1 Hovedinnholdet i proposisjonen
Kunnskapsdepartementet legger med dette fram forslag til midlertidig lov om tilpasninger i barnehageloven, opplæringsloven og friskoleloven som følge av utbruddet av covid-19.
Når barnehager og skoler er underlagt begrensninger av smittevernhensyn, har det betydning for hvordan driften kan organiseres. Det er derfor vedtatt midlertidige forskrifter om tilpasninger i lovgivningen om barnehager og grunnopplæringen. Formålet med tilpasningene er at barn, unge og voksne i størst mulig grad skal kunne få ivaretatt sine rettigheter, samtidig som det tas hensyn til hva som er mulig å få til når barnehager og skoler er stengt eller er underlagt begrensninger av smittevernhensyn. De midlertidige forskriftene gjelder så lenge koronaloven gjelder, det vil si til 27. mai 2020. Departementet mener det vil være behov for tilpasningene av lovgivningen om barnehager og skoler ut over varigheten av koronaloven, og foreslår derfor at tilpasningene nå fastsettes i en midlertidig lov. Det foreslås at loven oppheves 1. november 2020.
I den siste høringen av de midlertidige forskriftene var det omtalt at departementet på bakgrunn av høringen ville fremme en lovproposisjon for Stortinget, slik at tilpasningene i de midlertidige forskriftene kan fastsettes i lovs form og gjelde ut barnehage- og skoleåret 2019–2020.
Den foreslåtte midlertidige loven vil tydeliggjøre hvilke regler som gjelder for barnehagene og for skolene under utbruddet av covid-19. Proposisjonen inneholder i hovedsak forslag om å:
videreføre reglene som i dag er fastsatt i midlertidig forskrift 27. mars 2020 nr. 491 om tilpasninger i lovgivningen om barnehager som følge av utbrudd av Covid-19 og midlertidig forskrift 27. mars 2020 nr. 492 om tilpasninger i lovgivningen om grunnskoleopplæring og videregående opplæring som følge av utbrudd av Covid-19.
flytte regler om at barn og unge med særlige behov og barn med én forelder i kritiske samfunnsfunksjoner mv. skal ha tilbud i barnehagen og på skolen selv når virksomheten ellers er stengt fra covid-19-forskriften 20. mars 2020 nr. 470 § 12 til forskrift med hjemmel i den foreslåtte midlertidige loven.
utvide retten til påbygging til generell studiekompetanse skoleåret 2020–2021
lovfeste tilsvarende tilpasninger i friskoleloven som i opplæringsloven.
Nedenfor gis en samlet oversikt over innholdet i forslaget på barnehageområdet og for grunnopplæringen. I oversikten er det inkludert både de reglene som foreslås videreført fra de midlertidige forskriftene eller flyttet fra covid-19-forskriften, og nye forslag. For oversiktens skyld er det også inkludert forslag som vil bli fastsatt med hjemmel i den midlertidige loven som foreslås.
Barnehageområdet
Retten til å benytte seg av barnehageplassen etter barnehageloven § 12 a skal gjelde med de begrensningene som følger av enkeltvedtak eller forskrifter etter smittevernloven.
Hjemmel til å gi forskrift om hvilke barn som skal få tilbud i barnehagen selv om barnehagen ellers er stengt eller har redusert åpnings- eller oppholdstid.
Reglene om hvem som skal ha tilbud i barnehagen dersom barnehagen er stengt, foreslås flyttet fra covid-19-forskriften § 12 andre og tredje ledd til forskrift med hjemmel i denne midlertidige loven. I tillegg klargjøres det at unntaket også gjelder ved redusert åpnings- og oppholdstid.
Hjemmel til å i forskrift fravike reglene i forvaltningsloven kapittel IV, V og VI og fastsette forenklede saksbehandlingsregler for avgjørelser om hvem som skal få tilbud i barnehagen dersom barnehagen ellers er stengt eller har redusert åpnings- eller oppholdstid.
Barnehageeier kan bare gjøre tilpasninger i tilrettelegging som følger av enkeltvedtak om spesialpedagogisk hjelp eller tegnspråkopplæring med hjemmel i barnehageloven kapittel V A Spesialpedagogisk hjelp, tegnspråkopplæring m.m., dersom det kan godtgjøres at det er nødvendig og forsvarlig. I vurderingen av hvilke tilpasninger som er nødvendige og forsvarlige, skal det legges stor vekt på barnets beste. Det kan også tas hensyn til tilgangen på pedagogisk personale og nødvendig utstyr. Når det er forsvarlig, kan kommunen fatte vedtak om spesialpedagogisk hjelp og tegnspråkopplæring uten at det gjennomføres sakkyndig vurdering.
I perioden barnehagene er stengt med hjemmel i smittevernloven, skal foreldre ikke betale for barnehageplassen. For foreldre til barn som mottar tilbud i barnehage, gjelder ordinære regler om foreldrebetaling i forskrift 16. desember 2005 nr. 1478 om foreldrebetaling i barnehager. Dette gjelder uavhengig av antall timer tilbudet omfatter.
Private barnehager skal motta kommunale tilskudd etter barnehageloven selv om barnehagene er stengt.
Regler om avkorting av kompensasjon for tapt foreldrebetaling og kommunalt tilskudd dersom barnehagen permitterer ansatte eller av andre grunner har betydelig reduksjon i kostnadene eller dersom allerede innbetalt foreldrebetaling for perioden barnehagene er stengt, ikke refunderes foreldrene.
Grunnopplæringen
Skoleeier skal så langt det er mulig sørge for at barn, unge og voksne får grunnskoleopplæring og videregående opplæring selv om skolene er stengt eller driver med begrensninger etter enkeltvedtak eller forskrifter med hjemmel i smittevernloven.
Hjemmel til å gi forskrift om hvilke elever som skal få tilbud på skolen selv om skolen eller trinnet ellers er stengt eller har redusert åpnings- eller oppholdstid, og hvilke elever som skal ha opplæring hjemme selv om skolen eller trinnet er åpent, og om hva slags tilbud elevene skal få hjemme og på skolen.
Reglene om hvem som skal ha tilbud på skolen når skolen er stengt, foreslås flyttet fra covid-19-forskriften § 12 andre og tredje ledd til forskrift med hjemmel i denne midlertidige loven. I tillegg foreslås det å klargjøre i forskriften at unntaket også gjelder ved redusert åpnings- og oppholdstid.
Hjemmel til å i forskrift fravike reglene i forvaltningsloven kapittel IV, V og VI og fastsette forenklede saksbehandlingsregler for avgjørelser om hvem som skal få tilbud på skolen, og hvem som skal få opplæring hjemme.
Reglene om organiseringen av opplæringen i grupper og kravet om forsvarlig gruppestørrelse gjelder bare så langt de er mulige å oppfylle.
En mer fleksibel regel for organisering som i større grad enn dagens opplæringslov åpner for at opplæringen gjennomføres som fjernundervisning.
Skoleeier kan bare gjøre tilpasninger i opplæring og tilrettelegging som følger av enkeltvedtak med hjemmel i opplæringslova kapittel 2, 3, 4A, og 5, og tilsvarende enkeltvedtak etter friskoleloven, dersom det kan godtgjøres at det er nødvendig og forsvarlig. I vurderingen av hvilke tilpasninger som er nødvendige og forsvarlige, skal det legges stor vekt på elevens beste. Det kan også tas hensyn til hvor mange lærere skolen har tilgjengelig, tilgangen på læremidler, digitale ressurser og annet utstyr. Forslaget innebærer at individuelle rettigheter til spesialundervisning, særskilt språkopplæring mv. skal gjelde, men at det gis større fleksibilitet i hvordan opplæringen gjennomføres og antallet timer.
Når det er forsvarlig, kan skoleeier fatte enkeltvedtak om individuelle rettigheter og tilrettelegging av opplæringen uten at det er gjennomført sakkyndig vurdering.
Kravet i opplæringsloven § 9-4 om lærebøker og andre læremidler suspenderes for lærebøker og læremidler som anskaffes for undervisning i perioden.
Reglene i kapittel 9 A om det psykososiale miljøet gjelder tilsvarende når elevene får opplæring hjemme, med de begrensninger som følger av at elevene ikke er fysisk til stede på skolen, og at skolen ikke rår over elevens hjemmeforhold.
Kravet om å ha tilbud om skolefritidsordning gjelder med de begrensningene som følger av enkeltvedtak eller forskrifter etter smittevernloven.
Kravet om å ha tilbud om leksehjelp gjelder med de begrensningene som følger av enkeltvedtak eller forskrifter etter smittevernloven.
Kravet om å tilby leirskole gjelder ikke overfor elever på 10. trinn hvor det var planlagt leirskole for våren 2020.
Utvide ungdomsretten til videregående opplæring slik at de som starter på Vg3 påbygg skoleåret 2020–2021, ikke bruker av ungdomsretten og dermed vil ha rett til læretid med Basistilskudd I senere.
Lovfeste en midlertidig rett til betinget inntak til Vg4 påbygg for de som ikke har bestått fag- eller svenneprøve.
Behandlingsgrunnlag for Utdanningsdirektoratet til å innhente og benytte personopplysninger dersom det er nødvendig for å finne alternative måter å gjennomføre eksamener på slik at de negative konsekvensene av koronautbruddet blir minst mulig.
Foreldre til barn som mottar tilbud i skolefritidsordning i offentlige skoler, skal betale foreldrebetaling i tråd med prisen for opprinnelig avtalt oppholdstid. Dette gjelder uavhengig av antall timer tilbudet omfatter. Foreldre til barn som ikke får et tilbud fordi slik skolefritidsordning er stengt etter vedtak eller forskrift med hjemmel i smittevernloven, skal ikke betale.