3 Vurdering
Det er politiet som er ansvarlig for håndtering av alvorlige kriser og hendelser i Norge, og det er avgjørende å ha tilstrekkelige polisiære ressurser til å håndtere krisesituasjoner. Norsk politi har begrensede ressurser og kapasiteter på området. Dersom en situasjon strekker ut i tid eller øker i omfang, eventuelt om det skulle skje flere angrep på ulike steder, er det av vesentlig betydning å ha adgang og mulighet til å få bistand fra nærliggende lands spesielle innsatsenheter.
Denne avtalen vil ikke ha innvirkning på Forsvarets bistand til politiet. Forsvarets bistand til politiet er viktig, og vil tidvis være avgjørende for hendelseshåndtering av alvorlige krisesituasjoner.
En svensk enhet som bistår norsk politi, vil alltid operere under norsk kommando og under norske regler. Avtalen innebærer således ikke at det avgis noen form for suverenitet. Ved en bistandsoperasjon vil de svenske enhetene ved behov tildeles begrenset politimyndighet etter politiloven § 20 a, jf. § 20 tredje ledd.
Den geografiske nærheten, språkforståelsen og tilnærmet like arbeidsmetoder tilsier at Sverige er det landet som det er mest aktuelt å samarbeide med. Sett i lys av de terrorhendelsene som har vært gjennomført i Europa de siste årene og den terrortrusselen Norge står overfor i dag, er det viktig med et godt samarbeid med Sverige. En bilateral avtale på dette området vil kunne gi en reell mulighet til å kunne få bistand fra politiets spesielle innsatsenheter i Sverige i de situasjoner som er nevnt, og vil redusere sårbarheten dersom terroren skulle ramme igjen. Det er viktig at Norge også kan bistå Sverige i tilsvarende situasjoner dersom det skulle være aktuelt.
Politiets spesielle innsatsenheter i Norge og Sverige trener regelmessig sammen både bilateralt og gjennom EU-nettverket Atlas, etablert ved Rådsbeslutning av 23. juni 2008 (Atlas-beslutningen). Dette er et samarbeid mellom spesielle innsatsstyrker, som inkluderer seminarer, studier, utveksling av materiell og felles øvelser. Land som ikke er medlem av EU, kan få observatørstatus. Norge har hatt observatørstatus i Atlas-nettverket siden 2006.