6 Økonomiske og administrative konsekvenser
Forslaget om forlengelse av innreiserestriksjonsloven har økonomiske og administrative konsekvenser i den grad faktiske innreiserestriksjoner opprettholdes, noe som vurderes fortløpende. Det vises til drøftelsene i punkt 5.1 og 5.2 ovenfor. Forlengelse av loven innebærer at innreiserestriksjoner i en eller annen form kan opprettholdes også etter 1. desember 2021, med de konsekvenser det har. På den annen side kan innreiserestriksjonene i så fall bidra til å unngå konsekvenser som ellers ville følge av økt smitte og sykdomsbyrde, eller av gjeninnføring av andre typer tiltak.
På generelt grunnlag er innreiserestriksjoner ett av mange smitteverntiltak som påvirker økonomien og som virker sammen med andre tiltak, som karantenebestemmelser. Smitteverntiltak har isolert sett en kostnad for enkeltpersoner og næringslivet. Samtidig innebærer økt smitte og sykdomsbyrde store kostnader for samfunnet, også næringslivet. Kostnadene ved skjerpede smitteverntiltak må veies opp mot kostnadene ved økt smitte. Mindre inngripende tiltak nå vil kunne medføre at smitteverntiltak må opprettholdes over en lengre periode.
Våren 2021 leverte Holden-utvalget en rapport om samfunnsøkonomiske virkninger av alternative handlingsstrategier gitt ulike scenarioer for smittesituasjonen og vaksinasjon. I rapporten framgår det at det er viktig med effektiv begrensning av importert smitte, særlig når Norge har et lavere smittenivå enn andre land. Innreiserestriksjoner vurderes av ekspertgruppen å ha små negative velferdseffekter og moderate negative økonomiske effekter, men kostnadene ved innreiserestriksjoner som begrenser innførsel av arbeidskraft vil øke over tid, fordi utenlandske arbeidstakere vil reise ut av landet uten at nye får komme inn. I rapporten påpekes det at det trolig er mindre samfunnsøkonomisk kostbart å begrense importsmitte gjennom effektiv innreisekarantene og testing, og at de negative konsekvensene av importert smitte blir mindre etter hvert som en økende del av den voksne befolkningen i Norge blir vaksinert.
Politiet har i lang tid foretatt personkontroll på indre grense for å kunne håndheve regelverket om innreiserestriksjoner. Politiet benyttet per august 2021 ca. 830 stillinger til grensekontrolloppgaver på indre grense, og utgiftene dekkes innenfor gjeldende budsjettrammer for 2021. Politiet reduserte ressursbruken da personkontroll på indre grense ble avsluttet 6. oktober 2021 og man innrettet kontrollen som kunnskapsbasert stikkprøvekontroll av reisende fra landene med høyest smittenivå. Bistanden fra Tolletaten og Forsvaret avvikles i løpet av oktober 2021 som følge av redusert ressursbehov.
UDI opplever økt arbeidsmengde knyttet til håndtering av innreiserestriksjonene. Siden innreiserestriksjonene ble innført 15. mars 2020 har UDI mottatt et stort antall henvendelser knyttet til nye oppholdssøknader, vurdering av innreise for utlendinger som har fått oppholdstillatelse, samt henvendelser om unntak fra innreiserestriksjonene. Merarbeid knyttet til innreiserestriksjonene har redusert produktiviteten i UDI og medført noe lengre saksbehandlingstider enn forventet. Videreføring av innreiserestriksjoner vil sannsynligvis medføre redusert produktivitet og lengre saksbehandlingstider også i 2022. Eventuelle merutgifter vil dekkes innenfor gjeldende rammer.