2 Bakgrunn
På bakgrunn av det økende antallet fremmedkrigere som reiste til Syria og Irak for å slutte seg til terrorgrupper, vedtok FNs sikkerhetsråd 24. september 2014 resolusjon 2178. Resolusjonen pålegger FNs medlemsstater forpliktelser om forebygging av terrorisme med grenseoverskridende konsekvenser, og å gjennomføre tiltak for å stanse fremmedkrigere på vei ut fra medlemsstatenes territorium.
Rigaprotokollen bygger på sikkerhetsrådsresolusjon 2178, og skal styrke statenes mulighet til å forhindre at fremmedkrigere reiser til utlandet for å utføre terrorhandlinger.
Artikkel 1 angir at formålet med protokollen er å supplere Europarådskonvensjonen fra 2005 med pålegg til statene om å kriminalisere nye terrorrelaterte handlinger. Protokollen er videre ment å lette statenes arbeid med å gjennomføre kriminaliseringsforpliktelsene som følger av sikkerhetsrådsresolusjon 2178.
Kriminaliseringsforpliktelsene er fastsatt i artikkel 2 til 6. Her pålegges statene å gjøre det straffbart å reise, forsøke å reise, organisere eller finansiere reiser til utlandet, hvis formålet med reisen er å begå, forberede eller ta del i terrorhandlinger (artikkel 4 til 6). Det samme gjelder hvis formålet med reisen er å gi eller motta opplæring i terrorisme. Med utlandet menes stater vedkommende selv ikke er bosatt i eller er borger av. Forpliktelsene motsvarer sikkerhetsrådsresolusjon 2178 OP (operativ paragraf) 6.
I tillegg forpliktes statene til å kriminalisere deltakelse i en organisasjon eller gruppe med terrorisme som formål, og mottakelse av opplæring i terrorisme (artikkel 2 og 3). Dette er kriminaliseringsforpliktelser som går lenger enn forpliktelsene etter sikkerhetsrådsresolusjon 2178.
Det nærmere innholdet i Rigaprotokollens forpliktelser er beskrevet i punkt 3 nedenfor. For øvrig vises det til den forklarende rapporten (Explanatory Report) til protokollen.