3 Reindriftsavtalen 2022/2023
Inneværende reindriftsavtale, Reindriftsavtalen 2022/2023, har en total ramme på 180 mill. kroner. Dette var en økning på 15,5 mill. kroner fra Reindriftsavtalen 2021/2022. Hovedprioriteringene i Reindriftsavtalen 2022/2023 er direkte tilskudd, ivaretakelse av reindriftens arealer, klimatilpasning og beredskap i reindriften, rekruttering og infrastrukturtiltak.
Avtalen viderefører de direkte tilskuddene. I tillegg ble det etablert et tilskudd til slakt av simler som et engangstiltak for avtaleåret 2022/2023. Uttak av eldre simler er et viktig tiltak for å redusere risikoen for CWD og andre sykdommer. Avtalen viderefører satsingen på tilleggsnæringer i reindriften.
Klimaendringene medfører både endringer i driftsmønsteret og uforutsette hendelser for reindriften. Hyppige forekomster av låste beiter gir merkostnader og krever investeringer. Avtalepartene ble derfor enige om en betydelig økning av distriktstilskuddet, for å legge til rette for felles investeringer i utstyr som kan bidra til klimatilpasning.
Avtalepartene ble enige om å etablere HMS- tjenesten som en permanent ordning. Pilotprosjektene for Norske Reindriftsamers Landsforbunds rådgivningstjeneste i arealsaker, og pilotprosjektet for en helsetjeneste for rein ble videreført. Dette er viktige ordninger som støtter opp om og bistår reineierne i deres arbeid, og legger til rette for en tryggere arbeidshverdag.
Avsetningen til beredskapsfondet ble økt til 5,5 mill. kroner.
Gjennom en økning av satsene for etableringstilskuddet styrket avtalepartene virkemidlene for rekruttering i reindriftsnæringen.
Avtalepartene er enige om å gjennomføre utredninger om reindriftsbasert reiseliv, beredskap i reindriften, systemet for klassifisering av reinsdyrkjøtt, situasjonen for reindriften i Trollheimen, megling og et prosjekt mot hets og rasisme rettet mot reindriftsutøvere.