7 Merknader til de enkelte bestemmelsene
7.1 Barneloven
Til ny § 53 a
Bestemmelsens første ledd innfører krav om barneomsorgsattest for eksterne meklere som oppnevnes i saker etter barneloven. Politiattesten skal innhentes i forbindelse med utstedelse av meklingsbevillingen. Ettersom meklingsbevillingen har tidsbegrenset varighet, må det derfor innhentes politiattest når bevillingen skal fornyes. Den foreslåtte hjemmelen vil omfatte eksterne meklere som omfattes av meklingsforskriften § 4, herunder advokater, psykologer, prester mv. Hjemmelen skal forstås slik at den ikke omfatter ansatte ved et familievernkontor.
Det er i utgangspunktet opp til Bufdir som skal utstede meklingsbevillingen, å vurdere hvilke følger en merknad på barneomsorgsattesten skal ha, der det blant annet legges vekt på lovbruddets art. Departementet legger til grunn at det som et klart utgangspunkt ikke vil være aktuelt at en person som eksempelvis har anmerkninger for volds- eller seksuallovbrudd, skal få meklingsbevilling.
Bestemmelsens andre ledd gir departementet kompetanse til å fastsette nærmere bestemmelser om kravet til barneomsorgsattest i forskrift. Forskriftshjemmelen skal ikke benyttes til å gi generelle saksbehandlingsregler om for eksempel utstedelse og oppbevaring av attest, som er regulert i politiregisterforskriften. Forskriftshjemmelen kan imidlertid benyttes dersom det er behov for å detaljregulere enkelte spørsmål eller avvike fra de alminnelige bestemmelsene.
Se merknad til ekteskapsloven om innføring av en tilsvarende bestemmelse.
Til § 61
I tredje leddførste punktum innføres det for det første et krav om at sakkyndige som oppnevnes av domstolen i forbindelse med saker etter barneloven, skal fremlegge barneomsorgsattest som nevnt i politiregisterloven § 39. De som oppnevnes som sakkyndige kan ha ulik profesjonsbakgrunn, herunder psykologer og leger. Kravet gjelder for sakkyndige som oppnevnes etter barneloven § 61, og dermed for sakkyndige som skal delta i saksforberedende møter (nr. 1), for sakkyndig som skal foreta en sakkyndig utredning (nr. 3), for sakkyndig som skal bistå i samtale med barnet (nr. 4) eller for sakkyndig som skal veilede foreldrene ved utprøving av en midlertidig avtale (nr. 7). Bestemmelsen omfatter ikke tilfeller der en privat part, for eksempel foreldre, skal engasjere en sakkyndig.
For det andre innføres det i i tredje ledd annet punktum et krav om at det skal innhentes barneomsorgsattest dersom retten i særlige tilfeller oppnevner en representant for barnet, for eksempel en advokat eller en person barnet kjenner som skal ta vare på barnets interesser i forbindelse med søksmål etter barneloven, jf. barneloven § 61 første ledd nr. 5.
Bestemmelsen skal forstås slik at barneomsorgsattest for sakkyndig og representant for barnet kun skal innhentes én gang for samme oppdragsgiver. Sakkyndig og representant for barnet som oppnevnes etter at krav om barneomsorgsattest er trådt i kraft, må legge frem politiattest selv om de tidligere har hatt oppdrag for denne oppdragsgiveren.
Det fremgår av tredje ledd tredje punktum at dersom oppnevningen av sakkyndig eller representant for barnet haster, kan oppnevning skje før det er innhentet politiattest. Dette er ment som en snever unntaksregel.
Det er i utgangspunktet opp til retten som oppnevner en sakkyndig eller representant for barnet, å vurdere hvilke følger en merknad på barneomsorgsattesten skal ha, der det blant annet legges vekt på lovbruddets art. Departementet legger til grunn at det som et klart utgangspunkt ikke vil være aktuelt at en person som eksempelvis har anmerkninger for volds- eller seksuallovbrudd oppnevnes som sakkyndig eller representant for barnet.
7.2 Barneombudsloven
Til ny § 5 a
Bestemmelsens første punktum innfører krav om barneomsorgsattest for ansatte ved Barneombudet. Det fremgår av bestemmelsens andre punktum at dette kun gjelder ansatte som skal utføre oppgaver som forutsetter at de kan få et tillits- eller ansvarsforhold overfor mindreårige. Med ansatte menes både faste og midlertidig ansatte. Kravet vil gjelde alle fysiske personer som får tilbud om eller innstilles til stilling. Hjemmelen omfatter kun personer som skal ansettes i en stilling som forutsetter at de får et tillits- eller ansvarsforhold overfor mindreårige. Det er for eksempel ikke et krav om å innhente barneomsorgsattest for en person som skal ha administrative oppgaver og ikke omgås mindreårige.
Det er i utgangspunktet opp til den som skal ansette eller engasjere en person å vurdere hvilke følger en merknad på barneomsorgsattesten skal ha, der det blant annet legges vekt på lovbruddets art. Departementet legger til grunn at det som et klart utgangspunkt ikke vil være aktuelt at en person som eksempelvis har anmerkninger for volds- eller seksuallovbrudd ansettes hos Barneombudet.
7.3 Barnevernsloven
Til § 12-11
Bestemmelsen i fjerde ledd første punktum innfører et krav om at sakkyndig som oppnevnes av barneverns- og helsenemnda (nemnda) og av domstolen i saker etter barnevernsloven skal fremlegge barneomsorgsattest som nevnt i politiregisterloven § 39 første ledd. Kravet omfatter sakkyndig som oppnevnes av nemnda etter § 14-11 annet ledd bokstav e, sakkyndig som oppnevnes av nemnda ved høring av barn etter § 14-13 første ledd annet punktum, og sakkyndig som oppnevnes av nemndleder i samtaleprosess etter § 14-14 annet ledd annet punktum. Kravet omfatter også sakkyndig som oppnevnes av domstolen etter tvisteloven § 25-2 første ledd i saker etter barnevernsloven. Sakkyndige som engasjeres av barnevernstjenesten er omfattet av kravet til politiattest etter barnevernsloven § 12-11 første ledd. Sakkyndige som barnevernstjenesten engasjerer anses å «utføre oppgaver på vegne av den», og er således omfattet av kravet om å fremlegge politiattest etter barnevernsloven § 12-11 første ledd. De som oppnevnes som sakkyndige kan ha ulik profesjonsbakgrunn, herunder psykologer og leger. Bestemmelsen omfatter ikke tilfeller der en privat part, for eksempel foreldre, engasjerer en sakkyndig. Bestemmelsen skal forstås slik at politiattest for sakkyndig kun skal innhentes én gang for samme oppdragsgiver. Det følger av syvende ledd at person med anmerkning på slik politiattest ikke skal få utføre oppgaver for mindreårige.
Bestemmelsen i fjerde ledd første punktum viderefører kravet som i dag fremgår av § 12-11 fjerde ledd første punktum om at personer som oppnevnes som talsperson etter § 14-13, skal legge frem politiattest som nevnt i politiregisterloven § 39 første ledd.
Bestemmelsen i femte ledd viderefører kravet som i dag fremgår av § 12-11 fjerde ledd annet punktum om at personer som skal føre tilsyn med barn i barneverninstitusjoner, sentre for foreldre og barn eller omsorgssentre etter § 17-3 annet ledd, skal legge frem politiattest som nevnt i politiregisterloven § 39 første ledd.
7.4 Ekteskapsloven
Til § 26
Bestemmelsens annet leddførste punktum innfører krav om barneomsorgsattest for eksterne meklere som oppnevnes i saker etter ekteskapsloven. Politiattesten skal innhentes i forbindelse med utstedelse av meklingsbevillingen. Ettersom meklingsbevillingen har tidsbegrenset varighet, må det derfor innhentes politiattest når bevillingen skal fornyes. Den foreslåtte hjemmelen vil omfatte eksterne meklere som omfattes av meklingsforskriften § 4, herunder advokater, psykologer, prester mv. Hjemmelen omfatter ikke ansatte ved et familievernkontor, se merknad til familievernkontorloven som innfører en slik hjemmel.
Det er i utgangspunktet opp til Bufdir som skal utstede meklingsbevillingen, å vurdere hvilke følger en merknad på barneomsorgsattesten skal ha, der det blant annet legges vekt på lovbruddets art. Departementet legger til grunn at det som et klart utgangspunkt ikke vil være aktuelt at en person som eksempelvis har anmerkninger for volds- eller seksuallovbrudd, skal få meklingsbevilling.
Bestemmelsens annet ledd andre punktum gir departementet kompetanse til å fastsette nærmere bestemmelser om kravet til barneomsorgsattest i forskrift. Forskriftshjemmelen skal ikke benyttes til å gi generelle saksbehandlingsregler om for eksempel utstedelse og oppbevaring av attest, som er regulert i politiregisterforskriften. Forskriftshjemmelen kan imidlertid benyttes dersom det er behov for å detaljregulere enkelte spørsmål eller avvike fra de alminnelige bestemmelsene.
Se merknad til barneloven om innføring av en tilsvarende bestemmelse.
7.5 Familievernkontorloven
Til ny § 2 a
Bestemmelsens første punktum innfører krav om barneomsorgsattest for ansatte ved familievernkontorer.
Det fremgår av bestemmelsens andre punktum at dette kun gjelder ansatte som skal utføre oppgaver som forutsetter et tillits- eller ansvarsforhold overfor mindreårige. Dette omfatter terapeuter, meklere mv. Med ansatte menes både faste og midlertidig ansatte. Kravet vil gjelde alle fysiske personer som får tilbud om eller innstilles til stilling. Det fremgår av bestemmelsens andre punktum at dette kun gjelder ansatte som skal utføre oppgaver som forutsetter et tillits- elleransvarsforhold overfor mindreårige. Det er for eksempel ikke krav om å innhente politiattest for en person som skal ha administrative oppgaver og ikke omgås mindreårige.
Det er i utgangspunktet opp til den som skal ansette eller engasjere en person å vurdere hvilke følger en merknad på barneomsorgsattesten skal ha, der det blant annet legges vekt på lovbruddets art. Departementet legger til grunn at det som et klart utgangspunkt ikke vil være aktuelt at en person som eksempelvis har anmerkninger for volds- eller seksuallovbrudd ansettes ved et familievernkontor.