2 Omtale av utbyggingen
Dagens veg har tidvis framkommelighetsproblemer, randbebyggelse og mangelfullt tilbud til gående og syklende. Blanding av lokaltrafikk og fjerntrafikk utgjør en betydelig trafikksikkerhetsrisiko. Mellom Ånestad og Elverum er det ingen alternative offentlige veger. Dette fører til at strekningen er svært sårbar ved hendelser, særlig for utrykningskjøretøyer. Årsdøgntrafikken på fellesstrekningen mellom rv 3 og rv 25 er om lag 14 000 kjøretøyer. På rv 3, dvs. i sørenden og nordenden av prosjektet, er trafikken vesentlig lavere, jf. kap. 4.
I perioden 2006–2015 var det i alt 128 ulykker med personskade på dagens veg. Totalt ble tre personer drept, 18 hardt skadd og 212 lettere skadd.
Prosjektet omfatter bygging av 26,6 km ny riksveg, herav 16,0 km firefelts veg og 10,6 km tofelts veg med midtrekkverk og forbikjøringsfelt. Fellesstrekningen for rv 3 og rv 25 mellom Tønset og Åkroken og rv 25 fra Åkroken til Basthjørnet bygges som firefelts veg. Rv 3 sør og nord for dette, dvs. strekningene Ommangsvollen – Tønset og Åkroken – Grundset bygges som tofelts veg med midtrekkverk og forbikjøringsfelt. Kryssene på rv 3/rv 25 bygges som planskilte kryss, med unntak av krysset ved Åkroken hvor det bygges rundkjøring. Rv 25 fra Åkroken til Basthjørnet utformes i tråd med prinsippene som gjelder for veg i bystrøk. Vegen får rundkjøringer og redusert fartsgrense.
Bygging av om lag 8 km gang- og sykkelveger inngår i prosjektet. Det vil bli bygd tre universelt utformede bussholdeplasser. Videre inngår bygging/omlegging av 34 km lokalveger. Omlegging av eksisterende vegnett i næringsområdene på Ånestad i Løten og på Grindalsmoen og Terningmoen i Elverum, samt utbygging av rv 25 ved Terningmoen, vil ikke inngå i OPS-kontrakten. Disse arbeidene vil bli gjennomført av Statens vegvesen etter en tradisjonell gjennomføringsmodell.
Det er besluttet å bygge ny kontroll- og trafikkstasjon på Ånestad i Løten. Stasjonen erstatter dagens kontrollstasjon på Husum. I tillegg samles all forvaltningskontroll av kjøretøyer på den nye kontrollstasjonen, en virksomhet som i dag foregår på Husum og i Elverum. Det legges opp til at bygging og drift av den nye kontroll- og trafikkstasjonen vil inngå i OPS-kontrakten.
Gevinstene ved prosjektet er bedre framkommelighet, trafikksikkerhet og samfunnssikkerhet, bedre bomiljø langs dagens veg og et sammenhengende tilbud for gående og syklende mellom Hamar og Elverum. Ny rv 3 legges utenom Elverum. Utbyggingen vil styrke Hamar og Elverum som felles bo- og arbeidsmarkedsregion.
Reguleringsplaner for vegprosjektet ble godkjent i 2012. Som følge av endringer i vegnormalene og for å optimalisere prosjektet, er det foretatt noen mindre endringer i planene. Disse ble vedtatt i 2016. Samtidig er reguleringsplanen for rv 3 ved Grundset utvidet med om lag 1 km mot nord. Utvidelsen er foretatt for å få en hensiktsmessig lengde og avgrensning av prosjektet i driftsperioden. Det foreligger også vedtatt reguleringsplan for massedeponi i nærheten av veglinja.
Det er gjennomført ekstern kvalitetssikring (KS2) av prosjektstyringsunderlag, overslag for byggekostnader og kostnader for drift og vedlikehold, estimat på betalingsprofil til OPS-selskapet, trafikkgrunnlag og bompengeopplegg. Utbyggingskostnadene anslås til om lag 5 100 mill. 2016-kr, i tråd med Statens vegvesens tilråding. Av dette er om lag 4 200 mill. kr knyttet til OPS-kontrakten. KS2-konsulenten mener at anslaget for utbyggingskostnadene bør reduseres med om lag 300 mill. kr. For øvrig er det stor grad av enighet mellom KS2-konsulenten og Statens vegvesen om forutsetningene for gjennomføring av prosjektet.
Prosjektets samfunnsøkonomiske netto nytte er beregnet til om lag 80 mill. kr. Netto nytte pr. budsjettkrone er beregnet til 0.