6 Merknader til de enkelte bestemmelser
Til § 1 Formål
Formålet med loven er å gi unntak fra enkelte prosessuelle bestemmelser i konkurranseloven i forbindelse med covid-19 pandemien for å sikre at konkurransemyndighetene er i stand til å utføre sine lovbestemte oppgaver. Pandemien kan ramme konkurransemyndighetenes saksbehandlingskapasitet på ulike måter. Dette kan redusere myndighetenes kapasitet til å utføre sine samfunnsoppgaver.
Til § 2 Stedlig virkeområde
Loven har samme stedlige virkeområde som konkurranseloven. Konkurranseloven gjelder for vilkår, avtaler og handlinger som foretas, har virkning eller er egnet til å ha virkning her i riket, se konkurranseloven § 5. Ved forskrift av 17. oktober 2008 nr. 1126 er det fastsatt at loven, med visse unntak knyttet til EØS-avtalens anvendelse, også gjelder på Svalbard. Tilsvarende gjelder dermed denne loven.
Til § 3 Forlengelse av frister ved kontroll med foretakssammenslutninger
Konkurranseloven inneholder en rekke frister for Konkurransetilsynets behandling av foretakssammenslutninger. Dette medfører at tilsynet har en lovfestet periode for å vurdere om det skal gripes inn mot en foretakssammenslutning eller ikke. Dersom Konkurransetilsynet oversitter fristene, er virkningen at det ikke lenger kan gripes inn mot foretakssammenslutningen.
Denne loven forlenger fristene for Konkurransetilsynets varsel om at det kan bli aktuelt å gripe inn mot en foretakssammenslutning med 15 virkedager. Fristen blir etter dette 40 virkedager. Likeens forlenges fristen for vedtak om stadfestelse av forslag til avhjelpende tiltak eller til å legge frem begrunnet forslag til forbudsvedtak med 15 virkedager til 85 virkedager. Dersom melderne fremsetter nytt eller revidert forslag til avhjelpende tiltak senere enn 55 virkedager etter at meldingen er mottatt, forlenges Konkurransetilsynets frist fra 85 virkedager til 100 virkedager.
Etter annet ledd forlenges fristene i § 20 a om klage og omgjøring med 15 virkedager. Dette gjelder fristen for å klage over vedtak etter § 20 a første ledd første punktum. Det samme gjelder fristen for Konkurransetilsynets oversendelse av klagen til nemnda i første ledd annet punktum. Bestemmelsen i tredje punktum om Konkurranseklagenemndas frist for å treffe vedtak forlenges også med 15 virkedager. Fristen i § 20 a annet ledd fjerde punktum om tilsynets frist for å treffe nytt vedtak der vedtaket ble opphevet, forlenges også med 15 virkedager.
Ifølge bestemmelsen tredje ledd gjelder fristutsettelsene som er beskrevet ovenfor, både saker som er til behandling hos tilsynet når forskriften trer i kraft, og alle saker som meldes inn til tilsynet så lenge den er i kraft.
I fjerde ledd er det tatt inn en hjemmel for Kongen til i forskrift å gi ytterligere unntak fra fristreglene for kontroll med foretakssammenslutninger i konkurranseloven og i denne loven der dette er nødvendig. Forskriftshjemmelen gjør det mulig å justere lengden på fristforlengelsene dersom det viser seg nødvendig.
Det fremgår av fjerde ledd at det også kan gis forskrift om forlengelse av blant annet fristen i konkurranseloven § 18 tredje ledd siste punktum. Ifølge 18 tredje ledd kan Konkurransetilsynet pålegge meldeplikt også for foretakssammenslutninger under terskelverdiene, og som i utgangspunktet derfor ikke er underlagt meldeplikt. Fristen i § 18 tredje ledd siste punktum er på tre måneder fra endelig avtale er inngått eller kontroll er ervervet. Det kan også gis forskrift som gir unntak fra fristen for å pålegge meldeplikt for minoritetserverv. Minoritetserverv er erverv av andeler i et foretak som ikke fører til kontroll over foretaket. Begrunnelsen er den samme som for fusjoner under terskelverdiene for meldeplikt.
Til § 4 Unntak fra reglene om Konkurranseklagenemndas sammensetning i den enkelte sak
Konkurranseklagenemnda behandler alle klager over Konkurransetilsynets vedtak og avgjørelser etter konkurranseloven. Ifølge konkurranseloven § 36 tredje ledd tas avgjørelser i den enkelte sak, av tre nemndsmedlemmer. Nemndsleder kan i særlige tilfeller beslutte at nemnda skal bestå av fem medlemmer. Loven åpner ikke for å delegere avgjørelseskompetansen til leder eller enkeltmedlemmer.
§ 4 åpner for å gjøre unntak fra konkurranseloven § 36 tredje ledd og gi leder mulighet for selv å treffe vedtak i klagesaker eller å gi slik kompetanse til det enkelte nemndsmedlem.
Adgangen til å delegere vedtakskompetanse er imidlertid begrenset. Slik beslutning kan ikke treffes for klage over vedtak om overtredelsesgebyr etter konkurranseloven § 29 første ledd bokstav a for overtredelse av konkurranseloven §§ 10 og 11. Den kan heller ikke gjelde klage på forbud mot foretakssammenslutning etter konkurranseloven § 16 første ledd eller inngrep mot minoritetserverv etter konkurranseloven § 16 a første ledd. I slike saker vil det være behov for både juridisk og økonomisk kompetanse. Dette kan vanskelig tilfredsstilles ved behandling av ett enkelt medlem.
I andre saker enn de som er uttrykkelig unntatt, kan nemndas leder beslutte at avgjørelser og vedtak som nevnt i konkurranseloven § 36 tredje ledd, skal tas av ett enkeltmedlem dersom dette er nødvendig for at Konkurranseklagenemnda skal kunne gjennomføre sine oppgaver. Nemnda har få medlemmer, og det kan være nødvendig å delegere myndighet i en situasjon der det ikke er nok tilgjengelige nemndsmedlemmer til å behandle innkomne saker. I tillegg må slik delegasjon ikke være til hinder for forsvarlig saksbehandling. Relevante hensyn er blant annet sakens kompleksitet, hvor stor betydning de omtvistede spørsmål har for sakens parter og om saken reiser uavklarte og prinsipielle spørsmål ut over den konkrete sak. Departementet legger til grunn at det som regel vil være forsvarlig at for eksempel saker som gjelder innsyn i dokumenter eller overtredelsesgebyr som følge av at et pålegg om å gi informasjon til Konkurransetilsynet, behandles av ett medlem alene.
Sakens parter og Konkurransetilsynet skal få anledning til å uttale seg før nemndas leder treffer beslutningen.
Til § 5 Ikrafttredelse og varighet
Det følger av bestemmelsen at loven trer i kraft straks.
Loven gjelder frem til 31. oktober 2020. Loven har en begrenset varighet fordi den er knyttet opp til varigheten av covid-19 pandemien og de utfordringer som følger med den. Det er uklart hvor lenge tiltakene vil være nødvendige. Dersom behovet for unntak fremdeles eksisterer etter 31. oktober 2020, vil departementet fremme forslag om forlengelse av loven. Dersom det ikke lenger er behov for fristforlengelsene, kan Kongen når som helst bruke forskriftshjemmelen til å forkorte eller oppheve dem. Adgangen til å delegere myndighet i Konkurranseklagenemnda gjelder kun så lenge det er nødvendig av hnsyn til covid-19 utbruddet.