2 Generelt om det nye endringsdirektivet
Europakommisjonen fremmet 19. desember 2011 et forslag til direktiv som skulle modernisere direktiv 2005/36/EF (yrkeskvalifikasjonsdirektivet).
Formålet med endringsdirektivet var ikke å foreslå et nytt direktiv, men å modernisere de eksisterende bestemmelsene i yrkeskvalifikasjonsdirektivet. Målsettingen har vært bl.a. å gjøre prosedyrene mindre kompliserte med innføringen av et europeisk profesjonskort, revidere de eksisterende bestemmelsene om etablering i en annen stat eller midlertidig tjenesteyting, modernisere systemet for automatisk godkjenning og skape en rettslig ramme for delvis adgang til å kunne utøve et yrke.
Europakommisjonen uttalte i forbindelse med forslag til nytt direktiv at restriktiv regulering av godkjenning av yrkeskvalifikasjoner fra andre medlemsstater har samme effekt på mobiliteten som diskriminering som følge av nasjonalitet, og at mobilitet blant utdannede yrkesutøvere er lav i EU. Europakommisjonen påpekte at mobilitet internt i Europa vil bli en signifikant faktor for veksten i EU. Videre antar Europakommisjonen at i kommende år vil markedet i Europa i større grad konkurrere om høyt kvalifisert arbeidskraft, samtidig som arbeidsstyrken reduseres.
Endringsdirektivet endrer som nevnt ikke rammene og hovedprinsippene i direktiv 2005/36/EF om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner, men endrer enkelte bestemmelser i direktivet for å klargjøre teksten og forståelsen av bestemmelsen. Videre er det følgende større endringer:
Innføring av et europeisk profesjonskort for utvalgte yrker
Mulighet til å gi delvis adgang til å utøve et yrke
Forenklinger i forbindelse med godkjenning etter generell ordning og for godkjenning etter kvalifikasjonsbevis
Endringer i krav til varighet for noen harmoniserte utdanninger
Mulighet for innføring av felles opplæringsprinsipper, herunder felles opplæringsramme og felles opplæringsprøve
Krav til språk er klargjort
Økt krav til administrativt samarbeid via informasjonssystemet for det indre marked (IMI)
Varslingsplikt i tilfeller hvor yrkesutøver har mistet retten til å utøve yrket eller blitt domfelt for bruk av falske dokumenter
Elektronisk tilgjengelig informasjon om regulerte yrker
Elektronisk søknad for godkjenning av yrkeskvalifikasjoner
Opprettelse av et assistansesenter
Fristen for å gjennomføre direktiv 2013/55/EU i EU var 18. januar 2016.
I endringsdirektivet settes det økt krav til administrativt samarbeid via informasjonssystemet for det indre marked (IMI) mellom ansvarlige myndigheter. De ulike endringene vil kunne gjøre det enklere for yrkesutøverer fra EU/EØS-stater å få godkjent sine yrkeskvalifikasjoner i Norge. Det samme vil gjelde for norske borgere som ønsker å arbeide i en annen EØS-stat.
Europakommisjonen har også utarbeidet en tilhørende rettsakt om prosedyrer for utstedelse av profesjonskort og bruk av varslingsplikt (Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2015/983) som ble vedtatt 24. juni 2015. Gjennomføring av denne forordningen krever ikke lovendringer og antas ikke å være av en slik art at Stortingets samtykke til innlemmelse er nødvendig i medhold av Grl. § 26 annet ledd, fordi endringsdirektivet gjennomføres i lov. Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2015/983 vil først kunne tas inn i EØS-avtalen etter at endringsdirektivet er tatt inn, forutsatt at Stortinget har gitt sitt samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 94/2017 av 5. mai 2017.