2 Bakgrunnen for lovforslaget
Tidligere var minstegrensen for rett til medlemskap både i privat og offentlig tjenestepensjonsordning 20 prosent eller mer av full stilling. Finansdepartementet satte 24. juni 2019 ned en arbeidsgruppe med deltakelse fra arbeidslivets parter for å utrede hvordan et krav om pensjonsopptjening fra første krone i private innskuddspensjonsordninger kunne utformes. Arbeidsgruppen skulle også utrede om det burde innføres krav om medlemskap i private tjenestepensjonsordninger for ansatte under 20 år og ansatte med stillingsandel under 20 prosent. Som en del av sin utredning, vurderte arbeidsgruppen både et alternativ hvor minstegrensen ble redusert til 10 prosent av full stilling og et alternativ hvor kravet til stillingsandel ble fjernet fullstendig.
I Prop. 223 L (2020–2021) ble det foreslått at pensjonsopptjeningen skulle gis fra første krone og første dag etter lov om obligatorisk tjenestepensjon. Stortinget vedtok 22. desember 2021 at det fra 1. januar 2022 skulle gis opptjening fra første krone og første dag i private tjenestepensjonsordninger, jf. Lovvedtak 22 (2021–2022). Foretak som hadde pensjonsordning etter foretakspensjonsloven, innskuddspensjonsloven eller tjenestepensjonsloven, fikk frist til 30. juni 2022 med å tilpasse pensjonsordningen etter de nye reglene. Det innebærer at med virkning fra 1. juli 2022, er minstekravet til årlig innskudd på 2 prosent av lønn mellom 0 og 12 G. Fra samme dato er nedre aldersgrense for hvem som skal omfattes flyttet fra 20 år til 13 år, tilsvarende som i folketrygden. Også arbeidstakere med lavere stillingsandel enn 20 prosent skal omfattes av tjenestepensjonsordningen, noe det ikke var krav om før lovendringen. Alle ansatte skal meldes inn i ordningen når lønnsinntekten overstiger grensen for rapporteringspliktig lønn til skattemyndighetene via a-ordningen. Virksomhetene kan velge å ikke ha en minstegrense for lønn, eller ha en lavere grense enn grensen i a-ordningen.
I kommunale tjenestepensjonsordninger er også grensen for innmelding fjernet. Tjenestepensjonsordningene for kommuner og fylkeskommuner er tariffestet, og det er opp til partene å avtale regler for kommunal tjenestepensjon. Alle stillingsforhold i KS sitt tariffområde innrapporteres fra første arbeidede time til pensjonsleverandørene. Slik har det vært siden 21. juni 2013. I Oslo kommunes pensjonsordning ble den nedre stillingsgrensen på 20 prosent for innmelding i ordningen opphevet fra 1. januar 2021. Kommunal Landspensjonskasse (KLP) fjernet nedre grense for innmelding i vedtektene gjeldende fra 1. januar 2023.