7 Økonomiske og administrative konsekvenser
Det var ved årsskiftet 2014–2015 i overkant av 220 000 (223 593) ansatte i den kommunale helse- og omsorgstjeneste, fordelt på 157.000 årsverk. Dette tallet omfatter alle som har et arbeidsforhold (også vikarer) 4. kvartal i registreringsåret. I tillegg kommer vikarer som bare har hatt et arbeidsforhold de 3 første kvartal (herunder et stort antall ferievikarer).
Det er betydelige variasjoner i turnover innenfor de ulike kommunale enhetene, og mellom ulike kommuner. Innenfor de klassiske helsetjenestene kan bemanningen være relativt stabil, mens det ofte er betydelige utskiftinger av personell på sykehjem og i hjemmetjenesten, ikke minst av deltidsansatte og vikarer. Dersom en tar utgangspunkt i at sysselsatte innenfor den kommunale helse- og omsorgstjeneste i gjennomsnitt skifter jobb hvert 5. år, vil dette innebære et behov for om lag 45.000 politiattester per år. Helsepersonell som allerede i dag er pålagt å fremlegge politiattest er da trukket fra.
Det ble ved vedtakelsen av politiregisterloven besluttet å ikke innføre gebyr for utstedelse av politiattest.
Utstedelsen av politiattester har de siste årene blitt sentralisert til en nasjonal enhet i Vardø. Politidirektoratet opplyser at det er knyttet ulike variabler til beregning av kostnader ved utstedelse av politiattest, som kapasitet og behov for økt bemanning og arealer ved innføring av nye hjemler for politiattest, effektiviserende teknologi etc. Videre opplyses at i 2015 koster produksjon av en attest cirka kr. 56, mot kr. 115 i 2009, før oppgaven ble sentralisert. De samlede kostnadene ved forslaget anslås til om lag 2,5 millioner kroner. De økte utgiftene for politimyndigheten vil bli dekket innenfor Helse- og omsorgsdepartementets gjeldende budsjettrammer.