6 Konklusjon og tilrådning
Storbritannia vil bli en nær og viktig kyststat til bestander som vil bli delt mellom Norge, Storbritannia og andre kyststater. Avtalen danner en overordnet ramme for fiskerisamarbeid mellom Norge og Storbritannia, som er basert på moderne prinsipper om bærekraftig forvaltning av viltlevende marine ressurser, økosystembasert tilnærming og føre-var-prinsippet. Rammeavtalen sikrer dessuten at partene kan avtale gjensidig adgang til å fiske i hverandres jurisdiksjonsområder, som vil være viktig for opprettholdelse av fiskemønstre i områder av betydning for begge parter. Videre ivaretar avtalen forpliktelser etter havretten til å samarbeide med andre stater om delte fiskebestander.
Avtalen tilrettelegger for at norsk og britisk fiskerinæring kan fiske uavbrutt i hverandres soner og i tråd med gjeldende fiskemønstre, dersom Norge og Storbritannia blir enige om det. I tillegg danner avtalen en overordnet ramme for fiskerisamarbeid som er basert på moderne prinsipper om bærekraftig forvaltning av viltlevende marine ressurser, økosystembasert tilnærming og føre-var-prinsippet. Dette forventes å bidra til samfunnsøkonomiske gevinster for begge land, idet avtalen bidrar til å sikre en hensiktsmessig og bærekraftig forvaltning av fiskeriressurser i tråd med våre internasjonale forpliktelser.
Nærings- og fiskeridepartementet tilrår at rammeavtale om fiskerier mellom Norge og Storbritannia inngås. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.