3 Forordning (EU) 2021/337 om EU-gjenopprettingsprospekt
3.1 Innledning
Som beskrevet i punkt 1.4 gjør forordningen endringer i forordning (EU) 2017/1129 (prospektforordningen) og direktiv 2004/109/EF (rapporteringsdirektivet). Det er delen som gjør endringer i prospektforordningen, som omtales i det følgende.
3.2 Gjeldende rett
Forordning (EU) 2017/1129 (prospektforordningen) er inkorporert ved henvisning i verdipapirhandelloven § 7-1. Den suppleres av flere utfyllende rettsakter, som er inkorporert ved henvisning i verdipapirforskriften. Verdipapirhandelloven kapittel 7 inneholder i tillegg bestemmelser om nasjonale prospekter, generelle bestemmelser og regler om beløpsgrense for plikt til å utarbeide EØS-prospekt, ansvar for EØS-prospekt og anvendelse på egenkapitalbevis.
Etter gjeldende rett er det ikke noen egen kategori knyttet til EU-gjenopprettingsprospekt.
Prospektforordningen oppstiller en rekke unntak fra kravet om å publisere et prospekt for tilbud om verdipapirer til offentligheten og opptak av verdipapirer til handel på et regulert marked. Blant annet er det unntak for ikke-aksjerelaterte verdipapirer som utstedes fortløpende eller gjentatte ganger av en kredittinstitusjon, der det samlede aggregerte vederlaget i Unionen for de tilbudte verdipapirene er mindre enn 75 000 000 euro per kredittinstitusjon, beregnet over et tidsrom på tolv måneder, jf. prospektforordningen artikkel 1 nr. 4 bokstav j og artikkel 1 nr. 5 bokstav i. Dette forutsetter at verdipapirene i) ikke er underordnede, konvertible eller ombyttelige, og ii) ikke gir rett til å tegne eller erverve andre typer verdipapirer og ikke er knyttet til et derivat.
Etter prospektforordningen artikkel 23 skal utstedere offentliggjøre tillegg til prospektet for alle vesentlige nye omstendigheter, vesentlige feil eller vesentlige unøyaktigheter knyttet til opplysningene i et prospekt som kan påvirke vurderingen av verdipapirene, og som oppstår eller fastslås mellom tidspunktet for godkjenning av prospektet og tilbudsperiodens utløp, eller det tidspunkt da handel på et regulert marked begynner, alt etter hva som inntreffer sist. Der prospektet gjelder et offentlig tilbud om verdipapirer, utløser offentliggjøringen en tilbakekallsrett for investorene innen to virkedager etter offentliggjøringen av tillegget, på nærmere vilkår. Finansielle mellomledd har etter gjeldende regler plikt til å opplyse investorene om at det er offentliggjort et tillegg samme dag som tillegget offentliggjøres.
3.3 Forventet EØS-rett
3.3.1 Innledning
Forordning (EU) 2021/337 inneholder en fortale samt tre artikler. Artikkel 1 inneholder endringsbestemmelser til forordning (EU) 2017/1129 (prospektforordningen) og utgjør hoveddelen av endringsforordningen. Artikkel 2 inneholder endringsbestemmelser til direktiv 2004/109/EF og behandles ikke i denne proposisjonen. Artikkel 3 inneholder gjennomføringsbestemmelser og ikrafttredelsestidspunkt i EU. Forordningen inneholder også et nytt vedlegg Va, som innsettes i forordning (EU) 2017/1129 (prospektforordningen).
3.3.2 Innføring av EU-gjenopprettingsprospekt
Forordningen artikkel 1 nr. 5 innsetter ny artikkel 14a i prospektforordningen. Av denne bestemmelsen følger det en adgang til å benytte seg av EU-gjenopprettingsprospekt, på nærmere vilkår.
EU-gjenopprettingsprospekt kan benyttes av utstedere av aksjer som har vært opptatt til handel på et regulert marked sammenhengende i minst de siste 18 månedene, og som utsteder aksjer som er ombyttelige med eksisterende aksjer som er utstedt tidligere. Det kan også benyttes av utstedere av aksjer som allerede har blitt handlet på et vekstmarked for SMB-er sammenhengende i minst de siste 18 månedene, forutsatt at prospekt har blitt offentliggjort for tilbudet av disse aksjene, og som utsteder aksjer som er ombyttelige med eksisterende aksjer som er utstedt tidligere. EU-gjenopprettingsprospekt kan også benyttes av tilbydere av aksjer som er tatt opp til handel på et regulert marked eller et vekstmarked for SMB-er sammenhengende i minst de siste 18 månedene.
EU-gjenopprettingsprospekt kan kun benyttes dersom antall aksjer som etter planen skal tilbys, sammen med det antall aksjer som allerede har blitt tilbudt gjennom et EU-gjenopprettingsprospekt i en periode på tolv måneder, ikke utgjør mer enn 150 % av det antall aksjer som allerede er opptatt til handel på et regulert marked eller SMB-vekstmarked. Skjæringstidspunktet er datoen for godkjennelse av EU-gjenopprettingsprospektet.
Ny artikkel 14a nr. 2 til 6 angir krav til innholdet i EU-gjenopprettingsprospektet. Lengden skal være på maksimum 30 A4-sider når utskrevet og med lesbar skriftstørrelse. Det er fastsatt nærmere krav til innholdet i det som blir vedlegg Va.
Forordningen artikkel 1 nr. 4 innsetter et nytt nummer 12a i artikkel 7. Denne angir krav til innholdet i sammendraget for EU-gjenopprettingsprospektet. Sammendraget skal være på maksimalt to A4-sider når utskrevet.
Forordningen artikkel 1 nr. 6 innsetter et nytt nummer 6a i artikkel 20. Denne angir krav til saksbehandlingstiden for godkjenning av EU-gjenopprettingsprospekt. For denne type prospekt er tidsfristen forkortet til syv virkedager. Kompetente myndigheter skal ha varsel minst fem virkedager før planlagt innsendelse for godkjenning.
Forordningen artikkel 1 nr. 7 innsetter et nytt nummer 5a i artikkel 21, som gjelder offentliggjøring av EU-gjenopprettingsprospekter. Det kan klassifiseres som forenklet prospekt i prospektregisteret, forutsatt at det sondres mellom de to typene prospekt i registeret.
Forordningen artikkel 1 nr. 9 innsetter en ny artikkel 47a, som angir tidsbegrensningen for EU-gjenopprettingsprospekt. Ordningen utløper 31. desember 2022. EU-gjenopprettingsprospekt godkjent mellom 18. mars 2021 og 31. desember 2022 fortsetter å være omfattet av bestemmelsen om EU-gjenopprettingsprospekt inntil utløpet av deres gyldighetsperiode, eller inntil 12 måneder etter den 31. desember 2022, alt etter hva som kommer først.
3.3.3 Utvidelse av unntaket for ikke-aksjerelaterte verdipapirer fra kredittinstitusjoner
Forordningen artikkel 1 nr. 1 innsetter en ny bokstav (l) i artikkel 1 nr. 4 i prospektforordningen. Forordningen artikkel 1 nr. 2 innsetter en ny bokstav (k) i artikkel 1 nr. 5. Her er vilkåret om maksimalt samlede aggregerte vederlag i Unionen hevet til 150 000 000 euro. Øvrige vilkår for å benytte unntaket etter gjeldende rett blir ikke endret. Dette er en midlertidig ordning som utløper 31. desember 2022.
3.3.4 Endringer i vilkårene for rett til tilbakekall av aksepter ved utarbeidelse av tilleggsprospekt
Forordningen artikkel 1 nr. 8 bokstav a innsetter et nytt nummer 2a i prospektforordningen artikkel 23. I medhold av en tidsbegrenset regel som gjelder frem til 31. desember 2022, utvides tilbakekallsretten fra to til tre virkedager etter at tillegget er offentliggjort. Øvrige vilkår er ikke endret sammenliknet med gjeldende rett.
Forordningen artikkel 1 nr. 8 bokstav b innsetter et nytt nummer 3a i prospektforordningen artikkel 23. Regelen er tidsbegrenset, og gjelder frem til 31. desember 2022. I nytt nummer 3a angis gruppen investorer som omfattes av pliktene til det finansielle mellomleddet og det angis at det finansielle mellomleddet skal kontakte investorene innen utgangen av den første arbeidsdagen etter at tillegget ble offentliggjort.
3.3.5 Kommisjonens rapport om prospektforordningen
Etter forordningen artikkel 1 nr. 10 erstattes gjeldende artikkel 48 nr. 2 i prospektforordningen med en ny bestemmelse. Her fremkommer det at Kommisjonens rapport om anvendelse av prospektforordningen, som skal avgis i henhold til artikkel 48 nr. 1, også skal inkludere materiale og analyse knyttet til EU-gjenopprettingsprospekter og unntakene beskrevet i punkt 3.3.3 ovenfor.
3.4 Høringsnotatet
I høringsnotatet redegjør Finanstilsynet for innholdet i forordningen og endringer sammenliknet med gjeldende rett. Finanstilsynet påpeker videre at endringene i prospektforordningen ikke gir noen nasjonale valg med hensyn til gjennomføring og at forordningen gjennomføres slik den er. Finanstilsynet viser til at forordningen medfører endringer i regler som er gjennomført i norsk rett ved henvisning i verdipapirhandelloven, og nødvendiggjør endring av inkorporasjonsbestemmelsen i verdipapirhandelloven § 7-1 første ledd.
3.5 Høringsinstansenes merknader
Finans Norges slutter seg i all hovedsak til Finanstilsynets forslag om gjennomføring av forordning (EU) 2021/337. Finans Norge støtter gjennomføring ved bruk av henvisningsteknikk, forutsatt at forordningen oversettes til norsk og at den norske oversettelsen gjøres tilgjengelig for aktørene før lovendringen trer i kraft. Finans Norge fremholder videre at forordningen må innlemmes i EØS-avtalen og gjennomføres i norsk lov raskest mulig, slik at norske virksomheter i størst mulig grad kan nyte godt av de fordeler som bruk av EUs gjenopprettingsprospekt er ment å gi.
Øvrige høringsinstanser har ikke hatt merknader til høringsnotatet.
3.6 Departementets vurderinger
Forordningen gjør målrettede midlertidige tilpasninger i prospektregelverket, for å bidra til den økonomiske gjenoppbyggingen etter covid-19-pandemien. Det er etter departementets vurdering ønskelig at forordning (EU) 2021/337 tas inn i norsk rett.
Når det gjelder forordningens nærmere innhold, viser departementet til omtalen av forordningen ovenfor.
Departementet slutter seg til Finanstilsynets vurdering når det gjelder fravær av nasjonale valg i gjennomføringen. Endringene i prospektforordningen gir ikke noen nasjonale valg med hensyn til gjennomføring, og forordningen må gjennomføres slik den er. Departementet mener, som Finanstilsynet, at forordningen bør gjennomføres ved en endring av inkorporasjonsbestemmelsen i verdipapirhandelloven § 7-1.
Når det gjelder Finans Norges høringsmerknad om oversettelse av forordningen, viser departementet til at norsk uoffisiell oversettelse følger som vedlegg til proposisjonen.