2 Bakgrunnen for lovforslaget
Initiativet i saken ble tatt av Nordland fylkesting, som i møte 4. desember 2018, mot fem stemmer, vedtok at det offisielle lulesamiske navnet på Nordland fylkeskommune skal være Nordlánda Fylkkasuohkan. Vedtaket lyder slik:
«Fylkestinget vedtar at det offisielle samiske navnet på Nordland fylkeskommune er det lulesamiske Nordlánda Fylkkasuohkan. Fylkestinget gir fylkesrådet fullmakt til å videreføre prosessen med sikte på å få et offisielt samisk navn på Nordland fylkeskommune opp mot Kommunal- og moderniseringsdepartementet.»
Nordland fylkeskommune søkte i brev 18. desember 2018 om et offisielt samisk navn på fylket.
Fylkeskommunen skriver i søknaden følgende:
«Nordland fylkeskommune har ikke vedtatt et offisielt samisk navn på fylkeskommunen. I NOU «Hjertespråket» fra 2016 vektlegger utvalget at det brukes samiske navn både på Nordland og på Møre og Romsdal. For Nordland foreslår utvalget offisielt lulesamisk navn. Utvalget bemerker at Nordland fylke både i lulesamisk, nordsamisk og sørsamisk språkområde, men har lagt vesentlig vekt på at Nordland er det eneste fylket der det er aktuelt å fastsette et offisielt lulesamisk navn. Utvalget forutsetter i tillegg at nordsamisk og sørsamisk navneform likevel blir benyttet i informasjon fra fylkeskommunen på henholdsvis nord- og sørsamiske språk, og videre at fylkeskommunens offisielle lulesamiske navn benyttes på for eksempel skilting av bygg, brevhoder og logo.
Nordland fylkeskommune har siden 2006 vært en del av forvaltningsområdet for samiske språk. Dette forplikter fylkeskommunen etter samelovens språkregler, der det blant annet heter at innenfor dette området er befolkningen sikret utvidet rett til bruk av samisk overfor offentlige organer. Etter sameloven er samisk og norsk likeverdige språk, og samisk og norsk skal være likestilte språk etter bestemmelsene i sameloven. Det har fra ulike hold vært etterspurt offisielt samisk navn på fylkeskommunen, og fylkesrådsleder har bedt om at det blir igangsatt en prosess med sikte på å offisielt samisk navn på Nordland. Et offisielt samisk navn på Nordland fylkeskommune vil bidra til endringer på skilt, brevhoder og logo. Det er i dag utarbeidet logoer på alle tre samiske språk i Nordland.»
Kommunal- og moderniseringsdepartementet etterlyste i e-post 11. januar 2019 en vurdering fra Sametinget om valget av samisk navn på fylket. Nordland fylkeskommune kontaktet derfor Sametinget i brev 13. august 2019 og fikk en foreløpig tilrådning om navnevalget i brev 21. august samme år. Den foreløpige tilrådningen ble sendt ut på bred høring 3. september 2019. Ingen av høringsinstansene hadde innsigelser mot den foreløpige tilrådningen fra Sametinget. Sametingets stedsnavnkonsulenter ga en endelig tilrådning på tre offisielle samiske språk i brev 6. april 2020 til Nordland fylkeskommune. Se nærmere i pkt. 5 om høringen og Sametingets endelige anbefaling.
Nordland fylkeskommune oversendte i brev 22. juni 2020 Sametingets tilrådning og ba Kommunal- og moderniseringsdepartementet følge opp saken. Fylkeskommunen presiserte i brevet at fylkestinget i sitt vedtak om et lulesamisk navn fremhevet betydningen av at også de nordsamiske og sørsamiske språkområdene er representert i Nordland, og at dette skal komme til uttrykk gjennom fylkeskommunens informasjon, skilting, logoer mv. der dette er hensiktsmessig og naturlig.