2 Nærmere om innholdet i forordningen
Kommisjonsforordning (EU) nr. 452/2014 av 29. april 2014 fastsetter detaljerte regler for operatører fra tredjestater som er engasjert i kommersiell lufttransport i, til og ut av EU/EØS-området. Forordningen fastsetter regler for utferdigelse, opprettholdelse, tilbakekalling og suspensjon av autorisasjon.
Forordningen inneholder definisjoner av kommersiell flytransport, flygninger og tredjestatsoperatører.
Vedlegg 1 til forordningen fastsetter konkrete krav til tredjestatsoperatørene. Vedlegg 2 til forordningen fastsetter krav til medlemsstatenes myndigheter og til EASA.
En tillatelse etter forordningen gir ikke i seg selv tredjestatsoperatører rett til å fly i EU/EØS-området. I tillegg til den sikkerhetstillatelsen EASA vil få ansvar for, må operatørene søke om trafikktillatelse i tråd med eksisterende luftfartsavtaler hos hver enkelt stat de ønsker å fly til. Alt dette følger av pkt. 4 i fortalen til forordningen, som viser til at EASAs tillatelse er en forutsetning for de tillatelser medlemsstatene gir i henhold til bilaterale luftfartsavtaler.
I forordning 452/2014 fastslås det at EASA som utgangspunkt skal behandle søknader ut fra to kategorier, hvor hovedskillet går på hvorvidt søkeren står på EU-kommisjonens sikkerhetsliste eller ikke. Sikkerhetslisten er regulert gjennom forordning 2111/2005 om etablering av en fellesskapsliste av flyselskaper underlagt driftsforbud innenfor Fellesskapet og om informasjon til flypassasjerer om identiteten til det flyselskapet som utfører transporten. EASA har nedlagt en innsats i å utvikle en vurderingsprosess, slik at den er helt på linje med den mekanisme forordning 2111/2005 tilrettelegger for:
1) Tredjelands luftfartsoperatører som ikke står på sikkerhetslisten, vil som hovedregel bli underlagt en ren dokumentsjekk. Dette framgår av forordning 452/2014, vedlegg 2, art. 200. Dokumentsjekken vil bygge på internasjonale godkjente sikkerhetsrapporter som f.eks. ICAO USOAP (International Civil Aviation Organization, Universal Safety Oversight Audit Program), bakkeinspeksjoner og andre anerkjente sikkerhetsopplysninger, f.eks. IOSA-resultater (IOSA – IATA Oversight Safety Audit).
2) Tredjelands luftfartsoperatører som står på sikkerhetslisten, vil bli underlagt en langt mer omfattende undersøkelse. Dette framgår av forordning 452/2014, vedlegg 2, art. 205. For disse operatørene vil undersøkelsesprosessen foregå i nært samarbeid med EU-kommisjonen. Det utføres i disse tilfellene en undersøkelse/inspeksjon hos operatøren forutsatt at
innledende undersøkelser indikerer at luftfartsoperatøren kan oppfylle vilkårene for autorisasjon,
luftfartsoperatøren samtykker til å bli undersøkt, og
undersøkelser kan utføres uten sikkerhetsrisiko for inspektørene.
Hvis EASA kommer fram til at tredjelandsoperatøren fyller vilkårene for autorisasjon etter forordningen, vil de informere EU-kommisjonen, som saksbehandler sikkerhetslisten, om dette. Hvis EU-kommisjonen deretter samtykker i å fjerne tredjelandsoperatøren fra sikkerhetslisten, vil EASA utstede autorisasjon. Dersom EU-kommisjonen ikke fjerner luftfartsoperatøren fra sikkerhetslisten, vil EASA ikke utstede godkjenning til denne operatøren. Dette framgår av forordning 452/2014, vedlegg 2, art. 210 nr. 5.
Hvis det kommer fram forhold som tilsier at en autorisert luftfartsoperatør fra et tredjeland ikke lenger fyller vilkårene etter forordningen, kan EASA velge å begrense autorisasjonen ved å sette nærmere vilkår for autorisasjonen eller å suspendere luftfartsoperatøren inntil videre. De kan først trekke tilbake en autorisasjon etter en nærmere undersøkelse. Dette framgår av forordning 452/2014, vedlegg 2, art. 235.
EASA vil holde EU-kommisjonen og medlemsstatene informert om autorisasjoner som innvilges, begrenses, endres, suspenderes og tilbakekalles. Forordningen sørger også for samsvar med forordning 2111/2005 hva gjelder forholdet til ikke-utestengte operatører. Dersom EASA beslutter å avslå en godkjenning, vil den meddele EU-kommisjonen om dette, jf. artikkel 100. EU-kommisjonen kan i sin tur vurdere oppføring av operatøren på EUs sikkerhetsliste.