5 Økonomiske og administrative konsekvenser
De foreslåtte endringene medfører at kravet om funksjonelt skille begrenses til integrerte foretak der nettforetaket har flere enn 10 000 nettkunder. Ved starten av 2020 var det om lag 113 nettselskaper med inntektsramme, hvorav 73 selskaper har færre enn 10 000 nettkunder. Disse selskapene vil som følge av de foreslåtte endringene ikke bli underlagt krav om gjennomføring av funksjonelt skille.
Samtlige nettselskaper er underlagt lov- og forskriftsbestemte krav om nøytral opptreden overfor strømkunder, kraftprodusenter, kraftleverandører og andre tjenesteleverandører. Nøytral opptreden er en forutsetning for like markedsvilkår, som igjen bidrar til et velfungerende kraftmarked og effektiv konkurranse. Kravet om funksjonelt skille er, sammen med krav om selskapsmessig skille, virkemidler for å legge til rette for etterlevelse av gjeldende krav om nøytralitet. Et lovbestemt krav om funksjonelt skille kan bidra til en regulering med mindre tilsynsbehov, og dermed reduserte kostnader for samfunnet. Et unntak fra kravet for de mindre selskapene kan redusere denne potensielle nyttevirkningen.
Begrensninger i morselskapets rett til å instruere nettselskapet i daglig drift eller ved beslutninger som gjelder utbygging av nettet, skal sikre at beslutninger om nettdrift ikke påvirkes av interessene til andre foretak i konsernet. Dette bidrar til å understøtte nettselskapets plikt til likebehandling av norske strømkunder samt andre profesjonelle aktører som kraftprodusenter, kraftleverandører og andre tjenesteleverandører. Unntaket kan føre til mindre klare skillelinjer mellom nettvirksomheten og øvrige selskaper i et konsern for de selskapene dette gjelder.
Kraftsystemet er inne i en omfattende endringsprosess. Fremtidens nettselskap vil drive og utvikle digitaliserte kraftnett, og vil ta i bruk nye teknologiske og markedsbaserte løsninger for å levere sikre og stabile nettjenester til sine kunder til en lavest mulig pris. En nøytral ledelse som bare er knyttet opp til nettvirksomhet kan bidra til at fremtidens nettutfordringer løses mer effektivt.
Samtlige nettselskaper, uavhengig av størrelse, vil være underlagt kravet om selskapsmessig skille. Departementet anser at dette reduserer risikoen for at et unntak fra kravet om funksjonelt skille virker negativt inn på selskapenes nøytralitet.
Det er en risiko for at en størrelsesgrense for funksjonelt skille kan gi insentiver til strategiske tilpasninger for å holde seg under lovens grense på 10 000 kunder, og fremstå som en barriere mot sammenslåing med annen nettvirksomhet. På den annen side vil denne grensen ikke påvirke insentivene hos selskaper som allerede har over 10 000 nettkunder til sammenslåing med andre nettselskap.
Unntak fra kravet til funksjonelt skille kan gi en kostnadsbesparelse for selskapene som får unntak, ved at de får anledning til å bruke samme personer i ledende stillinger innad i konsernet. Det er krevende å tallfeste om denne mulige kostnadsbesparelsen vil overgå den potensielle effektivitetsgevinsten som følger av å rendyrke nettvirksomheten, blant annet fordi kostnadene og gevinstene vil påvirkes av hvordan energiselskapene velger å organisere seg.