7 Tidsramme for foreldrepengeuttak
7.1 Gjeldende rett
Folketrygdloven § 14-10 tredje ledd fastsetter at foreldrepengene må tas ut innen tre år etter fødselen eller omsorgsovertakelsen. Bestemmelsen fastsetter også at stønadsdager som ikke er tatt ut, faller bort når stønadsperiode for et nytt barn starter.
7.2 Høringen
Departementet foreslo i høringsnotatet at bestemmelsen blir stående uendret.
Helse Sør-Øst RHF skriver følgende i sin høringsuttalelse:
Samtidig ser foretakene behov for en viss kontroll og forutberegnelighet. Det er derfor viktig at retten til foreldrepermisjon er klart tidsbegrenset frem til barnet fyller tre år.
Ingen av de andre høringsinstansene kommenterer spørsmålet.
7.3 Departementets vurderinger og forslag
I dag må foreldrepengene tas ut før barnet fyller tre år. De aller fleste foreldre er ferdige med uttaket før barnet fyller to år. Tall fra Arbeids- og velferdsdirektoratet viser at for barn født andre halvår 2014 var 99,8 prosent av mødrene og 95,9 prosent av fedrene ferdige med sitt uttak da barnet var to år. De velger altså ikke å benytte perioden på tre år fullt ut. Departementet foreslår å beholde bestemmelsen om at foreldrepengene må være tatt ut innen barnet fyller tre år.
Folketrygdloven § 14-10 sier at stønadsdager som ikke er tatt ut, faller bort når stønadsperiode for et nytt barn starter. Denne setningen kom inn i loven i 2019 som en lovfesting av langvarig praksis, se Prop. 168 L (2016–2017) Endringer i folketrygdloven (forenklinger i foreldrepengeordningen) punkt 10. Regelen innebærer at inntektstapet ikke blir dekket to ganger. Hvis flere foreldre velger å utsette foreldrepengene, kan flere komme i en situasjon der de har til gode dager for det første barnet når de oppdager at et nytt barn er på vei. Dette må foreldrene ta høyde for og sørge for å få tatt ut foreldrepengene før stønadsperioden for det nye barnet starter.
Departementet foreslår å beholde dagens regel uten endringer.