Slike krav er i første omgang foreslått kun å gjelde for personer som skal ha tilgang til anlegg i beredskapsklasse 3, jf. NVEs forslag til endringer i kraftberedskapsforskriften som ble sendt på høring i desember 2017.
Departementet anslår at det er rundt 2.000 personer som i dag er ansatt i stillinger som forutsetter at de har tilgang til anlegg i beredskapsklasse 3. Dette tallet er usikkert, men kan bidra til å illustrere et mulig omfang av forespørsler om utstedelse av politiattest. Et krav om politiattest vil gjelde ved nyansettelser i de aktuelle stillingene. Departementets vurdering er derfor at de administrative og økonomiske konsekvensene for politiet vil være begrenset.
Etter departementets syn vil det ikke bli nevneverdige økonomiske eller administrative konsekvenser for den enkelte KBO-enhet. Den praktiske fremgangsmåten innebærer at den enkelte ansatte, konsulent eller oppdragstaker selv må innhente politiattest fra politiet. Det bidrar til å begrense arbeidsbyrden for de aktuelle virksomhetene. Søknaden om politiattest kan sendes elektronisk.