2 Bakgrunnen for lovforslaget
2.1 Oversikt
Straffelovgivningen retter seg mot handlinger som fører til skade eller fare for skade på viktige interesser. En av statens fremste oppgaver er å sørge for en effektiv kriminalitetsbekjempelse. Iretteføringen har preventive virkninger og bidrar til å motvirke at samfunnet og borgerne utsettes for straffbare handlinger.
Lovbrytere straffes i henhold til rettskraftig forelegg eller dom. Det er et tiltagende samfunnsproblem at kriminaliteten har blitt mer grenseoverskridende, og at personer unndrar seg straffeforfølgning ved å utebli når domstolen skal behandle saken. Vi har i dag ikke tilstrekkelige virkemidler til å motvirke unndragelse i saker hvor alvorlighetsgraden ikke gir grunnlag for varetektsfengsling. Det er uheldig med en utvikling hvor Norge blir et «fristed» for lovbrytere som mangler tilknytning til landet, så vel som norske borgere som ikke møter til behandlingen av straffesaken, og ikke kan treffes på en kjent bopel eller arbeidssted. Samfunnet er tjent med at alle lovbrytere kan stilles til ansvar for straffbare handlinger.
Denne utviklingen skaper særlig problemer for iretteføring av straffesaker i de større byene. Spesielt i Oslo er det store utfordringer knyttet til kriminelle handlinger som begås av norske og utenlandske borgere uten kjent oppholdssted.
Oslo statsadvokatembeter beskriver situasjonen slik i en inspeksjonsrapport for Grønland politistasjon 10. november 2011:
«Når en siktet ikke har fast eller kjent adresse i Norge skaper dette store problemer i iretteføringsprosessen. […] Et stort antall hovedforhandlinger vil måtte utsettes fordi tiltalte ikke lar seg stevne. Hvis tiltalte lar seg stevne, unnlater vedkommende i mange saker å møte til hovedforhandling. Man kan da få uteblivelsesdom etter i medhold av straffeprosessloven § 281. Problemet da blir å få forkynt dommen slik at den kan bli rettskraftig.»
Statistikken over påtaleavgjorte, men ikke rettskraftige saker for Oslo politidistrikt ser slik ut for saker eldre enn 12 måneder (per 1. januar det enkelte år):
2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 |
---|---|---|---|---|---|---|
6407 | 7395 | 8298 | 8126 | 8263 | 7904 | 7549 |
I Grønland krets i Oslo er omlag 60 % av de pågrepne utenlandske borgere uten annen tilknytning til Norge enn at de oppholder seg her. Det er antakelig flere grunner til det store antallet saker som ikke er rettskraftig avgjort i Oslo, men det er god grunn til å tro at den store andelen pågrepne med utenlandsk statsborgerskap uten fast eller kjent adresse i Norge er en viktig årsak.
I saker hvor siktede må løslates før hovedforhandling kan det oppstå problemer med å få forkynt en eventuell fraværsdom. For å øke fremmøtet og få flere rettskraftige dommer for siktede som ikke møter, foreslår departementet at tid og sted for forkynnelse av en fremtidig dom kan forkynnes sammen med tiltalen og bevisoppgaven, og samtidig med innkalling til hovedforhandling eller ankeforhandling der siktede skal innkalles til den. Ved ankeforhandling skal også tidligere instansers dommer og påtalemyndighetens eventuelle anke eller motanke inkluderes.
Etter sommeren 2016 startes et to-årig prosjekt i Oslo med hurtigbehandling av straffesaker med et klart og oversiktlig bevisbilde hvor det foreligger unndragelsesfare, jf. Prop. 1 S (2016–2017). Politiet, påtalemyndigheten og domstolene vil arbeide målrettet for å oppnå rask dom mens siktede er pågrepet eller varetektsfengslet. Målet er at det kan avsies dom i tingretten etter få dager, og allerede i løpet av første fengslingsperiode. Prosjektet vil omfatte saker hvor det antas å bli idømt ubetinget fengselsstraff.
Hurtigbehandlingsprosjektet er justert sammenlignet med det opprinnelige forslaget til «hurtigspor» som var på høring våren 2015. Det legges ikke lenger opp til at saker hvor det bare er aktuelt med forelegg eller betinget fengsel skal domstolsbehandles før siktede løslates. Det antatte lovbruddet vil her sjelden gi grunnlag for pågripelse eller varetektsfengsling helt frem til hovedforhandling kan avholdes.
Lovendringsforslagene i denne proposisjonen er et supplerende tiltak til prosjektet for også å bidra til hurtigbehandling av saker hvor siktede må løslates før hovedforhandling. På den måten kan det også oppnås en rettskraftig dom i de mindre alvorlige sakene der siktede ikke møter til domstolsbehandling eller forkynnelse av dom. Også i saker der siktede unndrar seg fra ankeforhandlingen etter en ubetinget dom i tingretten vil det kunne oppnås rettskraftige dommer i større grad enn tidligere. Forslaget til lovendringer gjelder imidlertid generelt, og kan benyttes i alle saker hvor forholdene ligger til rette for det.
Hurtigbehandlingsprosjektet som sådan vil i sin justerte form bli gjennomført innenfor gjeldende regelverk. For øvrig inngår det i særdomstolsutvalgets mandat å identifisere sakstyper innenfor straffesakskjeden, hvor hurtigere saksbehandling kan forhindre at personer unndrar seg straffeansvar eller kan medvirke til bedre samlet ressursutnyttelse. Videre skal straffeprosessutvalget i henhold til mandatet foreslå endringer som bedre møter dagens utfordringer, og som samtidig legger til rette for at også de mindre og enkle straffesakene avvikles på en rettssikker og effektiv måte.
2.2 Høringen
Forslaget om endringer i domstollovens regler om forkynnelse ble sendt på høring 10. april 2015, som en del av høringsnotatet «Forslag til prøveprosjekt i Oslo for raskere gjennomføring av straffesaker», til følgende instanser:
Departementene
Domstoladministrasjonen
Høyesterett
Lagmannsrettene
Tingrettene
Riksadvokaten
Statsadvokatene
Politidirektoratet
Politidistriktene
Politiets sikkerhetstjeneste
KRIPOS
Politiets utlendingsenhet
Politihøgskolen
Advokatbevillingsnemnden
Datatilsynet
Direktoratet for utviklingssamarbeid
Disiplinærnemnden for advokater
Forbrukerrådet
Integrerings- og mangfoldsdirektoratet
Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker
Konkurransetilsynet
Kontoret for voldsoffererstatning
Kriminalomsorgsdirektoratet
Likestillings- og diskrimineringsombudet
Norsk senter for menneskerettigheter
Regjeringsadvokaten
Statens sivilrettsforvaltning
Stortingets ombudsmann for forvaltningen
Tilsynsrådet for advokatvirksomhet
Utlendingsdirektoratet
Utlendingsnemnda
Akademikerne
Arbeidsgiverforeningen Spekter
Amnesty International
African Youth in Norway
Antirasistisk Senter
Den Norske Advokatforening
Den norske Dommerforening
Den norske Helsingforskomité
Forsvarergruppen av 1977
Faglig forum for kommunalt flyktningarbeid
Flyktninghjelpen
Grenseland – Forum for Asylsøkere og Flyktninger
Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon
Human Rights Service
Innvandrernes Landsorganisasjon
Islamsk Råd Norge
Juridisk rådgivning for kvinner
Juss-Buss
Jussformidlingen
Jusshjelpa i Midt-Norge
Jusshjelpa i Nord-Norge
Kontaktutvalget mellom innvandrerbefolkningen og myndighetene
Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon
Kristent Interkulturelt Arbeid
Landsorganisasjonen i Norge
Ressurssenter for innvandrer- og flyktningkvinner
Norges Politilederlag
Norges Juristforbund
Næringslivets hovedorganisasjon
Norsk Folkehjelp
Norsk Innvandrerforum
Norsk Organisasjon for Asylsøkere
Norsk tolkeforening
Organisasjonen mot offentlig diskriminering
Politiets Fellesforbund
Politiembetsmennenes landsforening
Rettspolitisk forening
Røde Kors
Statsautoriserte translatørers forening
Stiftelsen Rettferd for taperne
Straffedes Organisasjon i Norge
Selvhjelp for innvandrere og flyktninger
Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn
SOS rasisme
Stine Sofies Stiftelse
Hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede
Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund
Høringen hadde frist 22. mai 2015. Følgende instanser har hatt realitetsmerknader til forslaget om endringer i forkynnelsesregelverket:
Domstoladministrasjonen
Oslo tingrett
Riksadvokaten
Oslo statsadvokatembeter
Politidirektoratet
Asker og Bærum politidistrikt
Oslo politidistrikt
Politiets utlendingsenhet
Den Norske Advokatforening
Dommerforeningens fagutvalg for strafferett og straffeprosess
Norsk tolkeforening
Følgende instanser har uttalt at de ikke vil inngi høringsuttalelse eller at de ikke har merknader til høringsnotatet:
Forsvarsdepartementet
Finansdepartementet
Helse- og omsorgsdepartementet
Kunnskapsdepartementet
Landbruks- og matdepartementet
Datatilsynet
Bedriftsforbundet
Landsorganisasjonen i Norge
Stine Sofies Stiftelse