6 Vurdering og tilrådning
Norge deltar i 31 av EUs byråer. Innlemmelse av Cedefop i EØS-avtalen bidrar til å strømlinjeforme de administrative prosessene med kontingentbetaling til byrået. Dette er gjort også for flere andre EU-byråer der EØS/EFTA-statene betaler kontingent. Innlemmelse av Cedefop i EØS-avtalen betyr i praksis en annen måte å organisere innbetaling av kontingenten på.
Fra norsk side er det relevant å delta i Cedefop ettersom byrået samler og utarbeider kunnskapsgrunnlag om utviklingen innen fag- og yrkesopplæring, og sammenligner dette på tvers av EUs medlemsstater samt Island og Norge. Dette gir verdifull informasjon og kunnskap om feltet. Samtidig vil deltakelse signalisere at Norge følger den europeiske utviklingen på området, og tar del i politikkutvikling og erfaringsutveksling. Cedefop har også en sentral rolle i å følge opp Osnabrück-deklarasjon om modernisering av fag- og yrkesopplæring, som også Norge har undertegnet. Cedefop kan også bistå land som ønsker råd innen spesielle fagfelt. Deltakelse vil også gi norske aktører tilgang til nettverk, konferanser og arrangementer hvor norsk fag- og yrkesopplæring kan synliggjøres.
Fag- og yrkesopplæring er et fagområde innen kunnskapssektoren hvor internasjonalt samarbeid er og vil bli viktig for å løse store samfunnsutfordringer.
Gjennomføring av rettsakten vil ikke kreve lov- eller forskriftsendringer.
Kunnskapsdepartementet tilrår godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 28/2023 av 3. februar 2023 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) nr. 2019/128 om opprettelse av et europeisk senter for utvikling av yrkesrettet opplæring (Cedefop) og oppheving av rådsforordning (EØF) nr. 337/75. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.