3 Generelt om de to avtalene
I samsvar med artikkel 20 i EØS-avtalens protokoll 31 og artikkel 8 i EØS-avtalens protokoll 32, skal EFTA-statene inngå bidragsavtaler og gi en «rygg-mot-rygg-garanti» til EU, representert ved Europakommisjonen, for å delta i programmet. Bidragsavtalene skal fastsette størrelsene på EFTA-statenes finansielle bidrag til EU-garantien, vilkår for bruken av dette bidraget, hyppigheten av og beløpet for bidragsbetalingen, og regler for refusjon av ubrukte midler og inntekter til EFTA-statene. Avtalene har samme hovedstruktur og mange felles bestemmelser med avtaler som Europakommisjonen inngår med egne medlemsstater. I bidragsavtalen er det lagt opp til at det avtales at partene skal inngå en egen «rygg-mot-rygg-garantiavtale» som gir nærmere føringer for oppfyllelse av garantiforpliktelsene i fall det skulle bli nødvendig.
Norges og de øvrige EØS/EFTA-statenes bidrag til EU-programmer beregnes vanligvis på grunnlag av vårt brutto nasjonalprodukt (BNP) i forhold til BNP for EUs medlemsstater, den såkalte proporsjonalitetsfaktoren. Denne proporsjonalitetsfaktoren varierer årlig i takt med utviklingen i de ulike økonomiene. For InvestEU-fondet stilles det en garanti som gjelder for hele programperioden, den kan dermed ikke variere i tråd med proporsjonalitetsfaktoren. Derfor er det avtalt å beregne det norske bidraget for hele perioden ved å ta gjennomsnittet av proporsjonalitetsfaktoren for 2021, 2022 og 2023, som er henholdsvis 2,51 pst., 2,33 pst. og 2,74 pst. Gjennomsnittet som er lagt til grunn for å beregne det norske bidraget til InvestEU-fondet er dermed 2,53 pst.
Norge har valgt å delta i alle virkemidlene under tre av de fire politikkvinduer hos de gjennomførende partnerne EIB, EIF og NIB. Det innebærer at Norge er med på politikkvinduene
a. Bærekraftig infrastruktur
b. Forskning, innovasjon og digitalisering
c. Små og mellomstore bedrifter
NIB-mandatet som Norge skal være med på i henhold til avtalen, er tildelt i 2022. I fortalens avsnitt 5 ligger det også en intensjon om at Norge skal bli med på eventuelle økninger i virkemiddelbruken under de gjennomførende partnerne, med forbehold om at dette betinger en bevilgning i den norske budsjettprosessen. Det er varselet en utlysning av nye mandater i 2023 som NIB kan søke på. En eventuell norsk deltakelse i disse virkemidlene og eventuelle andre økninger av InvestEU-fondet, betinger en oppdatering av avtalen.