1 Proposisjonens hovedinnhold
1.1 Innledning
Finansdepartementet fremmer i denne proposisjonen forslag til endringer i lov om verdipapirhandel (verdipapirhandelloven). Endringene gjennomfører forordning (EU) 2021/337 om EU-gjenopprettingsprospekt for så vidt denne forordningen gjør endringer i forordning (EU) 2017/1129 (prospektforordningen). Forordning (EU) 2021/337 er ansett EØS-relevant, men er foreløpig ikke tatt inn i EØS-avtalen. Departementets forslag i denne proposisjonen innebærer derfor gjennomføring av forventede EØS-regler.
Det er ikke truffet beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse av forordningen i EØS-avtalen. For å ivareta Norges interesser i saken, som er raskest mulig innlemmelse og gjennomføring av forordningen, bør Norge unngå å måtte ta konstitusjonelt forbehold når beslutning om innlemmelse av forordningen fattes i EØS-komiteen. I proposisjonen bes det derfor om samtykke til å delta i en kommende beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse av forordning (EU) 2021/337 i EØS-avtalen, for så vidt den gjør endringer i forordning (EU) 2017/1129 (prospektforordningen), jf. Grunnloven § 26 annet ledd.
1.2 Hovedtrekkene i proposisjonen
I kapittel 1 redegjøres det for proposisjonens hovedinnhold. I kapittel 2 redegjøres det for bakgrunnen for lovforslaget. I kapittel 3 om gjennomføring av forordning (EU) 2021/337 redegjøres det for innholdet i forordningen, og departementet foreslår regler til gjennomføring av forventet EØS-rett. I kapittel 4 omtales et utkast til beslutning i EØS-komiteen, og i kapittel 5 redegjøres det for administrative og økonomiske konsekvenser.
1.3 Hovedtrekk i lovforslaget
Lovforslaget går ut på at forordning (EU) 2021/337, for så vidt denne gjør endringer i forordning (EU) 2017/1129 (prospektforordningen), gjennomføres i norsk rett ved henvisning. Forordningen foreslås inkorporert som en endringsforordning til prospektforordningen i verdipapirhandelloven § 7-1 første ledd.
Endringene i prospektforordningen som gjøres ved forordning (EU) 2021/337, innebærer for det første innføring av et EU-gjenopprettingsprospekt. I medhold av en tidsbegrenset regel kan utstedere på nærmere vilkår benytte seg av et såkalt EU-gjenopprettingsprospekt. Prospektet skal være lett å utarbeide for utstedere og lett å forstå for investorene, samt lett for de kompetente myndigheter å kontrollere og godkjenne. Videre utvides unntaket fra kravet om å publisere prospekt for ikke-aksjerelaterte verdipapirer fra kredittinstitusjoner. Det gjøres endringer i vilkårene for rett til tilbakekall av aksepter ved utarbeidelse av tilleggsprospekt. Også disse reglene er tidsbegrensede.
1.4 Samtykke til innlemmelse av forordning (EU) 2021/337 i EØS-avtalen
Forordning (EU) 2021/337 gjør endringer i forordning (EU) 2017/1129 (prospektforordningen) og direktiv 2004/109/EF (rapporteringsdirektivet). Endringen i direktiv 2004/109/EF knytter seg til en bestemmelse som er endret ved direktiv 2013/50/EU. Sistnevnte er innlemmet i EØS-avtalen, men ikke trådt i kraft. Innlemmelsen av forordning (EU) 2021/337 er derfor foreslått delt over to EØS-komitebeslutninger. Den ene innlemmer forordning (EU) 2021/337 i EØS-avtalen for så vidt den gjør endringer i prospektforordningen. Den andre innlemmer forordningen for så vidt den gjør endringer i direktiv 2004/109/EF. Det er førstnevnte kommende EØS-komitebeslutning det bes om samtykke til i denne proposisjonen. Hovedtrekkene i en slik EØS-komitebeslutning er nærmere omtalt i kapittel 4.
Departementet ber om Stortingets forhåndssamtykke til å delta i en kommende beslutning i EØS-komiteen, jf. Grunnloven § 26 annet ledd. Norge kan slik unngå å måtte ta konstitusjonelt forbehold når beslutning om innlemmelse fattes i EØS-komiteen. På denne måten kan endringene i prospektforordningen tre i kraft så raskt som mulig, noe som er viktig sett hen til at reglene er tidsbegrensede og gitt for å gi virksomheter rask tilgang på ny kapital for å bidra til gjenoppbyggingen etter covid-19-pandemien.
Det vil bli fremmet en egen kongelig resolusjon om deltakelse, med forbehold om Stortingets samtykke, i EØS-komiteens beslutning dersom vedtak i EØS-komiteen blir truffet før Stortinget har behandlet saken og truffet vedtak. Stortinget vil i så fall bli informert om vedtaket i EØS-komiteen.
Dersom den endelige beslutningen i EØS-komiteen skulle avvike vesentlig fra utkastet som er vedlagt proposisjonen her, vil saken bli forelagt Stortinget på nytt.
Utkast til EØS-komitebeslutning i uoffisiell norsk oversettelse, og uoffisiell norsk oversettelse av rettsakten som er omfattet av EØS-komitebeslutningen, følger som trykte vedlegg (vedlegg 1 og 2 til proposisjonen).