Prop. 67 S (2015–2016)

Oppstart av Prosjekt 2 i modernisering av IKT i Arbeids- og velferdsetaten

Til innholdsfortegnelse

3 Prosjekt 2

På oppdrag av Arbeids- og sosialdepartementet utarbeidet som nevnt Arbeids- og velferdsdirektoratet sommer/høst 2015 et styringsgrunnlag for et Prosjekt 2 som tok hensyn til anbefalingene i KSP-rapporten fra ekstern kvalitetssikrer.

Prosjekt 2 skal utvikle en gjenbrukbar vedtaksløsning for individbaserte ytelser. Fordi uførereformen ble realisert med bruk av PESYS, har man i Prosjekt 2 kunnet redusere kompleksiteten for en slik gjenbrukbar systemløsning sammenlignet med hvordan den var planlagt i Prosjekt 1.

Den nye vedtaksløsningen skal sammen med systemløsningen for brukerdialog utviklet i Prosjekt 1 benyttes til å utvikle og sette i verk moderne digitale systemløsninger for foreldrepenger og engangsstønad. Det vil bli utviklet avanserte brukerdialogløsninger som vil gi brukerne anledning til å simulere forskjellig kombinasjoner av uttak av foreldrepenger og basert på sine valg utløse en søknad om foreldrepenger eller engangsstønad. For en betydelig andel av sakene vil saksbehandling kunne skje helt eller delvis automatisk. Digital kommunikasjon med Arbeids- og velferdsetaten som har tilpasset veiledning til utfylling, digital innsending av søknader og dokumentasjon, gir store tidsbesparelser for brukerne. Innenfor de rammer som legges i nytt regelverk, vil brukerne også kunne endre fordelingen av uttak av foreldrepenger på en fleksibel måte, og i de fleste tilfeller vil også disse søknadene kunne bli behandlet automatisk. Nye løsninger for foreldrepenger og engangsstønad er planlagt iverksatt fra 1.1.2019.

Selvhjulpne brukere, elektronisk informasjonsinnhenting og automatisering av saksbehandlingen reduserer tidsbruken knyttet til veiledning og saksbehandling. Det er beregnet at gjennomføring av Prosjekt 2 vil ha en samfunnsøkonomisk gevinst (netto nåverdi) på ca. 370 mill. kroner. Full effekt med ca. 200 mill. kroner pr. år vil oppnås fra 2021, herav ca. 100 mill kroner pr. år i gevinster for Arbeids- og velferdsetaten. EKS har gjennomgått beregningene og konkluderer i sin KS2-rapport at «det er overveiende sannsynlig at prosjektet vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt».

I Prosjekt 2 vil Arbeids- og velferdsdirektoratet også gjennomføre neste fase i deres prosjekt for omorganisering/spesialisering av forvaltningsenhetene. Prosjektet vil dels kunne frigjøre ressurser ved at en spesialisering gir mer effektiv oppgaveløsning, og vil særlig være viktig for muligheten til å realisere gevinster fra allerede gjennomførte moderniseringstiltak, både knyttet til gevinster som følge av Prosjekt 2 og eventuelt senere tiltak for resten av ytelsesområdene.

Styringsgrunnlaget for Prosjekt 2 har vært gjenstand for ekstern kvalitetssikring (KS2) av Metier AS. I sin KS2 rapport har Metier konkludert som følger:

«EKS har fått et generelt godt inntrykk av arbeidet som er gjort så langt i forbindelse med planlegging og forberedelser til Prosjekt 2. Sentralt styringsdokument med tilhørende dokumentasjon gir et tilfredsstillende utgangspunkt for å kunne starte prosjektet. EKS har imidlertid anført en del anbefalinger og tiltak som er utdypet i KS-rapporten.

Anbefaling om kostnadsramme og usikkerhetsavsetning:

EKS sin usikkerhetsanalyse ga følgende resultat med hensyn til kostnadsrammer og usikkerhetsavsetning, alle beløp i prisnivå 2015-kroner:

Kostnader

Millioner kroner

Basiskostnad

946

Forventet tillegg

186

Forventet kostnad

1 132

Usikkerhetsavsetning

201

P85 verdi fra usikkerhetsanalyse

1 333

Kuttliste

-17

Foreslått kostnadsramme

1 316

Foreslått usikkerhetsavsetning

184

EKS anbefaler styringsrammen for Prosjekt 2 satt lik forventet kostnad på 1 132 millioner kroner. Med en usikkerhetsavsetning på 184 millioner kroner anbefales kostnadsrammen satt til 1 316 millioner kroner.»

Metiers anbefalinger og tiltak fra KS2 rapporten vil bli innarbeidet i en ny versjon av styringsgrunnlaget for Prosjekt 2 og vil bli hensyntatt i det videre arbeidet i prosjektet.

I statsbudsjettet for 2016 er det bevilget 150 mill. kroner under kapittel 604 til Prosjekt 2, men utløsning av denne bevilgningen forutsetter et evt. vedtak i Stortinget om godkjenning av kostnadsramme og oppstart av Prosjekt 2. Et vedtak iht. forslagene i denne Prop. 67 S (2015–2016) vil ikke kreve endringer i budsjettet for 2016.

Gjennomføring av et Prosjekt 2 slik det er fremmet forslag om i denne proposisjonen er et stort og komplisert, og dermed også risikofylt, prosjekt. For å redusere gjennomføringsrisikoen er derfor Prosjekt 2 planlagt med en lang oppstartfase, der det gjennomføres en rekke forberedende tiltak. I denne perioden vil man gradvis bygge opp prosjektorganisasjonen, inkludert anskaffelse av leverandører på kundesiden og for utvikling av systemløsningene. Det vil likeledes bli gjennomført grundige analyser av løsningsutformingen (proof of concept) i samarbeid med leverandørene for å redusere risikoen for at man har undervurdert kompleksitet og/eller omfang i systemløsningen. Det vil også bli gjennomført tiltak for å sikre at selve systemutviklings- og testarbeidet kan gjennomføres på en effektiv måte. Til sammen er det Regjeringens vurdering at disse tiltakene i betydelig grad vil øke mulighetene for en vellykket gjennomføring av Prosjekt 2 innenfor en akseptabel risiko.