2 Utvalg som skal undersøke tilsynssaker i perioden 2010 til 2020 der helsepersonell har begått overgrep mot pasienter
2.1 Bakgrunnen for opprettelsen av utvalget
Det er rettet et kritisk søkelys på myndighetenes håndtering av saker som gjelder overgrep mot pasienter begått av helsepersonell, særlig psykiatere og psykologer. VG har gjort et omfattende kartleggingsarbeid og så langt trukket frem en sak mot tidligere psykolog Sverre Varhaug. Varhaug forgrep seg på flere pasienter over en periode på tre tiår og påførte dem stor, til dels ubotelig skade. Dette har også skjedd etter at han ble fradømt sin autorisasjon.
Varhaug-saken er en svært alvorlig sak der det samlede system har kommet til kort når det gjelder å forebygge, reagere, gripe inn og forhindre videre skadelig atferd fra et helsepersonell også etter at helsepersonellet var fratatt sin autorisasjon. Med det samlede system menes helsetjenesten der vedkommende arbeidet, tilsynsmyndighetene og politi- og påtalemyndighetene.
For å sikre at tilsynssaker om overgrep mot pasienter behandles forsvarlig i dag og i tiden som kommer, oppnevnte Helse- og omsorgsdepartementet 4. juni 2021 et utvalg som skal gjennomgå fylkesmennenes (nå statsforvalternes), Statens helsetilsyns og Statens helsepersonellnemnds saksbehandling av slike saker i perioden 2010 til 2020.
Utvalget skal også gå gjennom Varhaug-saken for å se om det er læringspunkter å finne der.
Utvalget har medlemmer med relevant fagkompetanse, inkludert helsefaglig og juridisk kompetanse, i tillegg til pasient- og brukerrepresentanter.
2.2 Utvalgets sammensetning og mandat
Utvalget har følgende medlemmer:
Bjørn Kristian Soknes (leder), førstestatsadvokat og leder av Trøndelag statsadvokatembeter
Anne Kjersti Befring, førsteamanuensis ved Institutt for offentlig rett, Universitetet i Oslo
Karsten Hytten, privatpraktiserende psykiater og tidligere nestleder i Legeforeningens råd for legeetikk
Landsleder Jill Arild, Mental Helse Norge
Mette Ekenes Garmannslund, privatpraktiserende psykolog og nestleder i Psykologforeningens fagetiske råd.
Utvalgets mandat er:
«Utvalget skal gjøre en gjennomgang og vurdering av daværende fylkesmennenes, Statens helsetilsyns og Statens helsepersonellnemnds saksbehandling i saker som gjelder overgrep begått av helsepersonell mot pasienter i perioden 2010 til 2020. Vurderingen skal skje mot det aktuelle lovverk i denne perioden.
Sakskomplekset berører både Helse- og omsorgsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementets ansvarsområder. Den ønskede gjennomgangen skal primært omfatte Helse- og omsorgsdepartementets ansvarsområde, men utvalget må også se på grenseflaten mot Justis- og beredskapsdepartementets ansvarsområde.
Utvalget skal også gå gjennom Varhaug-saken for å se hvilke læringspunkter som kan trekkes fra denne saken når det gjelder dagens praksis. Denne gjennomgangen skal omfatte kontakt med ofre som er villige til å uttale seg.
Utvalget skal i tillegg til å vurdere tilsynsmyndighetenes saksbehandling peke på eventuelle svakheter i dagens regelverk. Særlig bør det vurderes om pasienter som er behandlet av helsepersonell som har begått overgrep, i fremtiden bør kontaktes både som ledd i tilsynet og for å hindre at overgrepene fortsetter. Lovgrunnlaget for slik kontakt må vurderes. Utvalget skal også vurdere hvordan helsepersonell som mister sin autorisasjon bør følges opp.
Departementet ber om at det utarbeides forslag til eventuelle lovendringer.
Utvalget skal avgi sin rapport innen 1. april 2022.»