3 Forslag til finansieringsopplegg
Bompenger og bompengeopplegg
Utbedringen av E6 på strekningen Krokstrand sentrum – Bolna forutsettes finansiert med bompenger. I tråd med de lokalpolitiske vedtakene skal det etableres en ny bomstasjon med tovegs innkreving på Bolna, i tillegg til eksisterende bomstasjoner på Skamdal og Reinforshei. De tre bomstasjonene er vist i figur 3.1. Videre forlenges innkrevingsperioden i eksisterende bomstasjoner med tre år, fra 15 til 18 år. I bomstasjonen på Bolna legges det til grunn innkreving i 15 år.
I tråd med vedtaket i Rana kommune legges det i utgangspunktet opp til at takstene i eksisterende bomstasjoner opprettholdes. Samtidig har lokale myndigheter sluttet seg til omlegging til ny takst- og rabattstruktur, jf. Prop. 1 S Tillegg 2 (2015–2016). Dette innebærer at det innføres 20 pst. rabatt for kjøretøy i takstgruppe 1 med gyldig avtale og brikke (kjøretøy med totalvekt til og med 3500 kg, samt alle kjøretøy i kategori M1). Det vil ikke bli gitt rabatt til kjøretøy i takstgruppe 2 (kjøretøy over 3500 kg unntatt kjøretøy i kategori M1). Det er ellers lagt til grunn at rabatter og fritak skal følge gjeldende takstretningslinjer.
Basert på dette er gjennomsnittlig inntekt per passering beregnet til 12,60 kr i bomstasjonen på Skamdal og 15,90 kr i bomstasjonen på Reinforshei etter reduksjoner som følge av tilskuddsordningen for reduserte bompengetakser utenfor byområdene. For at prosjektet skal være nedbetalt i løpet av totalt 18 år, er det beregnet at gjennomsnittlig inntekt i den nye bomstasjonen på Bolna må være 42,20 kr med de forutsetninger som ellers er lagt til grunn i dette forslaget. Basert på dette er det foreløpig lagt til grunn følgende grunntakster uten rabatt i 2018-prisnivå (takster før endringene i parentes):
2018-kr | ||
---|---|---|
Bomstasjon | Takst-gruppe 1 | Takst-gruppe 2 |
Skamdal | 13 (12) | 31 (36) |
Reinforshei | 18 (17) | 44 (51) |
Bolna | 44 (-) | 106 (-) |
Det legges opp til å gjennomføre takstendringene i bomstasjonene på Skamdal og Reinforshei i løpet av 2018. Innkrevingen i bomstasjonen på Bolna ventes igangsatt i 2019.
Det forutsettes at takstene blir justert i samsvar med prisutviklingen. I tråd med forutsetningene i Prop. 1 S (2016–2017) vil beregnede gjennomsnittstakster bli brukt som grunnlag for justeringer av takstene. Før innkrevingen i bomstasjonen på Bolna starter, vil denne gjennomsnittstaksten bli vurdert ut fra kjente faktorer som låneopptak, faktisk lånerente og utbyggingskostnad. Forslag til justeringer av takstene som følge av denne gjennomgangen, forutsetter tilslutning fra Nordland fylkeskommune og Grane, Vefsn og Rana kommuner som garantister.
Andre forutsetninger for finansieringsplanen
I 2016 var årsdøgntrafikken gjennom bomstasjonen på Skamdal om lag 3 700 kjøretøy, mens den var om lag 3 400 kjøretøy på Reinforshei. I det nye bomstasjonssnittet på Bolna var årsdøgntrafikken om lag 950 kjøretøy. Tungtrafikkandelen er om lag 10 pst. Det er lagt til grunn at trafikken gjennom snittet på Bolna blir redusert med om lag 6 pst. som følge av bompengeinnkrevingen. Det er videre lagt til grunn en generell trafikkvekst i bompengeperioden på 0,5 pst. per år.
Årlige innkrevingskostnader forventes å øke med om lag 2 mill. kr som følge av innkrevingen i den nye bomstasjonen på Bolna.
For låneopptak knyttet til strekningen Krokstrand sentrum – Bolna er det lagt til grunn en beregningsteknisk rente på 5,5 pst. de første ti årene av innkrevingsperioden, og deretter 6,5 pst. Bompengeselskapet har inngått en fastrenteavtale for forutsatt låneopptak knyttet til øvrige deler av utbyggingen. Avtalen gjelder for ti år og innebærer en effektiv rente på 2,3 pst. Dette er lagt til grunn i finansieringsberegningene. Videre er det lagt til grunn en innskuddsrente på 2,0 pst. og en årlig prisstigning på 2,5 pst.
Eventuelle kostnadsøkninger ut over prisstigning for utbedringen av strekningen Krokstrand sentrum – Bolna skal dekkes i samsvar med gjeldende retningslinjer for bompengeprosjekter. Dette innebærer at kostnadsøkning opp til kostnadsrammen skal dekkes med bompenger. Eventuelle overskridelser ut over kostnadsrammen er statens ansvar og dekkes med statlige midler. Eventuelle kostnadsreduksjoner på inntil 10 pst. tilfaller bompengeselskapet, mens eventuelle reduksjoner på mer enn 10 pst. tilfaller staten.
Dersom økonomien i prosjektet blir svakere enn forutsatt, kan bompengeselskapet etter avtale med Vegdirektoratet øke gjennomsnittstakstene med inntil 20 pst. ut over prisstigningen og forlenge innkrevingsperioden med inntil 5 år.
Det er regnet på et optimistisk og et pessimistisk alternativ der takstene og innkrevingsperioden i de to eksisterende bomstasjonene ligger fast.
I det optimistiske alternativet er det lagt til grunn at årsdøgntrafikken gjennom bomstasjonen på Bolna øker med 10 pst. i åpningsåret. For øvrig er de samme forutsetningene som i basisalternativet lagt til grunn. Det er beregnet at innkrevingsperioden i bomstasjonen på Bolna da blir redusert med ett år. Alternativt kan gjennomsnittstaksten i denne bomstasjonen reduseres med om lag 3 kr.
I det pessimistiske alternativet er det lagt til grunn følgende endringer i forutsetningene:
Kostnadsøkning opp til kostnadsrammen
Ingen trafikkvekst fra det tidspunktet innkrevingen på Bolna starter opp
Årsdøgntrafikken i åpningsåret reduseres med ytterligere 5 pst.
Med disse forutsetningene er det beregnet at gjennomsnittstaksten i bomstasjonen på Bolna må økes med 20 pst., dvs. om lag 9 kr. I tillegg må innkrevingsperioden økes med om lag 3 år.
Det forutsettes at bompengeselskapet vil stille til disposisjon om lag 160 mill. kr til utbedring av strekningen Krokstrand sentrum – Bolna i 2018.
Nordland fylkeskommune og Grane, Vefsn og Rana kommuner har tidligere fattet vedtak om garantier for et bompengelån på inntil 590 mill. kr til utbygging av E6 Helgeland nord, jf. Prop. 55 S (2013–2014). Maksimal lånegjeld inkl. låneopptak til utbedring av strekningen Krokstrand sentrum – Bolna er beregnet til 690 mill. kr. For å oppnå best mulig lånebetingelser oppfordrer Samferdselsdepartementet garantistene til å utvide garantirammen. En eventuell økning av den fylkeskommunale garantien må godkjennes av Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Økning av de kommunale garantiene må godkjennes av fylkesmannen i Nordland.